Με αναταράξεις και γκρίνιες προχωρά η διεύρυνση που προωθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό πονοκέφαλο τη συνύπαρξη των “53”, των “παπανδρεικών” και των εκσυγχρονιστών, που καλούνται όλοι μαζί να συνεργαστούν με στόχο την ανασυγκρότηση του νέου κόμματος.
Το έντονο άρωμα της κεντροαριστεράς στα νέα πόστα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μία πραγματικότητα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή απόφαση για την κατανομή αρμοδιοτήτων.
Ο δρόμος προς το Συνέδριο δεν είναι εύκολος για την ηγεσία, η οποία γνώριζε ότι πολλά από τα παραδοσιακά στελέχη δεν θα στρώσουν το δρόμο με ροδοπέταλα. Οι βασικές ενστάσεις εκφράζονται πιο συντονισμένα από την πλευρά των “53”, η οποία τάση εμφανίζεται αδιάλλακτη στην προσπάθεια προάσπισης της αριστερής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναμένεται να φανεί πιο έντονα το επόμενο διάστημα, έχοντας στο πλευρό της και ένα μέρος του κόμματος που δεν επιθυμεί την μετατόπιση προς τη σοσιαλδημοκρατική εκδοχή, υπό το φόβο της ΠΑΣΟΚοποίησης. Από την άλλη, όσοι είναι κοντά στη ηγεσία του κόμματος επιθυμούν μεν το άνοιγμα των μελών και την προσέγγιση του χώρου του κέντρου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θέλουν να γίνουν ΠΑΣΟΚ.
Ανυπακοή ή όχι;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της μικρής Βαβέλ, που, όμως, τα στελέχη υπακούν στο τέλος στις “εντολές” του Αλέξη Τσίπρα, είναι η μουρμούρα στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπου αποφασίστηκε η κατανομή ρόλων με το βλέμμα στο Συνέδριο.
Αφορμή, λοιπόν, στάθηκε η καθοδήγηση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τώρα, την εν λόγω αρμοδιότητα είχε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρώην γραμματέας της Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ωστόσο, η εισήγηση της ηγεσίας ήταν να αναλάβει και ο κ. Νίκος Μαδεμλής, που αποτελεί πρόσφατη «μεταγραφή» του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν στην Νεολαία ΠΑΣΟΚ.
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της πλευράς των 53+ επαναλαμβάνοντας την αντίθεση αρκετών στελεχών στη λεγόμενη «πασοκοποίηση». Μία ακόμα διαφωνία φέρεται να έγινε, χθες, ήταν για την πρόταση του Γιάννη Ραγκούση, που ζήτησε διακομματική συνεννόηση για τα θέματα πολιτικής προστασίας, η οποία απορρίφθηκε ομοφώνως.
Δημοσίως εξάλλου ο Πάνος Λάμπρου, από την τάση των “53” εκφράζει τις αντιρρήσεις της τάσης με τη διεύρυνση, τα νέα όργανα και τα νέα πρόσωπα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία», αναφέρει πως «τα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν να είναι όσα έχουν προκύψει από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό δεν αλλάζει και δεν μπορεί να αλλάξει.
Η Κεντρική Επιτροπή, η Πολιτική Γραμματεία, οι Νομαρχιακές Επιτροπές είναι τα εκλεγμένα όργανα που έχουν την ευθύνη της πορείας του κόμματός μας και μόνο αυτά. Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, των 700 μελών, είναι στην ουσία χώρος όσμωσης και διαβούλευσης μπροστά στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνάντηση της ΚΕΑ είπα ότι το νέο συλλογικό «εμείς» μπορεί να είναι πολύχρωμο, αλλά δεν μπορεί να χωρέσει τα πάντα.
Το επαναλαμβάνω και τώρα. Το «εμείς» πρέπει να έχει ταυτότητα. Χωρούν αναμφίβολα άνθρωποι που πολιτικά έχουν διαφορετική διαδρομή, αλλά δεν χωρούν εθνικιστικές απόψεις, που πολέμησαν με λύσσα τη Συμφωνία των Πρεσπών ή είναι ξενοφοβικές ή νεοφιλελεύθερες. Δεν είμαστε ένα πολιτικό σουπερμάρκετ. Είμαστε κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς».
Οι αρμοδιότητες:
-Μητρώο στελεχών: Γιάννης Δραγασάκης και Ρεγγίνα Βάρτζελη
-Νεολαία: Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Μαδεμλής
-Θεωρητικά θέματα: Μενέλαος Γκίβαλος
-Επικοινωνία και καμπάνια: Παναγιώτης Παναγιώτου
– Τοπική Αυτοδιοίκηση: Σπύρος Δανέλλης
– Κοινοβουλευτική Ομάδα: Θανάσης Θεοχαρόπουλος
– Υγεία: Τάκης Κορμάς
– Ινστιτούτο Πουλατζά: Αντώνης Λιάκος
– Αγροτικής Πολιτικής: Στέφανος Τζουμάκας
– Πολιτισμός: Δημήτρης Χαλαζωνίτης
– Οικονομία: Δημήτρης Χατζησωκράτης
– Δημόσια Διοίκηση-Ανθρώπινα Δικαιώματα: Φώτης Κουβέλης