Σε αγώνα δρόμου για τη διαμόρφωση ενός συνολικού πλαισίου ρύθμισης των οφειλών των φυσικών προσώπων έως το ερχόμενο καλοκαίρι βρίσκεται η κυβέρνηση. Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο τον Ιούνιο και θα αντικαταστήσει τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Το δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας με τη σημερινή του μορφή παύει να ισχύει στις 30 Απριλίου. Το νέο πλαίσιο θα είναι αυστηρότερο. Οι αλλαγές θα δίνουν την ευκαιρία για μια νέα αρχή σε οφειλέτες, οι οποίοι όμως θα πρέπει να ρευστοποιούν την περιουσία που έχουν στην κατοχή τους ώστε να μπουν σε ρυθμίσεις για τα υπόλοιπα των οφειλών τους.
Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ξεκάθαρο χωρίς παραθυράκια πίσω από τα οποία θα κρύβονται επιτήδειοι που δεν θέλουν να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν τις δανειακές τους αλλά και άλλες οφειλές.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (στη «Ναυτεμπορική»), «οι πολίτες θα μπορούν να αποκτήσουν μια “δεύτερη ευκαιρία” για να ανταποκριθούν στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, είτε ρυθμίζοντας τις οφειλές τους, είτε θα απαλλάσσονται από τα χρέη τους, ύστερα όμως από τη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών τους στοιχείων εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος». Ωστόσο η «δεύτερη ευκαιρία», η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και πιθανή διαγραφή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μετά τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, θα παρέχεται μόνο σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν είχαν δόλο κατά τη δημιουργία των οφειλών αυτών.
Επίσης το νέο σύστημα θα ενσωματώνει και ένα «δίχτυ προστασίας» για τα ευάλωτα νοικοκυριά, το οποίο όμως θα έχει διαφορετική μορφή από το υφιστάμενο. Στην πρόβλεψη για ευνοϊκή μεταχείριση των οικονομικά ασθενεστέρων συντάσσονται και οι τράπεζες, εκτιμώντας ότι το νέο πλαίσιο θα πρέπει και αυτό να περιλαμβάνει κρατική επιδότηση της δόσης του δάνειου για συγκεκριμένες ομάδες.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που δημοσιοποιήθηκαν χθες αναφορικά με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία στο διάστημα από 1 Ιουλίου 2019 μέχρι 10 Ιανουάριου 2020, έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 59.802 ενδιαφερόμενοι χρήστες, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 39.689, έχουν υποβληθεί 1.548 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες. Επίσης έχουν δοθεί 491 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες, έχουν γίνει αποδέκτες 172 προτάσεις ρύθμισης από δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων, ενώ έχει εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 88 πολίτες.