Η παρουσία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας και η επιθυμία τους να μετακινηθούν προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης αποτελούν «κινητήρια δύναμη» για τα κυκλώματα που δρουν ανεξέλεγκτα στη χώρα μας.
Είτε με πλωτά μέσα κακής ποιότητας είτε μέσω των βασικών λιμένων εξόδου από τη χώρα μας (Πάτρα – Ηγουμενίτσα) τα κυκλώματα επιχειρούν έναντι αμοιβής να διακινήσουν μετανάστες από τη Δυτική Ελλάδα προς την Ιταλία.
Για την επίτευξη των στόχων τους βρίσκουν ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν κάθε σπιθαμή των απόκρημνων ακτών της Δυτικής Ελλάδας που αποτελούν ορμητήρια, καθώς από εκεί κυρίως τις νυχτερινές ώρες με ιδιωτικά σκάφη μεταφέρουν μετανάστες προς την πλησιέστερη ιταλική ακτή.
Παράλληλα η χώρα μας χρησιμοποιείται και ως «θαλάσσιος δρόμος» διέλευσης (από τις τουρκικές ακτές προς τη Νότια Ιταλία), ενώ για τα ταξίδια προς τη γειτονική χώρα χρησιμοποιούνται από τα κυκλώματα ακόμα και ακτές της Μεσσηνίας, όπως στην Κυπαρισσία, με προορισμό το Οτράντο.
Οι μετακινήσεις
Οπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του Λιμενικού, για τις μετακινήσεις χρησιμοποιούνται «αναλώσιμα» μέλη τα οποία εάν συλληφθούν ή χάσουν τη ζωή τους δεν θα επηρεαστεί η «λειτουργία» του κυκλώματος και θα αντικατασταθούν άμεσα.
Εν τω μεταξύ τρεις εκ των 21 διασωθέντων του ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά των Παξών συνελήφθησαν από τους λιμενικούς ως οι διακινητές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τρεις υπηκόους Αφγανιστάν ηλικίας 49, 30 και 26 ετών τους οποίους υπέδειξαν κάποιοι από τους διασωθέντες και ομολόγησαν την εμπλοκή τους το βράδυ της Κυριακής. Την ίδια στιγμή χωρίς αποτέλεσμα συνεχίστηκαν και χθες οι έρευνες για τους αγνοουμένους. Στο 10μετρο σκάφος επέβαιναν περίπου 50 πρόσφυγες και μετανάστες.
Από την έρευνα των λιμενικών έχει προκύψει ότι οι μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος που βυθίστηκε στους Παξούς είχαν μεταφερθεί σταδιακά με υπεραστικά λεωφορεία στην Αρτα όπου τους οδήγησαν σε ένα σπίτι και από εκεί το βράδυ της Παρασκευής τούς πήγαν σε βραχώδη ακτή της Πρέβεζας όπου επιβιβάστηκαν στο μοιραίο σκάφος προκειμένου να ταξιδέψουν προς Ιταλία.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό εξαρθρώθηκε σε κοινή επιχείρηση ελληνικών και ιταλικών διωκτικών Αρχών κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Ελλάδα προς την Ιταλία, με την υποομάδα που δρούσε στη χώρα μας να «κλείνει» συμφωνίες προώθησης με τους μετανάστες έναντι αντιτίμου από 5.500 έως και 6.000 ευρώ το άτομο.
Από την Παρασκευή έως το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, διασώθηκαν 89 πρόσφυγες – μετανάστες σε έξι περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και Κω και κατεγράφησαν οι αφίξεις 362 μεταναστών.
Επεισόδια στη Χίο
Σοβαρά επεισόδια προκλήθηκαν προχθές το βράδυ από κατοίκους της Χίου κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για το Μεταναστευτικό. Κάτοικοι του νησιού που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία νέας κλειστής δομής φιλοξενίας συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο προκειμένου να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους. Η κατάσταση οξύνθηκε κατά την άφιξη του του υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους μόλις τον είδαν εξαγριώθηκαν και πέταξαν μπουκάλια με νερό.