Την άμεση απόσυρση από τη Λιβύη των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρωων μαχητών και των Ρώσων μισθοφόρων ζητά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Καλώντας τις ξένες χώρες που τροφοδότησαν τη σύγκρουση να αποσύρουν άμεσα τις δυνάμεις τους, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης.
Να αποσυρθούν άμεσα οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη
«Χώρες που παριστάνουν ότι υποστηρίζουν τη σταθερότητα της Λιβύης πρέπει να αποσύρουν αμέσως τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων μισθοφόρων και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων, οι οποίοι έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις ανθρωπιστικές συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ιστότοπο Hellas Journal και στην ΕΡΤ.
Επισήμανε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας και την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη.
«Στεκόμαστε με τον λαό της Λιβύης»
«Στεκόμαστε με τον λαό της Λιβύης, καθώς εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς ξένη παρέμβαση. Είναι θετικό βήμα ότι οι ηγέτες της Λιβύης αναγνωρίζουν την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός. Αυτό πρέπει να ακολουθηθεί από μια πολιτική διαδικασία που προέρχεται από τα μέρη της Λιβύης και να μην τους επιβληθεί.
Καλούμε όλα τα μέρη της Λιβύης να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας, μέσω της διαμεσολάβησης, για την αντιμετώπιση των πολιτικών, οικονομικών και ζητημάτων ασφαλείας που τα χωρίζουν».
Προκλητική και αντιπαραγωγική η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτεμεντ είχε ρίξει «χαστούκι» προς την Τουρκία με φόντο την πειρατική συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, κάνοντας λόγο για «προκλητικό και αντιπαραγωγικό» μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
«Οι τουρκικοί ισχυρισμοί αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα» είπε χαρακτηριστικά βάζοντας στη «θέση της την Τουρκία» η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων κρατών δεν βοηθούν (και) είναι προκλητικές. Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα προτείνει η Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως αποκρυσταλλώνεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά έχουν γενικά δικαίωμα στην ΑΟΖ και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία περιοχή».
Η τουρκολιβυκή συμφωνία προκάλεσε εντάσεις στην περιοχή
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας επέμεινε ότι η ανακοίνωση της υπογραφής του μνημονίου κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «προκάλεσε εντάσεις στην περιοχή, είναι αντιπαραγωγική και προκλητική».
Υπενθύμισε ότι το κείμενο δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων κρατών, καθώς περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές οι οποίες ανήκουν ή διεκδικούνται από την Ελλάδα.
«Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης αλληλεπικαλυπτόμενες θαλάσσιες διεκδικήσεις στη περιοχή που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση. Ως πάγια πολιτική, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε πως παρότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν γενικά θέση για τις διαφορές θαλάσσιας δικαιοδοσίας άλλων κρατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν κάθε ενέργεια στην οποία ελλοχεύει κίνδυνος να κλιμακωθούν περαιτέρω οι εντάσεις σε μια χρονικά ευαίσθητη συγκυρία για την ανατολική Μεσόγειο.
Η Διάσκεψη του Βερολίνου
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία μεταξύ Σάρατζ – Χαφτάρ οι οποίες για την ώρα «ναυάγησαν» η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά και αποκτά πλέον ιδιαίτερη βαρύτητα.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως σκοπεύει να πάρει μέρος και σε άλλες συζητήσεις για το μέλλον της Λιβύης.
«Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα στη συνάντηση του Βερολίνου στην οποία θα συμμετάσχουν στο πλευρό της Τουρκίας η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» δήλωσε.
Στόχος της Τουρκίας είναι η πάση θυσία διατήρηση της συμφωνίας η οποία προβλέπει ότι λιβυκή και τουρκική ΑΟΖ συνορεύουν σβήνοντας ουσιαστικά από τον χάρτη τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο και κυρίως την Κρήτη.
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, το «παιχνίδι» πλέον θα παιχτεί στο Βερολίνο, στη διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα την διεξαγωγή της συνάντησης. Εκτός από τους Χαφτάρ και Σάρατζ, στη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου θα συμμετάσχουν επίσης αντιπροσωπείες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η γερμανίδα καγκελάριος έστειλε επίσης προσκλήσεις στην Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Αλγερία και την Αίγυπτο.
Αίτημα συμμετοχής έχει διατυπώσει και η Ελλάδα, ωστόσο, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Καγκελαρίας, τελικά δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη η χώρα μας.