Η JPMorgan έθεσε σε υποχρεωτική άδεια έναν από τους πιο υψηλόβαθμους διαχειριστές κεφαλαίων της (trader) επειδή χρησιμοποιούσε την εφαρμογή WhatsApp για να επικοινωνεί με συναδέλφους του. Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση που δείχνει πόσο πολύ ανησυχούν πλέον οι εταιρείες της Γουόλ Στριτ για τη χρήση εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων με κρυπτογράφηση. Πολλές από τις εφαρμογές αυτές δεν έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές και οι εταιρείες ανησυχούν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρακαμφθούν υποχρεώσεις που απορρέουν από την κανονιστική συμμόρφωση που απαιτείται να έχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ο trader ονομάζεται Εντουαρντ Κου και η τράπεζα διεξάγει τώρα έρευνα για να διαπιστωθεί εάν έχει παρέβη κανονισμούς. Μέχρι τώρα η JPMorgan δεν έχει διαπιστώσει να έχει κάνει κάτι παράνομο ή παράτυπο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Ο Κου έχει εργαστεί σχεδόν 20 χρόνια στην τράπεζα. Τώρα ερευνάται η εμπλοκή του στην υπόθεση, επειδή είχε δημιουργήσει ομάδα στο WhatsApp με περίπου 20 άλλους εργαζομένους της τράπεζας μέσω της οποίας γίνονταν συζητήσεις για εξελίξεις στην αγορά. Η τράπεζα δεν έχει ξεκινήσει έρευνα για άλλα στελέχη της που συμμετείχαν στην ομάδα αυτή, χωρίς όμως να αποκλείει τίποτε για τη συνέχεια, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές δεν απαγορεύουν σε στελέχη τους και ιδιαίτερα σε εργαζομένους σε ευαίσθητες θέσεις όπως οι traders να χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook ή να χρησιμοποιούν εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp, αλλά απαιτούν από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να καταβάλλουν προσπάθειες για να ελέγχονται οι επικοινωνίες αυτές των στελεχών τους, όπως αποκαλύπτουν οι «Financial Times». Αυτό γίνεται για να αποφεύγονται φαινόμενα χειραγώγησης της αγοράς ή εσωτερικής πληροφόρησης.
Η Γουόλ Στριτ έχει πολύ σύνθεση σχέση με το WhatsApp, όπως τη χαρακτηρίζει το Bloomberg. Η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω της εφαρμογής αυτής είναι κρυπτογραφημένη από άκρη σε άκρη και κατά συνέπεια δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα από τα τμήματα κανονιστικής συμμόρφωσης του εκάστοτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Το πρόβλημα όμως παραμένει επειδή οι τράπεζες και άλλες εταιρείες της Γουόλ Στριτ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοί τους δεν εμπλέκονται σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.
Ελέγχουν τις επικοινωνίες
Για αυτόν τον λόγο ελέγχουν συνεχώς την επικοινωνία εργαζομένων τους που γίνεται μέσω τηλεφώνων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή εφαρμογών άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων. Μάλιστα κρατούν για καιρό στο αρχείο τους τα στοιχεία αυτά για την περίπτωση που διαπιστωθεί παρατυπία στο μέλλον – ακόμη και αρκετά χρόνια μετά το γεγονός.
Τα τελευταία χρόνια τα αρχεία αυτά μηνυμάτων από traders έχουν παράσχει πολύτιμα στοιχεία στις διωκτικές Αρχές για να στείλουν στη Δικαιοσύνη και να καταδικάσουν στελέχη τραπεζών. Οι εποπτικές Αρχές της Βρετανίας (FCA) έχουν προειδοποιήσει ήδη από το 2017 για τους κινδύνους που υπάρχουν από την κρυπτογραφημένη υπηρεσία του WhatsApp. Τότε στέλεχος του χρηματοπιστωτικού οργανισμού Jefferies είχε απολυθεί όταν κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε την εφαρμογή αυτή για να συζητήσει εμπιστευτικές πληροφορίες πελατών. Τότε μάλιστα ορισμένες τράπεζες είχαν απαγορεύσει σε εργαζομένους να εγκαθιστούν τη συγκεκριμένη εφαρμογή σε τηλεφωνικές συσκευές που παρέχει ή επιχείρηση ή που χρησιμοποιούνται για τη δουλειά.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) είχε υπενθυμίσει στα τέλη του 2018 στις εταιρείες της Γουόλ Στριτ την ευθύνη που έχουν να «προλαβαίνουν τις εξελίξεις στην τεχνολογία», όπως είχε αναφερθεί τότε. Η ειδική Αρχή (Financial Industry Regulatory Authority-Finra) που επιβλέπει όσους εκτελούν πράξεις για λογαριασμό πελατών στο χρηματιστήριο και αλλού (brokers) είχε στείλει οδηγία με την οποία απαιτούσε από τις εταιρείες να επιβλέπουν την ανταλλαγή μηνυμάτων από εργαζομένους και να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες γίνονται με βάση τους κανόνες της κανονιστικής συμμόρφωσης. Οι Αρχές ανησυχούν και για άλλες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων με κρυπτογράφηση όπως το Signal και το Telegram.