Με ευρεία πλειοψηφία αναμένεται να εκλεγεί στην πρώτη ψηφοφορία της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου η προτεινόμενη από τον πρωθυπουργό για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Καθώς την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της Ελλάδας οδηγείται σε εκλογή με 266 ψήφους.
Συγκεκριμένα, με τα υφιστάμενα δεδομένα λοιπόν και αν δεν υπάρξουν διαρροές, η κ. Σακελλαροπούλου αναμένεται να συγκεντρώσει 158 ψήφους από την κυβερνώσα πλειοψηφία της ΝΔ, 86 από την αξιωματική αντιπολίτευση και 22 από το ΚΙΝΑΛ, αθροίζοντας συνολικά 266.
Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία είχε πετύχει ευρεία συναίνεση και κατά την εκλογή του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο οποίος είχε συγκεντρώσει 283 ψήφους.
«Παρών» από ΚΚΕ – Δεν συναινεί η Ελληνική Λύση
Το ΚΚΕ θα κινηθεί παραδοσιακά στο «παρών», διευκρινίζοντας ότι η στάση του κόμματος δεν σχετίζεται με το πρόσωπο της υποψήφιας Προέδρου αλλά με το θεσμό.
Την άρνηση της να αποδεχθεί την «αριστεροφοβική» πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ανακοίνωσε η Ελληνική Λύση.
Όπως υποστηρίζει, μεταξύ των προαπαιτούμενων που δεν καλύπτει η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι ότι «δεν θα μπορεί να επισκεφτεί το Άγιον Όρος, με ό,τι αυτό σημαίνει», ενώ στα σοβαρά παραπτώματα της αναφέρουν ότι «τον Μάρτιο του 2001 στο Συμβούλιο της Επικρατείας τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, συντασσόμενη με την πλειοψηφία».
Το αλαλούμ με το ΜέΡα25
Εντύπωση προκάλεσε η πρόταση του ΜέΡΑ25 που πρότεινε συμβολικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου από τη Χρυσή Αυγή Παύλου Φύσσα.
Εν συνεχεία, η ίδια ενημέρωσε ότι δεν ήταν ενήμερη για την πρόταση αυτή του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και εν συνεπεία την αρνείται.
Σε απάντηση σχολίων και αντιδράσεων σχετικά με την πρόταση του ΜέΡΑ 25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το γραφείο τύπου του κόμματος σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «η Μάγδα Φύσσα θεώρησε την πρότασή μας τιμητική, και μας ευχαρίστησε για αυτήν, μας τιμά. Το ότι δεν την αποδέχθηκε την τιμά και επιβεβαιώνει ότι οι αγωνιστές δεν αγωνίζονται για τα αξιώματα και, για αυτό, αποτελούν την καλύτερη επιλογή για ένα συμβολικό αξίωμα όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας».
Ολοκλήρωση της διαδικασίας την Τετάρτη 22/1
Υπό αυτά τα δεδομένα η ευρεία πλειοψηφία στην οποία αποσκοπούσε η κυβέρνηση με τη συναινετική πρόταση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου φαίνεται να επιτυγχάνεται σε μία και μόνο ψηφοφορία, αυτή που έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου.
Διαδικαστικά, το Προεδρείο της Βουλής θα ανακοινώσει τα ονόματα των υποψηφίων και θα εκκινήσει η φανερή ονομαστική ψηφοφορία, όπου οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του υποψηφίου που υπερψηφίζουν είτε «παρών», εκτός κι αν κάποιος επιλέξει να απουσιάζει. Η διαδικασία πάντως δεν προβλέπει ούτε συζήτηση ούτε και τη δυνατότητα της καταψήφισης με «ΟΧΙ».
Υπενθυμίζεται ότι η συνταγματική επιταγή και με το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος, ορίζει ότι η εκλογή στην πρώτη ψηφοφορία επιτυγχάνεται με αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων.
Ποιος κατέχει το ρεκόρ ψήφων
Η προτεινόμενη για το αξίωμα του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ωστόσο, δεν θα εκλεγεί με ρεκόρ ψήφων, καθώς αυτό το κατέχει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, που εξελέγη το 2005 με 279 ψήφους από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος με 269 ψήφους από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το 2000.
266 ψήφους όσες εκτιμάται ότι μπορεί να λάβει η κ. Σακελλαροπούλου είχε συγκεντρώσει ο Κάρολος Παπούλιας στην επανεκλογή του το 2010 όταν στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλο, είχε συγκεντρώσει το 2015, 233 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).