Την αντίθεσή τους στα σενάρια για την εκτροπή του Αχελώου εκφράζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σημειώνουν οι Άννα Βαγενά, Βασίλης Κόκκαλης, Αθανάσιος Παπαδόπουλος και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος δεν θα πρέπει να αναπαραχθεί ένας νέος μύθος εκτροπής του Αχελώου που θα αφήσει τον θεσσαλικό κάμπο χωρίς νερό και έργα.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχαν στην κυβερνητική ενημερωτική σύσκεψη με θέμα την εκτροπή του Αχελώου, υποστήριξαν ότι «οποιοδήποτε σενάριο επαναφοράς της εκτροπής του Αχελώου δεν επιτρέπει την εξεύρεση και υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης για τη Θεσσαλία και έρχεται σε ρήξη με τις ανάγκες του περιβάλλοντος και την κλιματική κρίση που βιώνουμε».
«Υπενθυμίζουμε ότι το αναχρονιστικό σενάριο εκτροπής του Αχελώου είναι σε πλήρη αντίθεση με το Ελληνικό κανονιστικό πλαίσιο και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αγνοεί τις πολλαπλές ακυρωτικές Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με κορυφαία την Απόφαση του ΣτΕ 26/2014, στην οποία εισηγήτρια ήταν η σημερινή Πρόεδρος του ΣτΕ, και προτεινόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Σακελλαροπούλου, και τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θέτουν εκτός συζήτησης την εκτροπή για κάλυψη αρδευτικών αναγκών» πρόσθεσαν.
«Οποιαδήποτε αντίστοιχη συζήτηση για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, και όχι για την εκτροπή του Αχελώου, πρέπει να συνεχιστεί στη Βουλή, δημόσια και μπροστά στους βουλευτές όλων των Περιφερειών» τόνισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι από το 2017, μετά από συντεταγμένη προσπάθεια της κυβέρνησης, η ελληνική πολιτεία, με την κύρωση της 1ης αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), διαθέτει ένα πλήρες πλαίσιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, για όλα τα Υδατικά Διαμερίσματα και για τη Θεσσαλία.
«Ο σχεδιασμός αυτός κάλυψε την καθυστέρηση των προηγούμενων κυβερνήσεων και απελευθέρωσε τη χρηματοδότηση έργων νερού (άρδευσης, ύδρευσης και αποχέτευσης) σε ΕΣΠΑ και ΠΑΑ που είχαν δεσμεύσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Ο ισχύων σχεδιασμός, που έχει εγκεκριμένη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, περιλαμβάνει ένα συνεκτικό πλαίσιο έργων και δράσεων για να αντιμετωπιστεί το σημαντικό έλλειμμα υδατικών πόρων στη Θεσσαλία. Προβλέπει τη διατήρηση των αρδευόμενων εκτάσεων στη Θεσσαλία, με εξορθολογισμό των αρδευτικών αναγκών, και δεκάδες έργα ενίσχυσης της προσφοράς νερού (φράγματα, εγγειοβελτιωτικά έργα, αρδευτικά και έργα εμπλουτισμού υδροφορέων), κατανεμημένα σε όλο το γεωγραφικό χώρο της Θεσσαλίας. Καθυστερεί όμως, η υλοποίηση αυτών των λύσεων, παρότι είναι περιβαλλοντικά ορθές και μπορούν να δώσουν οριστική διέξοδο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα» συμπλήρωσαν.
Όσον αφορά στο φράγμα της Μεσοχώρας, τονίζουν ότι το έργο έχει απεμπλακεί πλήρως από τα έργα εκτροπής του Αχελώου και είναι αμιγώς υδροηλεκτρικό. «Οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, που εγκρίθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (04/08/2017, ΑΔΑ: ΨΩΧ74653Π8-23Λ) διασφαλίζουν πλήρως την ασφάλεια του μη κατακλυζόμενου τμήματος του οικισμού, την ανάπτυξη της περιοχής, την ασφάλεια του έργου, την προστασία του οικισμού και του οικοσυστήματος στο πλαίσιο ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Πύλης. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία έκπτωση στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων αλλά, πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους» υπογραμμίζουν.
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει στην επικαιρότητα την εκτροπή του Αχελώου θα αποδείξει το αντιπεριβαλλοντικό περιεχόμενο της πολιτικής της και την υποτίμηση των ελληνικών και ευρωπαϊκών θεσμών. Ελπίζουμε η ΝΔ να μην υιοθετήσει μία μικροκομματική και αδιέξοδη ανάγνωση της πολιτικής που υποθηκεύει το αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλίας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.