Μια παραλλαγή ενός αγαπημένου πιάτου για όλη την οικογένεια, το κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο, που εδώ κάνει ταιριαστή συντροφιά με χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, ζωμό λαχανικών, θυμάρι και γλυκάνισο και φυσικά μουστάρδα.
Υλικά
1 ολόκληρο κοτόπουλο (1.400 γραμμάρια ή κομμάτια της αρεσκίας σας ή και γαλοπούλα)
50 γρ. λάδι
1 κιλό μικρές πατάτες κομμένες στα δυο
500 γρ. ζωμό λαχανικών
10 σπόροι κάρδαμο ή 4 αστεράκια γλυκάνισο
200 γρ. χυμός πορτοκάλι
το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
200 γρ. μουστάρδα
λίγο κορν φλάουρ
6 κλωναράκια θυμάρι
αλάτι και λίγο πιπέρι τριμμένο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη μουστάρδα, το ξύσμα, το αλάτι και το πιπέρι. Τοποθετούμε το κοτόπουλο καθαρό στη γάστρα και ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες. Ρίχνουμε επάνω στο κοτόπουλο και στις πατάτες το μείγμα πορτοκαλιού, το θυμάρι, το γλυκάνισο και το χυμό λαχανικών. Ψήνουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε πρώτα με το πιρούνι αν είναι ψημένο και μαλακό το κρέας μας, μήπως χρειαστεί να παρατείνομε το ψήσιμο. Αν θέλουμε προσθέτουμε 10 -15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο κομμάτια κολοκύθας και γλυκοπατάτας για περισσότερη γεύση. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο αν χρειασθεί, δένουμε τη σάλτσα με το κορν φλάουρ και το σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.