Δυναμική εξάπλωση της εποχικής γρίπης καταγράφεται στη χώρα μας, καθώς η ανεξέλεγκτη πορεία – λόγω των καιρικών συνθηκών – κυκλοφορίας του ιού αφήνει το αποτύπωμά της στα αυξανόμενα περιστατικά λοιμώξεων, σοβαρών επιπλοκών αλλά και θανάτων.
Σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έως και χθες 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης είχαν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ κατέληξαν οκτώ άτομα, τα περισσότερα εξ αυτών με υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν είχαν εμβολιαστεί.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο.
Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ επισημαίνει πως η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει, όπως κάθε χρόνο, τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.
Σε κάθε περίπτωση εντούτοις οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υπό το πρίσμα ότι η άνοδος του κύματος της εποχικής γρίπης ήταν αναμενόμενη, εξαιτίας (και) των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας.
Αλλωστε, η αυξητική τάση είχε ήδη καταγραφεί από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού η κορύφωση του κύματος εκτιμάται ότι θα καταγραφεί σε περίπου τέσσερις εβδομάδες – δηλαδή περί τα μέσα Φεβρουαρίου.
Υπό τα δεδομένα αυτά, οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες – ιδίως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες – που δεν έχουν εμβολιαστεί να αξιοποιήσουν το χρονικό… παράθυρο έως την αναμενόμενη κορύφωση του κύματος και να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, έστω και καθυστερημένα.
Υπενθυμίζουν δε – υπεραμυνόμενοι της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο, το οποίο αποτελεί και το πλέον αποτελεσματικό «όπλο» – ότι, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του περυσινού κύματος εποχικής γρίπης, στον ελληνικό πληθυσμό η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη της νοσηλείας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη εκτιμήθηκε ότι ήταν 42%. Υπολογίζεται συνεπώς ότι το εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω γρίπης σχεδόν κατά το ήμισυ.
Αξίζει εντούτοις να σημειωθεί πως εφέτος έχει καταγραφεί αριθμός-ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις δόσεις εμβολίων, καθώς εκτιμάται ότι έχουν καταναλωθεί περί τα 3 εκατομμύρια, όταν πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπερνούσε τα 2 εκατομμύρια.
Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν προς το παρόν σχετικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι αναζήτησαν εμβολιαστική κάλυψη εκείνοι οι πολίτες που έχουν αποδειχθεί πιο ευάλωτοι στους ιούς της γρίπης – όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, οι υπέρβαροι και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ υπογραμμίζουν και τη σημασία της έγκαιρης χρήσης των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε δύο ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα στην Ελλάδα «πρωταγωνιστούν» οι ιοί Α Η1Ν1 και Η3Ν2, ενώ σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στη Γηραιά Ηπειρο δυναμική αναμένεται να είναι και η παρουσία του ιού τύπου Β.
Καμπανάκι
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχει προειδοποιήσει ότι η παρουσία πολλών τύπων γρίπης δημιουργεί «ένα μείγμα το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλή θνησιμότητα, κυρίως των ηλικιωμένων ασθενών, προκαλώντας παράλληλα μεγάλη πίεση στα συστήματα Υγείας».
Ηδη στις ΗΠΑ – όπου επίσης καταγράφεται εφέτος η κυκλοφορία ενός επικίνδυνου «κοκτέιλ» ιών – οι επιστήμονες των υγειονομικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για μια «σκληρή» περίοδο.
Ειδικότερα, οι νοσηλείες που σχετίζονται με τη γρίπη έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Οκτώβριο, με τουλάχιστον 6,4 εκατομμύρια λοιμώξεις και 55.000 νοσηλείες, όπως προκύπτει από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Επιπλέον και έως την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον 2.900 Αμερικανοί είχαν χάσει τη ζωή τους έπειτα από την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι θάνατοι πιθανόν να ξεπεράσουν έως το τέλος του κύματος ακόμα και τους 12.000.
«Η καταγραφή κρουσμάτων ξεκίνησε νωρίτερα από ό,τι συνήθως» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ. Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο τον ειδικό είναι ότι η πορεία της γρίπης στην αμερικανική ήπειρο είναι αντίστοιχη με δύο από τις χειρότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν. «Προφανώς, η γρίπη είναι απρόβλεπτη, αλλά τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν πως θα είναι μια πολύ κακή περίοδος» καταλήγει.