Με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε ο στρατάρχης Χαλιφά Χαφτάρ ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα από το βράδυ της Πέμπτης.
Ο κ. Χαφτάρ προσερχόμενος στο γραφείο του πρωθυπουργού, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ηρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη».
Η συνάντηση με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) η οποία διήρκησε 40 λεπτά πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Διάσκεψη στο Βερολίνο για το λιβυκό ζήτημα, στην οποία δεν έχει προσκληθεί η Ελλάδα.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον λίβυο στρατάρχη για 1,5 ώρα με τον οποίο – όπως τονίστηκε – υπήρξε ταύτιση απόψεων.
«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα ομιλία, όπου συζητήσαμε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά και την επόμενη ημέρα. Ζητήσαμε από τον στρατηγό Χαφτάρ να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, αλλά και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα τη Λιβύη» δήλωσε ο κ. Δένδιας με την ολοκλήρωση της συνάντησης.
Ταύτιση απόψεων Δένδια – Χαφτάρ
Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός πως ο Χαφτάρ συμφώνησε με όλα τα παραπάνω.
«Είπα στον στρατάρχη Χαφτάρ πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα»
Όσον αφορά στη διάσκεψη στο Βερολίνο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζήτησε από την Γερμανία να είναι ο θεματοφύλακας για τα θέματα της Λιβύης.
«Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διάσκεψης του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Παρασκευής υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Το τηλεφώνημα έγινε λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η Διάσκεψη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο για το λιβυκό ζήτημα.