Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και ήδη το κεντρικό θέμα συζήτησης έχει καθοριστεί.
Όχι από τους διοργανωτές, αλλά από την ιδρύτρια του κινήματος Fridays for future Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time για το 2019 «Πρόσωπο της χρονιάς». Σε ανοιχτή επιστολή της στην βρετανική εφημερίδα Guardian η σουηδέζα ακτιβίστρια σημειώνει «απαιτούμε από όλους τους συμμετέχοντες, επιχειρήσεις, οργανώσεις και κυβερνήσεις να σταματήσουν άμεσα όλες τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα».
Τα φώτα στην Γκρέτα
Η 17χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του Παγκόσμιου Φόρουμ και πέρυσι. Είχε δηλώσει τότε στους 3.000 πολιτικούς, οικονομικούς παράγοντες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών «θέλω να πανικοβληθείτε διότι η γη, το σπίτι μας φλέγεται». Από τότε η διάσημη ακτιβίστρια βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Και από ό,τι όλα δείχνουν κάτι παρόμοιο θα γίνει και φέτος.
Μάλιστα στην πρώτη ομιλία της στο Νταβός, η Γκρέτα ανέφερε πως ο χρόνος μας τελειώνει και εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα για την κλιματική αλλαγή.
«Οι παγκόσμιες εκπομπές C02 δεν έχουν μειωθεί και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε» είπε η 17χρονη από τη Σουηδία η οποία τόνισε ότι τελειώνει ο χρόνος.
Πάντως για να μην φανεί υπερβολική στα όσα λέει, η Γκρέτα Τούνμπερκ συμπλήρωσε ότι «από μια άποψη πολλά έχουν συμβεί τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει. Έχει προκληθεί παγκόσμια εγρήγορση και ένα κίνημα. Όλοι αυτοί οι πάρα πολλοί νέοι από τόσα πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου πιέζουν για να σχηματιστεί μια συμμαχία των κινημάτων».
«Οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να “ακούνε” την επιστήμη και να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την κρίση στο πραγματικό της μέγεθος. Αν δεν την αντιμετωπίσουμε ως μια πραγματική κρίση τότε δεν θα μπορέσουμε να την επιλύσουμε» σημείωσε η Τούνμπεργκ στο πάνελ με τίτλο «Forging a Sustainable Path towards a Common Future».
Η Greenpeace καταγγέλλει τους συμμετέχοντες που επενδύουν μαζικά στα ορυκτά καύσιμα
Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και συνταξιοδοτικά ταμεία που συμμετέχουν στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός εξακολουθούν να χρηματοδοτούν με δισεκατομμύρια δολάρια την ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, με κίνδυνο να προκαλέσουν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, κατήγγειλε σήμερα η Greenpeace.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο ξεκινά σήμερα, προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα του «κλαμπ των πλουσίων» που έχει δημιουργήσει προσκαλώντας ακτιβιστές όπως η νεαρή Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, όμως πολλές εταιρίες του οικονομικού τομέα που συμμετέχουν στο Νταβός επενδύουν σε βιομηχανίες εξόρυξης, αν και τα ορυκτά καύσιμα –και κυρίως το πετρέλαιο και ο άνθρακας—είναι μεταξύ των βασικών πηγών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου, καταγγέλλει η ΜΚΟ.
Σε έκθεσή της με τίτλο «Είναι ο οικονομικός τομέας, ηλίθιε», η Greenpeace παρουσιάζει τις επενδύσεις τους μετά την υπογραφή τον Δεκέμβριο του 2015 της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, δέκα τράπεζες που συμμετέχουν τακτικά στο Νταβός χρηματοδότησαν από το 2015 ως το 2018 τον τομέα των ορυκτών καυσίμων με ποσό 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Πρόκειται για τις JP Morgan Chase, Citi, Bank of America, RBC Royal Bank, Barclays, Mitsubishi UFG, TD Bank, Scotiabank, Mizuho et Morgan Stanley.
Σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τρία από αυτά που συμμετέχουν στο Νταβός έχουν επενδύσει 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρελαϊκές εταιρίες, όπως η Shell, η Chevron και η Exxon και διάφορες τράπεζες που χρηματοδοτούν την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων.
«Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία που είναι παρόντες στο Νταβός ευθύνονται για την κλιματική έκτακτη ανάγκη. Παρά τις προειδοποιήσεις, τροφοδοτούν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση υποστηρίζοντας τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων. Οι χρηματιστές αυτές δεν είναι τίποτα άλλο από υποκριτές καθώς ισχυρίζονται ότι επιθυμούν να σώσουν τον πλανήτη την ώρα που τον σκοτώνουν για το βραχυπρόθεσμο κέρδος τους», κατήγγειλε η επικεφαλής της Greenpeace Τζένιφερ Μόργκαν.
Οι επιτυχίες του Νταβός
Πάντως στα 50 χρόνια της ιστορίας του το Φόρουμ του Νταβός έχει καταγράψει πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Ακόμα και συγκεκριμένες συμφωνίες έχουν την αφετηρία τους στο ελβετικό τουριστικό θέρετρο.
Δύο παραδείγματα: οι συνομιλίες των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας το 1988, Ανδρέα Παπανδρέου και Τουρκούτ Οζάλ και η χειραψία του ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες και του παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραβάφ το 1994.
Σημειώνεται πως για την 50η διοργάνωση του Φόρουμ έχουν προγραμματιστεί συνολικά επτά θεματικές ενότητες. Το διεθνές ενδιαφέρον επικεντρώνεται ωστόσο σε γεωπολιτικά ζητήματα, όπως η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν ή η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. Και φυσικά την κλιματική αλλαγή.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ