Στον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι χωρίς εκείνη δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί ο αγωγός EastMed απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Μιλώντας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΣΚΑΪ 100,3 και Alpha 98,9 σημείωσε ότι «είναι πέρα από την εποχή και το διεθνές δίκαιο», ενώ πρόσθεσε: «Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε υπογράψαμε για τον EastMed, 20 μέρες μετά τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, μαζί με τον Ισραηλινό και τον Κύπριο ομόλογό μου. Παρουσία των πρωθυπουργών με ό,τι μπορεί να συμβολίζει και να υπογραμμίζει αυτό».
Ο υπουργός Ενέργειας επισήμανε επίσης ότι υπάρχει επίσημη δέσμευση της Ιταλίας στην ΕΕ για τον αγωγό EastMed, όταν χαρακτηρίστηκε ως Project of Common Interest (PCI), και πως δεν συμφώνησε απλώς η Ιταλία ως κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά ως κράτος που την αφορά ο αγωγός, προσθέτοντας ότι η Ιταλία έχει συμφωνήσει για τη χρηματοδότηση των πρώτων μελετών αυτού του αγωγού από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Η ιταλική διάψευση και οι ΑΟΖ στη Μεσόγειο
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην επίσημη διάψευση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας σε σχέση με τις κοινές γεωτρήσεις Τουρκίας – Ιταλίας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση «οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της Άγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης».
Στο πλαίσιο αυτό η Ιταλία -χωρίς να παίρνει ξεκάθαρη θέση- «πετά το μπαλάκι» σε Αθήνα και Άγκυρα για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, υποστηρίζοντας ότι αυτή πρέπει «να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών».
«Αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών. Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας.
Τα προβλήματα του ΔΕΔΔΗΕ
Με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.
«Το απόθεμα των στύλων του ΔΕΔΔΗΕ είναι εξαιρετικά περιορισμένο και γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν επείγουσες αποφάσεις, με ταχύτητα και φυσικά και με διαφάνεια, από το ΔΣ του Διαχειριστή», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τόνισε ότι «το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο, είχε εγκαταλειφθεί και γίνονταν επενδύσεις της τάξης των 130 εκατ. ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια, όταν οι ειδικοί λένε ότι απαιτούνταν επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ», επισημαίνοντας πως την κατάσταση αυτή την γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ και προσέθεσε: «Το καλοκαίρι, όταν μιλούσα για την τραγική οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, μεταξύ των άλλων αναφερόμουν και τους στύλους. Τότε έβγαιναν διάφοροι και έλεγαν ότι «ο Χατζηδάκης θέλει να απαξιώσει τη ΔΕΗ». Όλα αυτά έχουν βέβαια πέσει στο κενό. Τα επείγοντα προβλήματα αντιμετωπίζονται στο μέτρο του δυνατού. Παράλληλα, θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ για να αντιμετωπιστούν μονιμότερη βάση αυτά τα προβλήματα».