Ηχηρό μήνυμα για το προσφυγικό έστειλαν στην κυβέρνηση, το πρόσφατα ανασυσταθέν υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου στις σημερινές μαζικές τους κινητοποιήσεις.
Με τα νησιά να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, υπό το βάρος των συνεχόμενων προσφυγικών ροών και του στοιβάγματος ανθρώπινων ψυχών σε δομές που έχουν σχεδιαστεί για προσωρινή φιλοξενία, οι κάτοικοι της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου ένωσαν τις φωνές τους υπό το σύνθημα «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας».
Φορείς και πολίτες κατήγγειλαν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εξαιτίας των εκατοντάδων μεταναστών που καταφθάνουν καθημερινά στα νησιά. Το μήνυμα σε κυβέρνηση και ΕΕ ήταν ξεκάθαρο: πρέπει να δοθεί άμεση λύση στον πολύμηνο εγκλωβισμό όλων αυτών των ανθρώπων στα νησιά.
Ήδη, σε μία πρώτη αντίδραση, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, παραδέχτηκε ότι είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των νησιωτών, διαβεβαιώνοντάς τους ότι προτεραιότητα θα δοθεί στη φύλαξη των συνόρων για να μειωθούν οι ροές.
Στο πλάνο του υπουργείου είναι και η δημιουργία νέων δομών και η αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά στην ενδοχώρα.
Συνέχεια την Πέμπτη
Οι νησιώτες, πάντως, επιφυλάσσονται, καθώς θα συναντήσουν τον Νότη Μηταράκη την Πέμπτη στην Αθήνα.
Για αύριο έχει προγραμματισθεί η επίδοση του ψηφίσματος των συγκεντρώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στη Βουλή και στα υπουργεία Εσωτερικών και Μετανάστευσης.
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την Πέμπτη με κλείσιμο των δήμων αλλά και απεργία που έχουν κηρύξει πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης του οποίου τα μέλη θα απέχουν από τα καθήκοντα τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αυριανή συνάντηση θα ακολουθήσουν και επισκέψεις του Νότη Μηταράκη στην Κω, τη Λέρο και τη Χίο.
Tι αναφέρει το ψήφισμα των κινητοποιήσεων
«Οι κάτοικοι της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων ενώνουμε της φωνές μας και απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη. Άμεση αποσυμφόρηση και μεταφορά των προσφύγων μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Καμία νέα δομή στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Έλεγχο όλων των ΜΚΟ. Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί».
Να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επικεφαλής της πορείας που ακολούθησε, μετέβη στην κλειστή – λόγω της απεργίας των εργαζομένων – Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής όπου και θυροκόλλησε το ψήφισμα.
Προέβη δε στην ακόλουθη δήλωση: «Δεν γίνεται να ερχόμαστε σε κυβερνητικό κτήριο και να βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούει τα αιτήματά μας. Αύριο θα πάμε στην Αθήνα να επιδώσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Βουλή και το υπουργείο Εσωτερικών το ψήφισμά μας. Δεν κάνουμε πίσω».
Βούλιαξε η προκυμαία στη Μυτιλήνη
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορείας των κατοίκων της Λέσβου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μυτιλήνη.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 7000 κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους της Μυτιλήνης βάζοντας λουκέτο σε κάθε οικονομική δραστηριότητα του νησιού.
Προκυμαία Μυτιλήνης-Απ ευθείας:Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Δημοσιεύτηκε από Στο Νησί στις Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020
«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε» είπε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.
Ο κ. Μουτζούρης στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο του ΟΗΕ από το 2000 για την ανάγκη μεταφοράς 250.000 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη.
«Σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού» είπε ο κ. Μουτζούρης ότι υπάρχει αναφερόμενος και στον επιχειρηματία Σόρος και τον ρόλο του, καθώς και «στην αιχμαλωσία της Ελλάδας από τη συμφωνία Δουβλίνο 2». «Τον τάφο μας» όπως χαρακτήρισε τη συμφωνία. «Θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία» σημείωσε.
Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε στον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στην ανάγκη ελέγχου των.
Τέλος, ζήτησε την πραγματοποίηση ενεργειών αποτροπής στα σύνορα. «Θέλουμε αποτροπή. Η πατρίς κινδυνεύει. Δεν μ’ ενδιαφέρει τι λένε οι συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά.
«Να κλείσει το αίσχος της Μόριας»
«Άμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας» ζήτησε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης.
«Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών» είπε.
Επίσης, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Δ. Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. «Σήμερα, πέντε χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, έχουμε φτάσει στο και πέντε. Δεν υπάρχει το δεν ήξερα. Δεν υπάρχει το δεν το περίμενα. Δεν υπάρχει το «θα» σε αυτά που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει! Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει εγκλωβισμένη στην κρίση.
Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να διασύρεται διεθνώς, για να κοιμούνται κάποιοι ήσυχοι στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εδώ και λίγους μήνες μας λένε απροκάλυπτα ότι επί της ουσίας τα νησιά σφραγίζονται. Σφραγίζονται και μέσα σ’ αυτά θέλουν να εγκλωβίσουν την ίδια την κρίση, μαζί με εμάς και τους χιλιάδες μετανάστες» είπε ο κ. Βέρρος.
«Κλειστό ελεγχόμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μακράν κατοικημένων περιοχών, είναι το πλαίσιο που θέτει η Μόρια και τα γύρω χωριά» ζήτησε, τέλος, στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, ζητώντας ταυτόχρονα «κλείσιμο της υπάρχουσας δομής της Μόριας».
Πλημμύρισε από κόσμο η Χίος
Ανάλογες εικόνες και από τη Χίο με τον κόσμο που συγκεντρώθηκε να φτάνει περίπου τις 7.000.
«Η ΒΙΑΛ πρέπει να κλείσει, εδώ και χθες», ανέφερε από το βήμα ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνώντες πρέπει να τηρήσουν τα υπεσχεμένα προεκλογικά για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Live η συγκέντρωση της πλατείας
Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020
«Δεν θα δεχτούμε ανάπτυξη καμίας νέας δομής, εκτος από μια μικρή για ταυτοποίηση όσων βγαίνουν στις ακτές μας, ενώ το μαρτύριο της ΒΙΑΛ έπρεπε από χθες να σταματήσει», σημείωσε με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης (Νικολάου Πλαστήρα).
Χαμός και στη Σάμο
Μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα στη Σάμο.
Με κλειστά καταστήματα και τρίωρη στάση εργασίας στο δημόσιο τομέα οι Σαμιώτες διαμαρτυρήθηκαν για τις απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι μετανάστες, ζητώντας τον απεγκλωβισμό τους, τη μη δημιουργία νέας δομής, αλλά μιας μόνο μικρής δομής καταγραφής και προσωρινής παραμονής.
Στις 12 και 20 περίπου το μεσημέρι της Τετάρτης (22/01), ξεκίνησαν οι ομιλίες με πρώτον τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Βασίλη Πανουράκη να παίρνει το λόγο. Τόνισε ότι πρέπει η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για άμεση αποσυμφόρηση καθώς η αντοχή και η υπομονή των Σαμιωτών έχει εξαντληθεί.
Επίσης ανέφερε πως πρέπει να αλλάξει η εικόνα της Σάμου και να παρουσιάζεται ξανά ως ο τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη και όχι ως αποθήκη ψυχών.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του Δημάρχου Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρου Λυμπέρη, ο οποίος δήλωσε με έμφαση ότι πρέπει να διαφυλαχτεί ο τόπος συνολικότερα και να ελεγχθεί ο ρόλος των ΜΚΟ στο νησί που προσπαθούν να «μοιράσουν» μετανάστες σε ολόκληρο το νησί.
Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βάσω Βρυνιώτη παίρνοντας στην συνέχεια το λόγο επέρριψε ευθύνες τόσο στην νυν όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση γιατί ακολουθούν την πολιτική εγκλωβισμού της Ε.Ε., φτιάχνοντας νέο hotspot-κέντρο φυλακή, αδιαφορώντας, κοροϊδεύοντας και διαμορφώνοντας απαράδεκτες συνθήκες για τους κατοίκους και για πρόσφυγες-μετανάστες.