Ένα υψηλής διατροφικής αξίας πιάτο, το οποίο συνδυάζει την πρωτεΐνη με τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, που μαγειρεύεται στην Κύπρο, αλλά και σε παραλλαγές στην Αίγυπτο, στον Λίβανο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, το φακόρυζο ή Mujadara, γίνεται πεντανόστιμο καθώς συνδυάζει σπυρωτό και γευστικό μπασμάτι με τραγανές φακές, καραμελωμένα κρεμμύδια ή φρέσκο κρεμμυδάκι, αρωματικά και μπαχαρικά.

Υλικά

Για τις φακές

1 φλιτζάνι φακές ψιλές

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 δαφνόφυλλο

Για το ρύζι

1 φλ. ρύζι μπασμάτι

1/3 φλ. ελαιόλαδο

1 κύβο λαχανικών (προαιρετικά)

αλάτι και πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι

1 κρεμμύδι κομμένο φέτες

1/4 κουταλάκι γλυκού κύμινο

1/8 κ. γλ. μπαχάρι

1/2 κ. γλ. ζάχαρη

Καιλίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε κρύο νερό και ρίχνουμε τις φακές. Τις αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά από την έναρξη του βρασμού και τις στραγγίζουμε. Βάζουμε πάλι νερό και ρίχνουμε ξανά τις φακές μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την δάφνη. Μόλις βράσουν και μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λιγάκι, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Επίσης ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά το ρύζι. Παράλληλα κόβουμε το κρεμμύδι φέτες. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σ΄ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κύμινο, το μπαχάρι και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε συχνά τα κρεμμύδια, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 15-20 λεπτά μέχρι να βγάλουν όλες τις καραμέλες τους και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε 1/3 φλ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ρύζι. Το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε 2,5 φλ. νερό και τον κύβο ή 2,5 φλ. σπιτικό ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε το ρύζι μέχρι να μαλακώσει. Όταν αρχίσει να κάνει τις πρώτες τρύπες στην επιφάνειά του, ρίχνουμε μέσα την φακή και την ανακατεύουμε με το ρύζι. Το αφήνουμε να βράσει 1-2 λεπτά ακόμη και το κατεβάζουμε. Γαρνίρουμε το πιάτο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια ή τα ανακατεύουμε στο φαγητό. Σερβίροντας προαιρετικά πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο.