Την έντονη αντίθεσή του στην εισαγγελική πρόταση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής εξέφρασε ο Μάνος Μαλαγάρης, δέυτερος εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, οι οποίοι δέχθηκαν δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτικο τάγμα, λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Πριν ξεκινήσει η αγόρευση, η Μάγδα Φύσσα, πλησίασε αγκάλιασε και έδωσε κουράγιο στον συνήγορο της πολιτικής αγωγής.
Στο ακροατήριο βρέθηκαν για λίγο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας και Κώστας Ζαχαριάδης.
Ξεκινώντας με αιχμηρό τρόπο, ο κ. Μαλαγάρης είπε: «Αισθάνομαι ευτυχής γιατί αυτή τη δίκη την παρακολούθησα από τα έδρανα της πολιτικής αγωγής και όχι της υπεράσπισης των ναζιστών δολοφόνων. Κανείς δεν μένει χωρίς νομικό παραστάτη. Δεν θα ήθελα να είμαι στα έδρανα της υπεράσπισης όταν ο Μηλιαράκης (σ.σ. μάρτυρας κατηγορίας) δήλωσε ότι σε ναζί δικηγόρους δεν απαντώ πολιτικές ερωτήσεις».
«Πρωταγωνιστής των Αθλίων ο Μιχαλολιάκος»
Αναφερόμενος σε δεκάδες κείμενα του Νίκου Μιχαλολιάκου αλλά και του Χρήστου Παππά, ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι η ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής είναι είναι μεν αδιάφορη ποινικά «αλλά δίχως αυτή οι εγκληματικές ενέργειές της θα φαίνονταν ακατανόητες».
Σημείωσε σχετικά: «Με άλλα λόγια, η ναζιστική ιδεολογία αποτελούσε την επίσημη ιδεολογία της Χ.Α. και προπαγανδιζόταν μέσω του Αρχηγού της, των στελεχών της και μέσω των μηχανισμών της ίδιας της οργάνωσης της Χ.Α. Ο ισχυρισμός ότι η ναζιστική ιδεολογία αφορούσε έναν μικρό κύκλο ανθρώπων μέσα στην οργάνωση δεν μπορεί να σταθεί με βάση το αποδεικτικό υλικό που έχετε στη διάθεση σας.
«Μετά απ΄ όλα αυτά, εξακολουθώ να μην μπορώ να αντιληφθώ με βάση ποια στοιχεία η κ. εισαγγελέας υιοθέτησε τον ψευδή ισχυρισμό του Μιχαλολιάκου ότι η Χ.Α. έχει εγκαταλείψει την ναζιστική της ιδεολογία από το 1992».
«Κατ΄ αρχάς, η «Αρχή του Αρχηγού», αναφέρεται στο ίδιο το καταστατικό της Χρυσής Αυγής το οποίο και εισέφερε στη διαδικασία ο δημοσιογράφος Ψαρράς. Το καταστατικό αυτό αποδείχτηκε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι το έστειλε η ίδια η οργάνωση στον κ. Ψαρρά. Παρά ταύτα, ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής, δεν είχε τον παραμικρό δισταγμό να το προσβάλλει ως πλαστό και να χαρακτηρίσει τον κ. Ψαρρά ως τον «Ιαβέρη» του, θέτοντας έτσι εαυτόν ως τον βασικό πρωταγωνιστή των …Αθλίων», είπε χαρακτηριστικά ο Μάνος Μαλαγάρης.
Ούτε ανυπαρξία μελών, ούτε «ξέφραγο αμπέλι»
Ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αντέκρουσε στοιχειοθετημένα την εικόνα ημιαυτόνομων τοπικών που λειτουργούσαν χωρίς μέλη, την οποία προσπάθησαν να φιλοτεχνήσουν υπεράσπιση, μάρτυρες και κατηγορούμενοι, σημειώνοντας:
«Η υπεράσπιση, με τον αστείο αυτό ισχυρισμό περί μη ύπαρξης μελών, προσπαθεί να αποσυνδέσει τις ευθύνες της ηγεσίας από τις εγκληματικές πράξεις των φυσικών αυτουργών και να αντικρούσει τον χαρακτηρισμό της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης.
«Η επιβολή πειθαρχικών μέτρων τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όπως προκύπτει από εγκυκλίους (sic) της Κεντρικής Διοίκησης όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, (βλ. πειθαρχικές αποφάσεις της Αχαΐας, Νίκαιας, Β. Ελλάδας κτλ) καταρρίπτει πλήρως την εικόνα περί ανυπαρξίας μελών και περί «ξέφραγου αμπελιού».
«Αλήθεια κυρία Εισαγγελέα;»
Ο Μάνος Μαλαγάρης «πιάστηκε» από μια εξήγηση που έδωσε η εισαγγελέας σχετικά με τη φράση του Κασιδιάρη «οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα».
Ο συνήγορος επιτέθηκε στην εισαγγελέα, φέρνοντάς της μια σειρά ακόμα παραδειγμάτων Χρυσαυγιτών που προτιμούν το σκοτάδι της νύχτας για τις… δουλειές τους.
Σχολιάζοντας την ομιλία του πυρηνάρχη Γιώργου Πατέλη, που αναφερόταν σε συναντήσεις σε μέρη με χαμηλό φωτισμό για να περνούν απαρατήρητοι, ο κ. Μαλαγάρης είπε χαρακτηριστικά:
«Με αφορμή την τελευταία αυτή ομιλία του Πατέλη, για «οργανωτικά σε μέρη με χαμηλό φωτισμό», μου ήρθε στο νου η αντίστοιχη φράση του Κασιδιάρη «ότι οι καλύτερες δουλειές γίνονται τη νύχτα» φράση για την οποία η κ. Εισαγγελέας υιοθέτησε πλήρως τις φαιδρές εξηγήσεις που έδωσε ο Κασιδιάρης απολογούμενος ενώπιον σας. Είπε η κ. Εισαγγελέας:
«Σχετικά με τη φράση οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα εννοούσε τις ενέργειες των αστυνομικών που ενήργησαν μεσημέρι ότι οι δράστες πέταξαν τα ναρκωτικά και έφυγαν, ενώ αν γινόταν νύχτα θα τους συλλάμβαναν. Αλήθεια κ. Εισαγγελέα αυτό εννοούσε;»
Ο δικηόρος αναφέρθηκε σε παρόμοια δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου που έλεγε «Για να το ακούσουν και οι ρουφιάνοι που μας ακούνε: Στο σκοτάδι γίνονται οι καλύτερες δουλειές»
Κι ο Μιχαλολιάκος γιατί τους το φωνάζει ωρυόμενος; Για να τους προφυλάξει; Αλήθεια κ. Εισαγγελέα; Σε αυτά αναφέρονται όταν κομπάζουν για τις δουλειές που γίνονται τη νύχτα;; Πως γίνεται να τους πιστέψατε; Ξεχάσατε τον Λουκμαν που τον δολοφόνησαν στις 3 τα ξημερώματα; Τον Π. Φύσσα στις 12 το βράδυ; Την δολοφονική επίθεση στους Ψαράδες και στα μέλη του ΠΑΜΕ μέσα στη νύχτα;; Αλήθεια κ. Εισαγγελέα;»
Στρατιωτική εκπαίδευση
Κατά τον κ. Μαλαγάρη, η Χρυσή Αυγή στρατολογούσε πολλά από τα μέλη της με κριτήρια σωματοδομής και γνώσεων πολεμικών τεχνών ή λόγω προγενέστερης θητείας τους στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εικόνες με τα πειστήρια, όπλα, κατασκηνώσεις και τάγματα εφόδου, βρέθηκαν αποθηκευμένες στους υπολογιστές των κατηγορουμένων, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς τους ότι δεν γνώριζαν τίποτα.
Αναφερόμενος στο αυθεντικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής, ο δικηγόρος σχολίασε ότι ο αρχηγός της ΧΑ δεν είχε τον παραμικρό δισταγμό να το προσβάλλει ως πλαστό», και έκανε λόγο για «εμμονή της υπεράσπισης» να αποδείξει τη δήθεν πλαστότητα του εν λόγω καταστατικού, με την επίκληση ενός δισέλιδου εγγράφου ως γνήσιου καταστατικού της να «αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας».
Συγκάλυψη της δολοφονίας Φύσσα
Ο συνήγορος ανέλυσε τις κινήσεις της Κεντρικής Διοίκησης για να συγκαλύψει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, περιγράφοντας ότι αρχικά δοκίμασαν το σενάριο της συμπλοκής για ποδοσφαιρικούς λόγους αλλά την επόμενη ημέρα, όταν η ηγεσία είδε τη δικογραφία, αντιλήφθηκε ότι δεν έβγαινε το σενάριο της συμπλοκής εξαιτίας των καταθέσεων των αστυνομικών.
Κατά τον ίδιο, τα μέλη της ΧΑ κατέστρωσαν άλλο σενάριο συγκάλυψης και αναζήτησαν το όνομα του ατόμου που μίλησε πρώτος με τον Ρουπακιά, του Γεώργιου Δήμου, «προκειμένου να τον καταστήσουν τον αποδιοπομπαίο τράγο της υπόθεσης. Η συνέχεια είναι γνωστή, με τις απειλές του Τσακανίκα προς τον Δήμου, με απώτερο στόχο να αναλάβουν ο Δήμου και ο Ρουπακιάς την ευθύνη για τη δολοφονία».
Ο δικηγόρος επισήμανε και τις αντιφάσεις των κατηγορούμενων ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής στις απολογίες τους, υπογραμμίζοντας ότι τότε αρνούνταν οποιαδήποτε συμμετοχή της οργάνωσης και παρίσταναν ότι δεν γνώριζαν τους δράστες της επίθεσης κατά του ΠΑΜΕ, αλλά ενώπιον του δικαστηρίου παραδέχθηκαν ότι η ηγεσία προχώρησε σε διαγραφές των εμπλεκομένων.
«Τη χαριστική βολή στο σχέδιο συγκάλυψης έδωσε ο ίδιος ο Αρχηγός, ο οποίος στην απολογία του δήλωσε ότι δεν είχε αποδεχτεί την δήθεν πρόσκληση για να πάει και να μιλήσει στη Νίκαια. Με τη δήλωσή του αυτή δεν «τράβηξε απλά το χαλί κάτω από τα πόδια» των κατηγορουμένων για την δολοφονία Φύσσα και όσων ισχυρίζονταν ότι η αιτία της βραδινής κινητοποίησης ήταν η επικείμενη ομιλία του. Με τη δήλωση αυτή άφησε μετέωρο και απογυμνωμένο από κάθε άλλοθι τον μηχανισμό της ομάδας κρούσης που ο ίδιος προΐσταται, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τους ούτως ή άλλως αδύναμους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς της ίδιας της εγκληματικής του οργάνωσης».