Οι τρεις νέοι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης που ανέλαβαν και επισήμως καθήκοντα μετά τις τελετές παράδοσης – παραλαβής, θεωρούνται…«μπαρουτοκαπνισμένοι» αφού διαθέτουν αναμφισβήτητες διοικητικές και επιχειρησιακές ικανότητες. Καθένας από τους νέους Αρχηγούς όμως διαθέτει και κάποια «εξτρά» χαρίσματα, κάποια επιπλέον «όπλα».
Ποια είναι αυτά;
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είναι ένας εξπέρ των ειδικών δυνάμεων και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το 1992 πέρασε με επιτυχία το Σχολείο Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (USA JFK Special Warfare Center and School), στο Fort Bragg, στη Βόρεια Καρολίνα και μάλιστα επιλέχθηκε ως ο διακεκριμένος αλλοδαπός σπουδαστής της εκπαιδευτικής περιόδου στην οποία συμμετείχε. Έχει ηγηθεί πολλών δυνάμεων και σχηματισμών Καταδρομών ενώ έχει και διεθνή εμπειρία από τη θητεία του στο Ανώτατο Συμμαχικό Στρατηγείο Δυνάμεων Ευρώπης (GRC NMR/ Shape) στη Μons (Βέλγιο).
Ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης γνωρίζει τον Έβρο από την καλή και από την ανάποδη καθώς έχει διοικήσει σημαντικούς σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς στην περιοχή. Λίγοι γνωρίζουν εξάλλου ότι έχει μελετήσει σε βάθος την Τουρκία καθώς είναι κάτοχος μεταπτυχιακού του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στην Ιστορία χωρών χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας. Οπωσδήποτε ένα σημαντικό εφόδιο για τον χειρισμό του δύσκολου γείτονα. Εκτός αυτού έχει και σημαντική επικοινωνιακή εμπειρία έχοντας διατελέσει επί τριετία εκπρόσωπος τύπου ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ στο παρελθόν.
Ο Αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύρχος Στυλιανός Πετράκης διαθέτει σημαντική διεθνή εμπειρία στο στρατιωτικό και διπλωματικό πεδίο – προσόν χρήσιμο για τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε στα εθνικά θέματα – καθώς έχει διατελέσει ακόλουθος άμυνας στην πρεσβεία μας στο Κάιρο (2011-2014) και ναυτικός ακόλουθος Ρώμης (2004-2007). Αλλά και στον επιχειρησιακό τομέα του Πολεμικού Ναυτικού, στη θάλασσα δηλαδή, έχει πλούσια εμπειρία διότι έχει διατελέσει κυβερνήτης στη Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς (2007-2010) αλλά και στις τορπιλάκατους Βότσης (1997-1999), Βλαχάβας (1995-1997).
Οι προκλήσεις για τη νέα ηγεσία
Η πιο σημαντική πρόκληση που έχουν αντιμετωπίσουν και οι τρεις νέοι Αρχηγοί είναι ότι καλούνται να ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων σε μία πολύ δύσκολη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι κάτι που το επεσήμαναν όλοι οι Αρχηγοί στις ημερήσιες διαταγές τους.
Η δεύτερη πρόκληση για τους νέους Αρχηγούς είναι ότι θα πρέπει να πείσουν την πολιτική ηγεσία να «τρέξει» γρηγορότερα εξοπλιστικά προγράμματα ή άλλες αλλαγές που απαιτούνται για τη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η τρίτη πρόκληση και ίσως η σημαντικότερη και η πιο κρίσιμη είναι ότι οι Αρχηγοί θα πρέπει να διατηρήσουν σε επαγρύπνηση και σε υψηλό επίπεδο την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων την ώρα που οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις αλλά και μέχρι να προωθηθούν οι όποιες απαραίτητες αλλαγές ( εξοπλιστικά, αναβαθμίσεις όπλων).