Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου ενιαίου φορέα της αριστεράς υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Παλαιά και νέα μέλη ισότιμα και στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις, ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτική Συμμαχία όλοι μαζί για έναν σύγχρονο ενιαίο φορέα της αριστεράς, για ένα ανοιχτό κόμμα που θα αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Η διαδικασία ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού ή θα είναι συμμετοχική ή δεν θα υπάρξει».

Συμπλήρωσε ότι «με βάση τη διακήρυξη, οφείλουμε να επιμείνουμε στο μετασχηματισμό με στόχο μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία απέναντι στο νεοφιλελεύθερο και υπερσυντηρητικό σχέδιο της ΝΔ. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους προοδευτικούς πολίτες απλά ως ψηφοφόρους που κάθε τέσσερα χρόνια θα ζητάμε τη στήριξή τους στην κάλπη.

Οφείλουμε να τους καταστήσουμε όλους συμμετέχοντες και συνδιαμορφωτές… Σε αυτή τη βάση, η ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις δυνάμεις που αποτελούν το σχήμα της Προοδευτικής Συμμαχίας πορευόμαστε με στόχο έναν ενιαίο φορέα της Αριστεράς. Να διαμορφώσουμε μαζί τις προϋποθέσεις για έναν ισχυρό πλουραλιστικό φορέα της Αριστεράς που θα δώσει προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις αλλά και στις «ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην γειτονιά μας», εξηγώντας: «Η ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, η υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, το αποτυχημένο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα και η απουσία μας από τη διαδικασία του Βερολίνου είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση απαιτείται ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, μακριά από μικροκομματικές λογικές που είχε η ΝΔ ως αντιπολίτευση.

Η λύση θα προέλθει με συνεννόηση στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι με λογικές πολεμικών συγκρούσεων. Θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αν δεν υπάρξει κοινό έδαφος, να αρχίσουμε συνομιλίες για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ταυτοχρόνως, απαιτείται να ληφθούν εκ νέου πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να κοπάσουν οι εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που προκαλούν τα ζητήματα αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων».

Αναφέρθηκε στο εκλογικό σύστημα: «Ψηφίσαμε την καθιέρωση της απλής αναλογικής το 2016, ως μια απ’ τις σημαντικότερες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων. Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο, καταργώντας την απλή αναλογική και επαναφέροντας το μπόνους έως και 50 εδρών, συνιστά οπισθοδρόμηση σε ένα σύστημα ανισοτιμίας της ψήφου…».

Υποστήριξε τέλος ότι η εγκληματικότητα συνεχώς αυξάνεται, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μειώνεται και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίζεται ότι έχει ψηλά την ατζέντα της ασφάλειας, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι μόνο επικοινωνιακά σόου και επανειλημμένα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος πολιτών. Η ασφάλεια είναι κοινωνικό δικαίωμα και σε καμία περίπτωση δεν θα το χαρίσουμε στη συντηρητική παράταξη. Η κυβέρνηση οφείλει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και των πραγματικών προβλημάτων ασφάλειας, για τα οποία μέχρι στιγμής δεν κάνει τίποτα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ