Την παραμονή τους στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο αλλά και στα υπόλοιπα σημεία όπου δραστηριοποιούνται σήμερα ζητούν από τον Δήμο Αθηναίων οι Ανεξάρτητοι Χειροτέχνες – Καλλιτέχνες του Δρόμου. Πρόκειται για τους χειροτέχνες που πωλούν τις χειροποίητες και καλλιτεχνικές τους δημιουργίες τους σε πάγκους σ’ αυτές τις περιοχές.
Ο σχεδιασμός του Δήμου, όπως σημειώνουν, οι Ανεξάρτητοι Χειροτέχνες είναι να τους απομακρύνει από την περιοχή της Αποστόλου Παύλου και να τους μεταφέρει προς την Ερμού κάτω από το σταθμό, μακριά όμως από τη διέλευση επισκεπτών και τουριστών. Πρόκειται για μετακίνηση που τη χαρακτηρίζουν εκτοπισμό διότι θα τους προκαλέσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα.
Με ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Χειροτέχνες αναφέρουν πως στη συνεδρίαση του 3ου κοινοτικού συμβουλίου ουσιαστικά ο Δήμος «γύρισε την πλάτη στις ανάγκες των χειροτεχνών και καλλιτεχνών, που δημιουργούν και διαθέτουν τα μοναδικά καλλιτεχνικά προϊόντα του μόχθου τους, με κεντρικό σημείο την Αποστόλου Παύλου». Συγκεκριμένα, υπερψήφισε την εισήγηση των υπηρεσιών του Δήμου Αθήνας, με 4-3 ψήφους ( υπέρ ΝΔ(4 ψήφοι) , παράταξη Π.Γερουλάνου (2 λευκά) – Σύριζα, Λαϊκή συσπείρωση και ΚΚΕ κατά (3 ψήφοι ).
Όπως προσθέτουν πρόκειται για «αδικαιολόγητο και απαράδεκτο εκτοπισμό των χειροτεχνών και καλλιτεχνών από τα σημεία που βρίσκονται πάνω από 10 χρόνια (Α.Παύλου πάνω απ’το σταθμό Θησείου) προς την Ερμού κάτω από το σταθμό, μακριά από τη διέλευση επισκεπτών και τουριστών».
Στη συνεδρίαση πήραν τον λόγο εκπρόσωποι των χειροτεχνών, οι οποίοι επεσήμαναν τη διαφωνία τους με το σχεδιασμό των υπηρεσιών του Δήμου της Αθήνας, που ήρθε χωρίς συνεννόηση μαζί τους.
Τις θέσεις των ανεξάρτητων χειροτεχνών υποστήριξε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Π.Κωνσταντίνου προτείνοντας να στηρίξει το 3ο κοινοτικό συμβούλιο την παραμονή των χειροτεχνών/ισσών στην Αποστόλου Παύλου και στα άλλα σημεία όπου δραστηριοποιούνται. Επίσης το λόγο πήραν και εκπρόσωποι κατοίκων, που στήριξαν την παραμονή των χειροτεχνών στην Αποστόλου Παύλου.
Οι χειροτέχνες επισημαίνουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ώστε ο Δήμος, η Πολιτεία, το ΚΑΣ, να καταλάβουν πως οφείλουν να μεριμνήσουν για τα δίκαια αιτήματα τους «να παραμείνουμε στα σημεία που δραστηριοποιούμαστε πάνω από 10 χρόνια, ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε και να βιοποριζόμαστε με αξιοπρέπεια από την τέχνη μας».