Στις εκδηλώσεις μνήμης για την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς θα παρευρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως είναι καθήκον όλων μας να παραμείνει η μνήμη των τραγικών αυτών γεγονότων ανεξίτηλη και ζωντανή.
Ποτέ ξανά
«Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος σήμερα. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε ένα από τα μεγαλύτερα ομαδικά εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας από τους Ναζί, όπως και τα εκατομμύρια θύματα, ανάμεσα στα οποία και δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι. Ποτέ ξανά!» αναφέρει ο Νίκος Δένδιας.
Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος σήμερα. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε ένα από τα μεγαλύτερα ομαδικά εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας από τους Ναζί, όπως και τα εκατομμύρια θύματα, ανάμεσα στα οποία και δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι. Ποτέ ξανά! #HolocaustRemembanceDay pic.twitter.com/k0xHeDucZS
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 27, 2020
Όπως σημειώνει το ΥΠΕΞ πρόκειται για μια επέτειος που τιμά τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων που εξολοθρεύθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από το ναζιστικό καθεστώς και υπογραμμίζει πως η Ελλάδα «θα εργάζεται αδιάλειπτα για να μην ξεχαστούν ποτέ αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους και για να μη ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες».
«Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποτελεί επίσης ημέρα ευθύνης και υποχρέωσης όλων μας να αγωνιζόμαστε ενάντια στην απόπειρα εσκεμμένης υποβάθμισης, ακόμη και άρνησης, της μελανότερης σελίδας της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας» σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών
Φόρος τιμής στους Έλληνες Εβραίους
Υπογραμμίζεται πως η χώρα μας αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη εκατομμυρίων Εβραίων, Ελλήνων και μη, ενώ τιμά επίσης «τους επιζήσαντες της Shoah αναγνωρίζοντας τα ανεξίτηλα τραύματα που έφεραν στην ψυχή και το σώμα τους, καθώς και την ηρωική, ανιδιοτελή προσφορά όλων όσων προστάτευσαν αυτούς που καταδιώχθηκαν ανελέητα από τη φυλετική παράνοια του ολοκληρωτικού καθεστώτος του εθνικοσοσιαλισμού».
«Μαζί με εκατομμύρια άλλους Εβραίους, οι Έλληνες Εβραίοι και οι ισραηλίτικες κοινότητες της Ελλάδος έπεσαν θύματα μιας ασύλληπτης θηριωδίας η οποία επέφερε τον σχεδόν ολοκληρωτικό τους αφανισμό. Η μνήμη των τραγικών αυτών γεγονότων θα παραμείνει ανεξίτηλη και ζωντανή. Είναι καθήκον όλων μας να τη διαιωνίσουμε, προκειμένου να αποτελέσει φραγμό ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, αλλά και παράδειγμα αποφυγής για τις νέες γενιές» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.
Προσθέτει δε πως «η Ελλάδα από το 2005 αποτελεί πλήρες μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και έχει αναλάβει, με τη Διακήρυξη της Στοκχόλμης, την ευθύνη διατήρησης στη συλλογική μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα» και συμπληρώνει πως η ανάληψη της Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας το 2021 αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου της στην καταπολέμηση του.
Διδασκαλία στα σχολεία
Σε μήνυμά του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει ότι 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση των στρατοπέδων του θανάτου, νεοναζί και οπαδοί της «λευκής υπεροχής» προσπαθούν να ζωντανέψουν όσα οδήγησαν στη συστηματική εξολόθρευση των Εβραίων.
«Δεν αρκεί μια ημέρα μνήμης, το πιο σημαντικό είναι να διδάσκεται σε κάθε νέα γενιά και σχολεία» υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός.
75 χρόνια μετά την απελευθέρωση των στρατοπέδων του θανάτου, νεοναζί και οπαδοί της «λευκής υπεροχής» προσπαθούν να ζωντανέψουν όσα οδήγησαν στη συστηματική εξολόθρευση των Εβραίων. Δεν αρκεί μια ημέρα μνήμης, το πιο σημαντικό είναι να διδάσκεται σε κάθε νέα γενιά και σχολεία.
— George A. Papandreou (@GPapandreou) January 27, 2020
Σημειώνεται ότι σε ανάλογο μήκος κύματος με του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ήταν και το μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ο οποίος τόνισε ότι η μνήμη για τα θύματα του Ολοκαυτώματος αποτελεί διδαχή για το μέλλον.
Στην Ελλάδα θέλουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή, από σεβασμό στα θύματα του Oλοκαυτώματος και ως διδαχή για το μέλλον.
Ποτέ ξανά!
Άρθρο μου στην @Kathimerini_gr της Κυριακής για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. #Holocaust #NeverAgain #Auschwitz https://t.co/fHZkEjdDls pic.twitter.com/YyJw6YXPGg
— Varvitsiotis Miltiadis (@MVarvitsiotis) January 26, 2020
«Ντρέπομαι»
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών βρέθηκε στο Άουσβιτς ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας για τους επετειακούς εορτασμούς από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης από τον Κόκκινο Στρατό.
Μάλιστα με εκτενή ανάρτησή του ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε τα επικριτικά σχόλια που έγιναν για την παρουσία του στο Άουσβιτς τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Έχω πολλές φορές δημοσίως απολογηθεί διότι στο παρελθόν και κυρίως λόγω της προσωπικής μου σχέσης με τον Κώστα Πλεύρη, επέτρεψα να θεωρήσουν πολλοί ότι ανεχόμουν, ή και συμμεριζόμουν αντισημιτικές απόψεις. Ήταν απαράδεκτη η τότε συμπεριφορά μου και τώρα καταλαβαίνω ότι αυτά τα πράγματα δεν μπορείς να τα παίρνεις ελαφρά».
«Ντρέπομαι για όλα αυτά» προσθέτει ο κ. Γεωργιάδης κάνοντας αυτοκριτική για τη στάση του στο παρελθόν σε ότι αφορά στην τροφοδότηση του αντισημιτισμού.
Επ ευκαιρία της επίσκεψης μου στο #Άουσβιτς! Σίγουρα είδατε την χθεσινή μου επίσκεψη στον τόπο Μαρτυρίου εκατομμυρίων…
Δημοσιεύτηκε από Άδωνις Γεωργιάδης – Adonis Georgiadis στις Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020