Μήνυμα προς την Τουρκία τόσο για το θέμα με την εμπλοκή της στη Λιβύη όσο και με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις κατά της Ελλάδας έστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος και ο ηγέτης της Τουρκίας, συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Τζαν Ντίρι, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας «συζήτησαν την ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη εμπλοκή αλλά και να διατηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μέσω Tweet έγραψε, ότι ο πρόεδρος Τραμπ επεσήμανε πως η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους.
Σύμφωνα με τον κ. Ντίρι, ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε, ακόμα, «το πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τις διαφωνίες τους στην ανατολική Μεσόγειο».
Today, @realDonaldTrump spoke with President Recep Tayyip Erdogan of Turkey. The two leaders discussed the need to eliminate foreign interference and maintain the ceasefire in Libya. The leaders agreed that the violence being carried out in Idlib, Syria must stop.
— Judd Deere (@JuddPDeere45) January 28, 2020
Με αυτή την εξέλιξη, φαίνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να παρέμβει «πυροσβεστικά» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές ωστόσο για μία ακόμη φορά αποφεύγει να πάρει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.
Ο κ. Τραμπ, ωστόσο, έστειλε ταυτόχρονα αυστηρό μήνυμα προς τον Ερντογάν σχετικά με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε με νόημα πως θα πρέπει να σταματήσει κάθε ξένη εμπλοκή στη Λιβύη, «φωτογραφίζοντας» έτσι και την τουρκική πλευρά που έχει στείλει στη χώρα προς ενίσχυση των δυνάμεων του Σάρατζ όπλα αλλά και στρατιώτες.
Η τουρκική προεδρία από την πλευρά της δίνει τη δική της οπτική για τη συνομιλία Τραμπ – Ερντογάν. Με ανακοίνωσή της, τονίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τις δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους που πηγάζουν από την Ανατολική Μεσόγειο.
President Trump also highlighted the importance of Turkey and Greece resolving their disagreements in the eastern Mediterranean.
— Judd Deere (@JuddPDeere45) January 28, 2020
Τουρκικά «παιχνίδια» με τη Χάγη
Την ώρα πάντως που ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να παρέμβει «πυροσβεστικά» μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας καλώντας τις δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους, η Άγκυρα συνεχίζει να παίζει «παιχνίδια» με το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, ανοίγοντας όλη την «βεντάλια» των διεκδικήσεων.
Τα τελευταία 24ωρα τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει ένα νέο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων και ανακοινώσεων με φόντο μία ενδεχόμενο προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.
Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία εκτός από το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ τα οποία είναι και τα μόνα που αναγνωρίζει η Ελλάδα ως διαφορά με τη γείτονα, η Άγκυρα ανοίγει τη βεντάλια των διεκδικήσεών της ζητώντας μεταξύ άλλων αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου γιατί δήθεν – όπως αναφέρει – παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες.
Την ίδια στιγμή με ακόμη πιο προκλητικό τρόπο, επιχειρείται μέσω του τουρκικού ΥΠΕΞ να «γκριζάρουν» ελληνικά νησιά σημειώνοντας πως η «ιδιοκτησία» πολλών βραχονησίδων δεν καθορίζεται στις διεθνείς συνθήκες ενώ φτάνει στο σημείο να καταγγείλει την Ελλάδα ότι επιχειρεί τον εποικισμό κάποιων από αυτές ή την τοποθέτηση κτισμάτων, επιδιώκοντας επέκταση της επικράτειάς της πέραν των συνόρων που της παραχωρούν οι Συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947.
Προφανώς και αυτές οι αιτιάσεις από πλευράς Τουρκίας δεν είναι καινούργιες. Αυτό που θα πρέπει όμως να προσεχθεί είναι ότι η γειτονική χώρα αποφάσισε να επαναφέρει μία σειρά προκλητικών διεκδικήσεων την ώρα που η Ελλάδα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσφυγή στη Χάγη, κάνοντας έτσι σαφές με ποιον τρόπο θα κινηθεί.
Χάγη μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες η απάντηση της Αθήνας
Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν τα παιχνίδια της Τουρκίας με την προσφυγή στη Χάγη, έβαλε τα πράγματα στη… θέση τους υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα είχε πρόβλημα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο αλλά με την προϋπόθεση να αφορά μόνο το θέμα των θαλασσίων ζωνών και προηγουμένως να έχει σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια από τη γείτονα.
«Εχουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία αλλά την ίδια στιγμή είμαστε ανοιχτοί στο να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου» είχε δηλώσει πρόσφατα ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Για τις διαφορές μας με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες που είναι η κυρία διαφωνία μας, είπα ότι είμαστε ανοιχτοί να πάμε στη Χάγη αλλά για να πάμε εκεί πρέπει να απόσχουμε από κάθε δραστηριότητα που αυξάνει την κλιμάκωση και την ένταση» είχε τονίσει στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.
Προφανώς και η προσφυγή στη Χάγη είναι μία επιλογή που παραμένει ανοιχτή, ωστόσο πριν από αυτή την κίνηση η Ελλάδα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο με στόχο να δυναμώσει τις συμμαχίες της στην περιοχή και να εξασφαλίσει την στήριξη ισχυρών «παιχτών» όπως της Γαλλίας.
Δίαυλοι επικοινωνίας με Τουρκία και συμμαχίες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει δηλώσει αλλά και όπως έχει δείξει με τον τρόπο που κινείται, δεν εγκατέλειψε ποτέ τους διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά.
Το τηλεφώνημά του άλλωστε προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να του εκφράσει τη συμπαράσταση της Ελλάδας για τα θύματα από το φονικό σεισμό αλλά και να δηλώσει πως η χώρα μας είναι έτοιμη για αποστολή βοήθειας εάν ζητηθεί, πιστοποιεί αυτή την στρατηγική του.
Ο κ. Μητσοτάκης αλλά και η ελληνική διπλωματία απαντούν δυναμικά σε όλες τις τουρκικές προκλήσεις δείχνοντας πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Καθόλου τυχαία δεν είναι η δήλωση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ο οποίος βλέποντας την τουρκική προπαγάνδα να ξεπερνά κάθε όριο, απάντησε στις «συστάσεις» της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών με τον πλέον δυναμικό τρόπο.
Ανέφερε συγκεκριμένα πως «ότι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται», ενώ ξεκαθάρισε σε αυστηρούς τόνους πως αν ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές, τότε θα εξετάσουμε ακόμη και το σενάριο της στρατιωτικής εμπλοκής.
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE
- Αστυνομικός της Βουλής: «Παλιάνθρωπε…» – Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον 45χρονο