Λίγο μπελαλίδικο, αλλά πεντανόστιμο πιάτο, οι λαχανοντολμάδες με θαλασσινά ψιλοκομμένα ως γέμιση, θα σας αποζημιώσουν. Μπορούν να μαγειρευτούν σχεδόν όλο το χρόνο και με αμπελόφυλλα, σέσκουλα ή φύλλα μαρουλιού.

Υλικά

1 μεγάλο λάχανο

500 γραμμάρια ανάμικτα θαλασσινά

250 γρ. ρύζι Καρολίνα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 πράσο 1 σκελίδα σκόρδο

100 ml ελαιόλαδο

50 ml λευκό κρασί

½ ματσάκι άνηθο και μαϊντανό

½ κουταλάκι γλυκάνισο (προαιρετικά)

αλάτι και πιπέρι

χυμό από ένα λεμόνι

Για τη σάλτσα

6 μεγάλες γαρίδες ολόκληρες

1 καρότο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 κουταλιά βούτυρο

2 κουταλιές κορν φλαουρ

χυμό από ένα λεμόνι  και ξύσμα

Εκτέλεση

Αφού κόψουμε με μυτερό μαχαίρι το κοτσάνι από το λάχανο κυκλικά σε σχήμα κώνου το τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει με μισή κουταλιά αλάτι γυρνώντας το ανά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα του και να αρχίσουν να βγαίνουν μόνα τους. Αφαιρούμε ένα ένα τα φύλλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Αφαιρούμε τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν για να χρησιμοποιήσουμε το ζωμό στο ψήσιμο. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις τοποθετούμε με τα υπόλοιπα θαλασσινά σε ένα μπολ. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο ψιλοκομμένα, τσιγαρίζουμε και ρίχνουμε και τα θαλασσινά ανακατεύοντας μέχρι να χάσουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με κρασί και σιγοψήνουμε για περίπου 5 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα μπολ και ρίχνουμε τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και τον χυμό από ένα λεμόνι. Σε μια κατσαρόλα απλώνουμε κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, καρότα και τα κοτσάνια από τον άνηθο και μαϊντανό, απλώνουμε και φύλλα από το λάχανο. Αυτό θα βοηθήσει να μην κολλήσουν οι λαχανοντολμάδες μας και επίσης θα δημιουργήσει ένα νόστιμο ζωμό. Παίρνουμε ένα φύλλο και αφαιρούμε το μεσαίο σκληρό κοτσάνι, χωρίζουμε το φύλλο στα δυο. Σε κάθε φύλλο βάζουμε περίπου ένα μικρό κουταλάκι γέμιση ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου. Γυρνάμε τα πλαϊνά και τυλίγουμε. Τοποθετούμε τους ντολμάδες κυκλικά στη κατσαρόλα. Περιχύνουμε με το ζωμό από τις γαρίδες (αφού πρώτα τον έχουμε σουρώσει) ή με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 40 λεπτά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει, προσθέτουμε το κορν φλαουρ και ανακατεύουμε πολύ καλά, ρίχνουμε το ζωμό από τους λαχανοντολμάδες και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε γρήγορα, όταν θα έχει πήξει κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού. Σερβίρουμε τους λαχαναντολμάδες περιχύνοντας με τη σάλτσα.