Κραυγή αγωνίας βγάζουν οι Έλληνες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Κίνα, όπου εξαπλώνεται ραγδαία ο κοροναϊός.
«Φοβόμαστε αρκετά, υπάρχει απίστευτος πανικός και τρόμος για την έξαρση του ιού….. αλλά και μεγάλη αισχροκέρδεια με τις μάσκες», λέει ομοεθνής μας που ζει στο Χονγκ Κονγκ
«Αισθάνομαι σαν να πρωταγωνιστώ σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι δρόμοι είναι άδειοι, ενώ τα καταστήματα στο σύνολο τους είναι κλειστά» λέει Έλληνας που πήγε για επίσκεψη στη χώρα αλλά ο κοροναϊός τον έχει εγκλωβίσει εκεί.
Υπάρχει τρόμος και αισχροκέρδεια
Ομοεθνείς μας που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κίνα μιλούν, στο protothema.gr για το πώς έχει αλλάξει δραματικά η καθημερινότητά τους με την έξαρση του θανατηφόρου ιού.
Ο Κωνσταντίνος Κουμάνης είναι ένας από αυτούς ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια με την οικογένειά του στο Χόνγκ Κόνγκ.
«Είναι ένας θανατηφόρος ιός και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη εδώ. Υπάρχει ένας απίστευτος πανικός και τρόμος για την έξαρση του ιού. Οι Έλληνες που ζουν εδώ είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και φοβόμαστε αρκετά, μπορώ να πω. Πλένουμε διαρκώς τα χέρια μας με ζεστό νερό και φοράμε συνέχεια τη μάσκα στο πρόσωπό μας. Τα περισσότερα μαγαζιά που πουλούσαν μάσκες έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους ενώ υπάρχει και μεγάλη αισχροκέρδεια. Για παράδειγμα, αν μια μάσκα πωλείτο πριν την έξαρση του ιού 5 ευρώ, τώρα πωλείται 15 ευρώ.
Βλέπω στον δρόμο πολλούς Κινέζους να μην φοράνε μάσκες και αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να μην φοβούνται αλλά και να μην παίρνουν έστω και αυτά τα τυπικά μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ιός ξεκίνησε από την ψαραγορά, εκεί στα θαλασσινά.
Μέχρι στιγμής, ευτυχώς δεν έχουμε μάθει για κάποιον Έλληνα που να έχει προσβληθεί, ενώ όλοι φοράμε μάσκες και δεν κυκλοφορούμε πολύ έξω», λέει ο Κωνσταντίνος Κουμάνης.
Ο Κωνσταντίνος Λιάκος, που έχει ανοίξει τη δική του εταιρεία και εισάγει στην Κίνα ελληνικά κρασιά, επισημαίνει: «Είναι μια πόλη φάντασμα γιατί δεν κυκλοφορεί κανείς και δεν αφήνουν οι Αρχές να φύγει κανείς από την πόλη για να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού.
Έχει αλλάξει δραματικά η καθημερινότητα των ανθρώπων στην Κίνα και η κατάσταση είναι στα όρια του πανικού. Η μάσκα είναι υποχρεωτική και χωρίς αυτή δεν μπορεί να βγει κανείς έξω. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει».
Εγκλωβισμένος στην Κίνα
Πήγε στην Κίνα για δουλειές αλλά και για να ζήσει την εμπειρία των εορτασμών της κινεζικής πρωτοχρονιάς.
Ο κοροναϊός όμως τον έχει εγκλωβίσει εδώ και πέντε ημέρες στην πόλη Γιτσάνγκ, που βρίσκεται σε καραντίνα.
Η πόλη αυτή βρίσκεται στην περιφέρεια Χουμπέι, 350 χλμ. από την Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας.
Ο Έλληνας Γιάννης Μερσινιάς, αισθάνεται εγκλωβισμένος.
«Απλά μπαινοβγαίνω σ’ ένα ξενοδοχείο και κάνω βόλτες, σε μια άδεια πόλη με μια μάσκα, που αν δεν την φοράς σου κάνει παρατήρηση η αστυνομία. Δεν γλιτώνεις εύκολα.
Αισθάνομαι σαν να πρωταγωνιστώ σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι δρόμοι είναι άδειοι, ενώ τα καταστήματα στο σύνολο τους είναι κλειστά.
Ο κόσμος που κυκλοφορεί είναι ελάχιστος και έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία μέσων μαζικής μεταφοράς. Έχουν απαγορευτεί οι μαζικές συγκεντρώσεις, ενώ και τα εστιατόρια είναι κλειστά», περιγράφει στο newsit.gr.
Ο 59χρονος Έλληνας όλες αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε επικοινωνία με την πρεσβεία στην Κίνα, καθώς, όπως τους έχει ενημερώσει, επιθυμεί να διακόψει νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε την παραμονή του. «Αυτό που περιμένω είναι το πότε η πρεσβεία θα καταφέρει να με βγάλει από εδώ. Μέχρι στιγμής με έχουν βάλει στην ευρωπαϊκή λίστα εκκένωσης και από εκεί και πέρα περιμένω να δω τι θα γίνει. Έχει ενδιαφέρον όταν θα μου πουν να φύγω να δω με πιο τρόπο θα με πάρουν αλλά και από πιο αεροδρόμιο θα ταξιδέψω.
«Δεν το έχω ζήσει ποτέ ξανά»
«Ο κόσμος ενημερώνεται συνέχεια μέσα από την τηλεόραση, αλλά και την αστυνομία που βγαίνει στους δρόμους και φωνάζει διάφορα στην κινεζική γλώσσα.
Είναι παράξενο όλο αυτό που συμβαίνει γιατί δεν το έχω ζήσει ποτέ ξανά. Όλοι κλεισμένοι στα σπίτια τους και περιμένουν πότε θα ανοίξουν οι δρόμοι για φύγουν».
Η περιπέτεια για τον Γιάννη Μερσινιά στην πόλη Γιτσάνγκ ξεκίνησε με το που έφτασε στον προορισμό του, αν και τα πάντα, όπως περιγράφει, αρχικά έμοιαζαν εντελώς διαφορετικά.
«Βρίσκομαι στο Γιτσάνγκ εδώ και πέντε μέρες. Είχα έρθει για δουλειά και ταυτόχρονα για να ζήσω την εμπειρία της κινεζικής πρωτοχρονιάς.
Με είχε καλέσει ένας φίλος όπου ζει εδώ και έτσι το αποφάσισα να έρθω.
Δυστυχώς αποκλείστηκα και προσπαθώ μέσω της Πρεσβείας να βρω έναν τρόπο να φύγω. Αυτό που συνάντησα όταν ήρθα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει αυτές τις ώρες.
Τα πάντα ήταν πιο χαλαρά, ενώ στη συνέχεια και μέρα με την ημέρα το σκηνικό άλλαζε δραματικά. Εύχομαι γρήγορα να βρεθεί μια λύση».