Η πόλη του Βερολίνου έδωσε το πράσινο φως για να παγώσουν τα ενοίκια για τα επόμενα πέντε χρόνια. Στόχος της κίνησης αυτής που είχε αρχίσει να συζητείται στα τέλη του 2019 και εγκρίθηκε χθες είναι να γίνουν πιο προσιτές οι κατοικίες, καθώς το τελευταίο διάστημα οι τιμές αγοράς και ενοικίασης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Για την κίνηση αυτή έχουν εκδηλωθεί – όπως ήταν αναμενόμενο – αντιδράσεις από κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση ακινήτων στη Γερμανία. Πιο θετικές όμως αναμένεται ότι θα είναι οι αντιδράσεις των ενοικιαστών.
Ανάλογες σκέψεις έχουν γίνει και σε άλλες πόλεις με στόχο να σταματήσει η μεγάλη άνοδος των τιμών των ακινήτων που έχουν προκαλέσει η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών και οι μισθώσεις τύπου Airbnb.
Οπως ανακοίνωσε χθες η πόλη του Βερολίνου στην ιστοσελίδα της, με τη νέα νομοθεσία παγώνουν τα ενοίκια για πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2019, καθώς η απόφαση ισχύει αναδρομικά. Θα επιτρέπεται να υπάρχει μια μικρή αναπροσαρμογή στα ενοίκια της τάξης του 1,3% περίπου λόγω του πληθωρισμού. Μια τέτοια αύξηση θα μπορεί να γίνει από το 2022 και μετά. Επίσης μπορούν να γίνουν μικρές άλλες αυξήσεις στα ενοίκια στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος ή μιας κατοικίας θέλει να πραγματοποιήσει εργασίες ανακαίνισης. Οι κανονισμοί αυτοί ισχύουν και για τις υπενοικιάσεις.
Οπως σημειώνει το Reuters, για πολλά χρόνια τα ενοίκια στο Βερολίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Από το 2008 μέχρι σήμερα όμως τα ενοίκια σχεδόν διπλασιάστηκαν λόγω της οικονομικής ανάπτυξης στη Γερμανία που οδήγησε πολύ περισσότερους εργαζομένους και τις οικογένειές τους στις μεγαλουπόλεις. Υπολογίζεται ότι κάθε χρονιά ο πληθυσμός της πρωτεύουσας της Γερμανίας αυξανόταν κατά 40.000 άτομα που αναζητούσαν εργασία ή για άλλους λόγους.
Στη Γερμανία μεγάλο μέρος του πληθυσμού προτιμά να νοικιάζει αντί να αγοράζει ακίνητα. Το ποσοστό αυτό στο Βερολίνο εκτιμάται ότι είχε φτάσει ακόμα και στο 85%.
Η Γερουσία της πόλης του Βερολίνου ελέγχεται από συμμαχία που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το κόμμα της Αριστεράς.
Ηδη από τον περασμένο Οκτώβριο ο δήμαρχος της πόλης Μίκαελ Μιούλερ είχε ανακοινώσει πως υπήρχε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων αυτών για να παγώσουν τα ενοίκια, με στόχο η απόφαση αυτή να υλοποιηθεί στις αρχές του 2020, όπως και τελικά έγινε. Η πρωτοβουλία για το πάγωμα των ενοικίων πρωτοπαρουσιάστηκε από την Κατρίν Λόμπσερ του κόμματος της Αριστεράς, η οποία είναι επικεφαλής Αστικής Ανάπτυξης.
Οι επικριτές του μέτρου υποστηρίζουν ότι με την πολιτική αυτή η κρίση στην αγορά ακινήτων της Γερμανίας θα γίνει ακόμα χειρότερη, επειδή θα μειωθούν ή θα σταματήσουν οι επενδύσεις από κατασκευαστικές.
Σωματείο του κλάδου εκμετάλλευσης ακινήτων που εκπροσωπεί περίπου 200 εταιρείες οι οποίες απασχολούν 20.000 εργαζομένους ανέφερε ότι η απόφαση αυτή του Βερολίνου είναι αντιπαραγωγική. Το σωματείο εκτιμά ότι με το πάγωμα των ενοικίων θα απειληθούν θέσεις εργασίας, θα υπάρξει στρέβλωση στην αγορά και δεν θα κατασκευάζονται τόσο πολλά νέα σπίτια και διαμερίσματα.
Οι υπέρμαχοι του μέτρου από την πλευρά τους αναφέρουν ότι μέχρι τώρα μεγάλοι ωφελημένοι ήταν μόνο οι ιδιοκτήτες και οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Στη Γερμανία είναι πολύ συνηθισμένες οι μεγάλες αυτές εταιρείες διαχείρισης χιλιάδων διαμερισμάτων από τις οποίες νοικιάζουν κατοικίες πάρα πολλοί κάτοικοι των μεγάλων πόλεων.
Τα τελευταία χρόνια σε πολλές πόλεις στη Γερμανία έχουν μετακομίσει αρκετοί εργαζόμενοι από την περιφέρεια. Επειδή στη χώρα δεν έχει καταγραφεί πολύ μεγάλη κατασκευαστική δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ισπανία, το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει αρκετή προσφορά για διαμερίσματα και άλλου τύπου κατοικίες. Αυτός θεωρείται ένας από τους βασικότερους λόγους που έχουν αυξηθεί οι τιμές.