Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, θεωρούν οικονομολόγοι, διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές διεθνών τραπεζών, θεωρώντας πως η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησε στην εκτίναξη της οικονομικής εμπιστοσύνης για τη χώρα, κάτι που αποτυπώθηκε και στο γεγονός ότι κατάφερε την περασμένη Τρίτη να δανειστεί με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο για 15 χρόνια.
Η επιτυχής έκδοση 15ετούς ομολόγου λήξης 2035, μια χρονιά που το χρέος της Ελλάδας δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο, θεωρείται σημείο καμπής, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι οι αγορές μπορούν να τιμολογήσουν καλύτερα το ελληνικό ρίσκο σε σχέση με τους δανειστές.
Το γεγονός ότι η έκδοση υπερκαλύφθηκε 7,5 φορές, αλλά κυρίως ότι οι καλής ποιότητας μακροπρόθεσμοι επενδυτές, οι αποκαλούμενοι και «real money», δεν κατάφεραν τελικά να αποκτήσουν παρά μόνο τα μισά ομόλογα σε σχέση με αυτά που ήθελαν να αγοράσουν, αποτελεί μία ακόμα διαπίστωση ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων με έδρα το City του Λονδίνου εκτιμούσαν πως οι διεθνείς επενδυτές μετέβαλαν ουσιαστικά τη στάση τους απέναντι στον ελληνικό κίνδυνο. Ετσι δεν αντιμετωπίζουν πλέον τα ελληνικά ομόλογα με γνώμονα το πιστωτικό ρίσκο αλλά με βάση τον επιτοκιακό κίνδυνο και αυτό αποτυπώθηκε και στο κουπόνι της έκδοσης που διαμορφώθηκε στο 1,875% (το ίδιο με αυτό που η Ελλάδα πλήρωσε για την έκδοση επταετούς χρέους το περασμένο καλοκαίρι), έναντι 5,39% της προηγούμενης 15ετούς έκδοσης που είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2009.
-Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της Citigroup για πιθανές αναβαθμίσεις στη συνέχεια του έτους
-Πού αποδίδουν την αναβάθμιση στελέχη της Fitch. Ποιο ρόλο έχει παίξει η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης
-Σε ποιο ποσοστό εκτιμά η Fitch Sovereign Rating ότι θα κινηθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020 και το 2021
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ που κυκλοφορούν