Με έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επιχείρησε η Άγκυρα να κλιμακώσει τις προκλήσεις στην περιοχή, στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος της Oruc Reis να κινείται περί τις 27 ώρες στην θαλάσσια περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας (νοτιοανατολικά της Καρπάθου).
Πρόκειται για μια κίνηση που μόνο τυχαία δεν είναι, αφού συνέπεσε με τη συμπλήρωση των 24 ετών από την κρίση των Ιμίων.
Ενδεικτικό του μεγέθους της πρόκλησης είναι ο διάλογος μεταξύ του Οruc Reic και της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς, που το παρακολουθούσε. Όπως γίνεται κατανοητό από τα λεγόμενα του κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου, το ερευνητικό θεωρεί ότι κινείται εντός της τουρκικής ΑΟΖ.
Ο αποκαλυπτικός διάλογος:
Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έχετε κάποιο πρόβλημα;
Oruc Reis: ….
Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα.
Oruc Reis: Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ.
Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα.
Το τελευταίο μήνυμα επαναλαμβανόταν ηχογραφημένο κάθε μισή ώρα.
Πρόκειται για έναν διάλογο που παραπέμπει ευθέως στη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» (σ.σ «Mavi Vatan»).
Μπορεί οι εκτιμήσεις για τις κακές καιρικές συνθήκες και την προστασία του ερευνητικού από τον καπετάνιο να ήταν το αρχικό σενάριο που εκτιμήθηκε πως τον οδήγησε στη δυτική πορεία που χάραξε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όμως, μετά τις αλλεπάλληλες κλήσεις στον ασύρματο από τον κυβερνήτη της ελληνικής φρεγάτας και την μοναδική ανταπάντηση, η στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού επιτελείου στρέφει την προσοχή της στην ηθελημένη πράξη με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία έντασης στο Αιγαίο.
Έτσι, αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο η Άγκυρα να ήθελε να θορυβήσει την Αθήνα και να την οδηγήσει σε πόλεμο νεύρων. Αντ’ αυτού, οι ελληνικές αρχές από την αρχή διατήρησαν την ψυχραιμία τους, αντιμετωπίζοντας το γεγονός με σοβαρότητα, αλλά και νηφαλιότητα.
Εντός της Κυπριακής ΑΟΖ το Ορούτς Ρέις
Παρ’όλα αυτά και μετά την αποχώρησή του από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου εισήλθε την Παρασκευή, προκαλώντας έντονη κινητοποίηση στην Αθήνα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή στα δυτικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, από το πρωί του Σαββάτου.
Στρατιωτική πηγή στη Λευκωσία ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το τουρκικό σκάφος καταγράφηκε να πλέει ήδη στις 9.30 πμ του Σαββάτου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με προορισμό την περιοχή για την οποία είχε εκδοθεί παράνομη navtex, τμήμα της οποίας περιλαμβάνει τα θαλάσσια οικόπεδα 4 και 5.
Η ίδια πηγή εκτιμά ότι η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους να κατευθυνθεί σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούσαν στο σημείο τις προηγούμενες ημέρες.
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω αυτό το σενάριο φαίνεται να απομακρύνεται.
Σε ισχύ βρίσκεται η antinavtex που εξέδωσαν οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Ιανουάριου, ως απάντηση στην τουρκική navtex που βάσει του προγραμματισμού της Άγκυρας ισχύει μέχρι τις 10 Απριλίου.
Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το πρωί του Σαββάτου 1/2, γύρω στις 08:45.
Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Oruc Reis συνοδευόταν από δύο βοηθητικά πλοία, ενώ σε κοντινή απόσταση από το σεισμογραφικό της Τουρκίας βρισκόταν η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και το πλήρωμά της κατέγραφε κάθε κίνηση και μετέφερε εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.