Στο μεγαλύτερο και σε διαχρονικότατο βαρίδι της παρούσας κυβέρνησης αποδεικνύεται το προσφυγικό, ένα ζήτημα που ακόμα αναζητά λύση. Δεν είναι να απορεί κανείς για την αποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα χειρισμών, καθότι η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε επικοινωνιακή τεχνική, ενώ το κερασάκι φαίνεται να αποτέλεσαν τα περίφημα πλωτά φράγματα εν είδη θαλάσσιων συνόρων.
Σε πολιτικό επίπεδο αποτελεί τη διάψευση των προσδοκιών που καλλιέργησε η Νέα Δημοκρατία από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους πολιτευτές της τώρα να έρχονται αντιμέτωποι με τις υποσχέσεις τους περί άμεσης επίλυσης, ενώ η ηγεσία παραδέχθηκε πως ήταν λάθος να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Μετά από περίπου έξι μήνες συσκέψεων, αλλαγής του νόμου για το άσυλο και κατάρτιση σχεδίου για νέα κέντρα φιλοξενίας, ήρθε ξαφνικά η ιδέα για τα πλωτά φράγματα. Οι αντιδράσεις τεράστιες. Η κριτική, μεταξύ άλλων, εστιάζει πως είναι μία μια απόφαση που στόχο έχει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα και πως η κυβέρνηση θέλει να καθησυχάσει μέρος της κοινωνίας που έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής, ειδικά στα νησιά. Το σχέδιο,πάντως, ενός αμφίβολου αποτελέσματος του πλωτού φράγματος των 2.700 μέτρων φαίνεται ωστόσο πως θα κοστίσει στην κυβέρνηση 500.000 ευρώ.
Είναι σαφές πως η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο για το μεταναστευτικό, το οποίο είναι ένα ζήματα ούτε πολιτικό, ούτε επικοινωνιακό, αλλά ουσίας. Είναι, παράλληλα, πολύπλοκο και με διεθνείς προεκτάσεις. Απαιτείται να επιταχύνει η κυβέρνηση τις διαδικασίες ασύλου, αλλα και να κατασκευάσει άμεσα τις νέες δομές, που οι συνθήκες θα είναι ανθρώπινες. H κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου παραμένει ασφυκτική, με τις γυναίκες της Μόριας να προχωρούν σε νέα διαδήλωση στη Μυτιλήνη, διαμαρτυρόμενες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ. Το προσφυγικό τέθηκε και στο επίκεντρο της συζήτησης της μίνι Ολομέλειας του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου την Τετάρτη. ν«Δεν έχουμε μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Όμως 40.000 πρόσφυγες βρίσκονται στα ελληνικά νησιά και βρίσκονται σε κίνδυνο» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας της η σουδή επίτροπος Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων.
Τα σύνορα της θάλασσας
«Για τον κ. Τσίπρα η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Για εμάς όμως έχει. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Ενισχύουμε το Λιμενικό, ξεμπλοκάρουμε το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης και εξετάζουμε οποιοδήποτε μέσο μπορεί να μας βοηθήσει να προστατέψουμε τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ας το καταλάβουν όλοι. Τα πράγματα άλλαξαν». Αυτό απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος νωρίτερα ενημέρωσε πως το σχέδιο θα εφαρμοστεί πιλοτικά ώστε «να δούμε αν μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε με ασφάλεια. Το πλωτό αυτό πράγμα συνδυάζεται και με άλλα πράγματα: την προμήθεια δέκα σκαφών από Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με τη δυνατότητα να έχουμε όλα τα συστήματα για τη φύλαξη των συνόρων μας».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανέφερε ότι ο διαγωνισμός για τον πλωτό φράχτη «στέλνει μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλικαι παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων».
«Οι τεχνολογίες αυτές έχουν εφαρμοστεί» πρόσθεσε ο κ. Νότης Μηταράκης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 κάνοντας λόγο για ένα «θετικό μέτρο που βοηθά στην επιτήρηση σημείων που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια». Στο ίδιο πλαίσιο, για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων θα εφαρμοστεί αύξηση της δύναμης του Λιμενικού και η «ηλεκτρονική« κουρτίνα για την παρακολούθηση των διαύλων.
Διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές
Διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές για τον σχεδιασμό του πλωτού φράγματος που θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο «Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τί σχεδιάζουν και ποιοί είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», απάντησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής όταν ρωτήθηκε στη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο για το «πλωτό φράγμα» που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ
Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην υλοποίηση «του αποτρόπαιου», όπως το χαρακτηρίζει, σχεδίου της κυβέρνησης για ενεργή αποτροπή της εισόδου προσφύγων στη χώρα από τη θάλασσα, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινή ανακοίνωση των τομεαρχών του, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Ψυχογιού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού και Εθνικής ‘Αμυνας, Θοδωρή Δρίτσα.
Χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό για την αγορά πλωτού φράγματος «πράξη ντροπής που προσβάλλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες» και προσθέτουν: «πρόκειται για μια πολιτική-κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει ήδη καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, πολιτικά κόμματα, ευρωβουλευτές, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σύμφωνα με δημοσιεύματα…Πέραν του γεγονότος, που και ένα παιδί του Δημοτικού γνωρίζει, ότι στη θάλασσα δεν μπορεί να υπάρξει τείχος, όπως ίσως ο κ. Στεφανής να έχει στο μυαλό του, βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράλογη, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη πρωτοβουλία».
ΚΙΝΑΛ για πλωτό φράγμα: Μάλλον χρειάζεται στη γελοιότητα
Δριμεία κριτική ασκεί το Κίνημα Αλλαγής στην κυβέρνηση εκφράζοντας τη διαφωνία του για το πλωτό φράγμα που προτίθεται να φτιάξει με σκοπό να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, «πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ανεφάρμοστο μέτρο. Τα 2.700 μέτρα πλωτού προστατευτικού συστήματος προστατεύουν τις ακτές από θαλάσσια ρύπανση, σκουπίδια και μέδουσες. Χρήσιμα είναι. Η φαεινή ιδέα για τη χρήση τους ως μέτρο ανάσχεσης των ροών αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση πελαγοδρομεί».
Υπογραμμίζεται επίσης ότι το πλωτό κοστίζει περίπου 500.000 ευρώ, όσο αρκούν δηλαδή 4 ημέρες σίτισης στη Μόρια. Η ανακοίνωση καταλήγει με αιχμηρό σχόλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Μάλλον χρειάζεται φράγμα στη γελοιότητα».