Το επικείμενο συμβουλευτικό δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν και ποια θα είναι η προσθήκη στο όνομα του κόμματος ήδη προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καταφέρνει και πάλι να εγκλωβιστεί σε μια νέα εσωκομματική διαμάχη.

Η ομάδα των 53+, συνεπικουρούμενη και από άλλα στελέχη, ετοιμάζει τη δική της απάντηση στην κίνηση της προεδρικής ομάδας που εξασφάλισε, λόγω και των συσχετισμών, να εγκριθεί στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η πρόταση για το δημοψήφισμα των μελών.

Ο διχασμός, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι εμφανής και αφορά όχι μόνο το όνομα αλλά και το ύφος και το περιεχόμενο του επικείμενου 3ου συνεδρίου, και αυτό θα καταγραφεί με ένταση και στη συνεδρίαση της ΚΕ. Από τη μια πλευρά υπάρχει η ομάδα των 53+ και όσων συμφωνούν μαζί της, η οποία επιθυμεί ένα προγραμματικό συνέδριο μετεξέλιξης, και από την άλλη η τάση των προεδρικών που θέλει η έμφαση να δοθεί στη διεύρυνση του κόμματος και στην αλλαγή της ονομασίας του.

Στην παγίδα της εσωστρέφειας

Ακόμα και το εάν το δημοψήφισμα θα αφορά το όνομα προκαλεί εντάσεις και επ’ αυτού θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή το επόμενο Σαββατοκύριακο 8-9 Φεβρουαρίου, όπου και έχουν πλειοψηφία οι προεδρικοί.

Στην Πολιτική Γραμματεία ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είχε την άποψη το δημοψήφισμα να μην αφορά το όνομα αλλά προγραμματικά ζητήματα, θέση με την οποία συντάσσονται επίσης ο Νίκος Φίλης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Μπαλάφας κ.ά. που προτάσσουν το ζήτημα της ονομασίας και της προσθήκης προσδιορισμού, κινούμενοι στη γραμμή του Αλέξη Τσίπρα που είναι σφόδρα ενοχλημένος από την εσωστρεφή συζήτηση και τις διαρκείς διαρροές.

Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διχάστηκε και για τη στάση την οποία έπρεπε να τηρήσει και επί της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, πέφτει στην παγίδα της εσωστρέφειας σε διαχειριστικά και οργανωτικά ζητήματα που αναδεικνύουν μηχανιστικές διαδικασίες, αντί να εστιάσει σε βαθύτερα πολιτικά θέματα, όπως να υπάρξει απολογισμός του κυβερνητικού έργου.

Σκληρή κριτική στην ηγεσία

Υπέρ της συζήτησης του απολογισμού είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος το έθεσε στην Πολιτική Γραμματεία και μαζί με τον Αριστείδη Μπαλτά και τον Θοδωρή Δρίτσα έχουν αναλάβει τη σύνταξη της έκθεσης για την κυβερνητική θητεία και τα αίτια της ήττας της 7ης Ιουλίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το κλίμα εσωστρέφειας ενισχύεται και με σειρά άρθρων, επιστολών, όπως π.χ. 51 μελών του κόμματος – ορισμένοι συμμετέχουν και στην ΚΕ – από τη Θεσσαλονίκη που εξαπέλυσαν σκληρή κριτική στην ηγεσία.

Τα 51 μέλη με την επιστολή τους, το περιεχόμενο της οποίας συζητήθηκε στην ΠΓ, υποστηρίζουν ότι έγιναν αδιαφανείς διαδικασίες στον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκαν η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Παράλληλα εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα οδηγείται στο Συνέδριο, επισήμανση που υιοθετείται από τον Τσακαλώτο και αρκετά άλλα στελέχη.

Την ίδια στιγμή από αρκετά σημεία της περιφερειακής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύονται ενστάσεις, φοβίες και προβληματισμός για την επιχείρηση διεύρυνσης και μετεξέλιξης, με το επιχείρημα ότι δεν χρειάζονται οργανώσεις οπαδών και ότι δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε αρχηγικό κόμμα.