Η Βρετανία δεν αποδέχεται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να καταλήξει σε συνολική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το μπλοκ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσθέτοντας ότι η βρετανική επιλογή βρίσκεται ανάμεσα στα δύο μοντέλα συμφωνίας, είτε με τον Καναδά, είτε με την Αυστραλία.
«Δεν υπάρχει ανάγκη μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου να βασίζεται στην αποδοχή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί της πολιτικής για τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή οτιδήποτε παρόμοιο, όπως ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον, θέτοντας τους όρους του Λονδίνου στην διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την μελλοντική εμπορική σχέση.
«Θα επιμείνουμε η Ευρωπαϊκή Ενωση να κάνει οτιδήποτε κάνουμε εμείς ως τίμημα για το ελεύθερο εμπόριο. Θα το κάνουμε; Φυσικά και όχι», είπε ο Τζόνσον.
«Θέλουμε μία συνολική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου παρόμοια με του Καναδά, αλλά στην απίθανη υπόθεση που δεν θα το καταφέρουμε, τότε το εμπόριό μας θα πρέπει να βασισθεί στην υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ», προειδοποίησε ο βρετανός πρωθυπουργός.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η επιλογή δεν βρίσκεται ανάμεσα στην συμφωνία και την μη συμφωνία. Εχουμε συμφωνία», είπε.
Προειδοποιήσεις της ΕΕ
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε τη Δευτέρα το Ηνωμένο Βασίλειο κατά οποιασδήποτε απόπειρας αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευθεί με το Λονδίνο μία «πολύ φιλόδοξη εμπορική συμφωνία»
«Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε μία πολύ φιλόδοξη εμπορική συμφωνία ως κεντρικό άξονα της σύμπραξής μας», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ, που παρουσιάζει σήμερα στις Βρυξέλλες τις διαπραγματευτικές θέσεις της ΕΕ για την μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η συμφωνία αυτή θα έχει ως στόχο την εξάλειψη δασμών και ποσοστώσεων επί των ανταλλασσόμενων προϊόντων, μία πρόταση που δεν έχει γίνει ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς εταίρους της, είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Ως προς το επίμαχο θέμα της αλιείας, ο Μισέλ Μπαρνιέ υπενθύμισε ότι είναι ένα ζήτημα ως προς το οποίο υπάρχει ο κίνδυνος της σοβαρότερης ρήξης. Η μελλοντική συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να εγγυάται «αμοιβαία διαρκή πρόσβαση στις αγορές και τα ύδατα με σταθερές ποσοστώσεις».
Η διευθέτηση του φακέλου της αλιείας είναι «αδιαχώριστη» από την επίτευξης της εμπορικής συμφωνίας, επανέλαβε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να καταλήξουν σε συμφωνία για την αλιεία πριν από την 1η Ιουλίου.