Ολοι οι τοκετοί έχουν ωδίνες, και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού. Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος και οι ωδίνες προκαλούν εκρήξεις, αν και η συγκεκριμένη επιχείρηση για τη διεύρυνση απαιτεί σύνθεση και τήρηση λεπτών ισορροπιών.
Κατά πόσο αυτές οι ισορροπίες θα διατηρηθούν και δεν θα σπάσει ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τις διάφορες δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί και στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Και κυρίως θα υπάρξουν σημάδια κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δύναται, σε μια χρονική στιγμή που αρχίζει και πιέζεται η κυβέρνηση, να απεγκλωβιστεί από μια μίζερη εσωστρέφεια και να δείξει ότι μπορεί να ασκήσει ουσιαστική και αποτελεσματική αντιπολίτευση.
Για να φθάσει όμως σε αυτό το σημείο πρέπει να λυθούν ζητήματα ουσίας που αφορούν τη διαδικασία μετασχηματισμού και διεύρυνσης και κυρίως να λύσει το δίλημμα, μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο σοσιαλδημοκρατική εκδοχή και βήματα προς ένα πιο κεντροαριστερό σχήμα, όπως επιθυμεί το μεγάλο τμήμα των «προεδρικών», ή μια οικοδόμηση μιας πιο φρέσκιας ριζοσπαστικής Αριστεράς που υπερασπίζονται οι 53+ και άλλες δυνάμεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η εβδομάδα της κρίσης
Αυτό το μείζον υπαρξιακό δίλημμα που αφορά την ίδια την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και την τοποθέτησή του στον μεταμνημονιακό πολιτικό χάρτη, όπου έχουν τεθεί νέες συντεταγμένες, αναμένεται να αντιμετωπίσει – γιατί η λύση του μετατίθεται για το συνέδριο – η επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Ο Αλέξης Τσίπρας εισήλθε στην εβδομάδα της κρίσεως για τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει μπροστά του μια δύσκολη πολιτική δοκιμασία. Ο πρώην πρωθυπουργός καλείται να εξέλθει αλώβητος από τη συνεδρίαση της ΚΕ, όπου και αναμένεται να αποφασισθεί και το περιεχόμενο του κομματικού συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στις 5-6 Απριλίου, όπου βασικά θα τεθεί προς έγκριση των μελών ποια προσθήκη θέλουν δίπλα στο «ΣΥΡΙΖΑ».
Ο ίδιος είναι έτοιμος να ρίξει το γάντι στους 53+, αλλά και στους συνοδοιπόρους και θα δηλώσει πως είναι έτοιμος να προχωρήσει, χωρίς συμβιβασμούς και πολιτικά παζάρια στο σχέδιό του για τον μετασχηματισμό και τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιδρούν κορυφαία στελέχη
Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είναι λίγοι όσοι συμφωνούν με τον Νίκο Φίλη, ο οποίος τονίζει συνεχώς – το είπε και στην «Αυγή της Κυριακής» – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει άθροισμα προελεύσεων. Ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας που υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να καταψηφίσει τη συμφωνία για τις βάσεις, όπως ήθελαν και πολλοί στην ΚΟ, και όχι να δηλώσει «παρών» το κόμμα, έχει την άποψη, την οποία ασπάζονται αρκετοί της παλαιάς φρουράς, όπως ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης: «Δεν πάμε να κάνουμε ένα κόμμα των πρώην: πρώην ΚΚΕ, πρώην ΚΚΕ εσωτερικού, πρώην ΕΑΡ, πρώην ΠΑΣΟΚ, ακόμα και πρώην ΝΔ. Πάμε μαζί να οικοδομήσουμε την Αριστερά που έχει ανάγκη η χώρα, μια Αριστερά του 21ου αιώνα, που για μία ακόμη φορά στην ιστορία της θα είναι ο κορμός του συνασπισμού πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της προόδου που θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας».
Με τους «αλεξιπτωτιστές». Ο Τσίπρας που περιοδεύει σήμερα στη Σπάρτη αναμένεται πριν από την ΚΕ να προεδρεύσει της κοινής ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπου συμμετέχουν και οι πασοκογενείς, τους οποίους, όπως είναι αυτονόητο, υποστηρίζει, προκαλώντας εκνευρισμό σε πολλούς γηγενείς συριζαίους που διαπιστώνουν υποχώρηση των συλλογικών διαδικασιών και ανέλιξη και αξιοποίηση πολιτικών αλεξιπτωτιστών που δεν είχαν και την καλύτερη εικόνα στο ΠΑΣΟΚ.