Η σωστή υγιεινή των χεριών έχει μεγάλη σημασία για την πρόληψη και τον περιορισμό της μετάδοσης των ιώσεων και των μικροβίων, ειδικά στις μέρες μας εξαιτίας της έξαρσης της γρίπης, αλλά και της εξάπλωσης του θανατηφόρου νέου κορωνοϊού, που είναι θέμα χρόνου να φτάσει και στη χώρα μας. Πώς πρέπει, όμως, να πλένουμε τα χέρια μας;
Ενδεικτική του σωστού τρόπου είναι μία σκηνή στην γυρισμένη το 2009 -λίγο μετά τo ξέσπασμα της γρίπης Η1Ν1, κωμωδία του Γούντι Άλεν «Κι αν σου κάτσει» όπου βλέπουμε τον ευφυή, στρυφνό και μισάνθρωπο πρωταγωνιστή Μπόρις (Λάρι Ντέιβιντ) να πλένει τα χέρια του τραγουδώντας το happy birthday!
Πιο αναλυτική είναι η εικόνα του Τμήματος Ελέγχου Λοιμώξεων που δημοσιεύουμε, κι άλλες ανάλογες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, με αφορμή την άγνωστη στους πολλούς Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των χεριών (ναι καλά διαβάσατε!!!), μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την τεράστια σημασία που παίζει στην ατομική και δημόσια υγεία το σωστό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, που καθιερώθηκε το 2008, και γιορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου κάθε χρονιάς.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για το Πλύσιμο των Χεριών (PPPHW), που συσπειρώνει δημόσιους φορείς και γνωστές πολυεθνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (Unilever, Procter&Gamble), που κατασκευάζουν προϊόντα ατομικής υγιεινής.
Στόχος των εμπνευστών της, που έχουν την υποστήριξη του ΟΗΕ, είναι η διαφώτιση και η κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι, μια καθημερινή και απλή δραστηριότητα, η οποία σώζει ζωές κυρίως στον Τρίτο Κόσμο, και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού σύμφωνα με έρευνες, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από μολυσματικές ασθένειες.
Tι πρέπει να θυμόμαστε πάντα
Ας δούμε όμως τι λάθη κάνουμε όταν πλένουμε τα χέρια μας και τι πρέπει να θυμόμαστε πάντα:
Ανοίγουμε τη βρύση και βρέχουμε τα χέρια μας με καθαρό, τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια βάζουμε την απαραίτητη δόση σαπουνιού. Κάνουμε σαπουνάδα τρίβοντας τα χέρια μας μεταξύ τους και με το σαπούνι. Βεβαιωνόμαστε ότι βάζουμε αφρό σε όλα τα σημεία του χεριού, δηλαδή και στο πάνω μέρος από τις παλάμες μας, όπως και ανάμεσα στα δάχτυλά μας και κάτω από τα νύχια μας γιατί εκεί κρύβονται αρκετά μικρόβια. Τρίβουμε τα χέρια μας (τα δάκτυλα και τις παλάμες με παράλληλες κινήσεις) για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και ξεπλένουμε καλά τα χέρια μας με νερό.
Στεγνώνουμε καλά τα χέρια με χειροπετσέτα μιας χρήσεως. Χρησιμοποιούμε την ίδια χειροπετσέτα για να κλείσουμε τη βρύση.
Αν δεν έχουμε σαπούνι, ή νερό, χρησιμοποιούμε ένα απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε οινόπνευμα.
Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας
Όσο για το κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;
-Μετά από τη μετακίνησή μας με κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς και την άφιξη π.χ. στην εργασία μας, ή την επιστροφή στο σπίτι μας,
-Μετά από χειραψίες και χρήση δημόσιων χώρων,
-Πριν, κατά και μετά το μαγείρεμα, και κυρίως μετά το καθάρισμα της σανίδας κοπής κρεάτων ή των σκευών της κουζίνας, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με ακατέργαστες τροφές.
-Πριν από την κατανάλωση φαγητού,
-Πριν και μετά τη φροντίδα κάποιου, που είναι άρρωστος,
-Πριν και μετά τη φροντίδα κάποιας πληγής στο σώμα,
-Μετά τη χρήση της τουαλέτας,
-Αφότου αλλάξουμε πάνες σε ένα μωρό, ή αφότου το βοηθήσουμε να καθαριστεί μετά την τουαλέτα,
-Αφότου φυσήξουμε την μύτη μας, βήξουμε, ή φτερνιστούμε στα χέρια μας,
-Αφότου αγγίξουμε ένα ζώο, ζωοτροφές, ή ζωικές ακαθαρσίες,
-Αφότου αγγίξουμε σκουπίδια.
Ωστόσο καλό είναι να μην υπερβάλουμε, για να μην επιφέρουμε τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού το σαπούνι μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ερεθισμό στο δέρμα, αλλά και να καταστρέψει τα «φυσιολογικά» μικρόβια. Επίσης να θυμόμαστε ότι είναι καλύτερα να αφήσουμε τα χέρια μας άπλυτα από το να τα αφήσουμε βρεγμένα. Το πλύσιμο των χεριών μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των μικροοργανισμών στα χέρια μας εξαιτίας των μολυσμένων επιφανειών στον νεροχύτη και των μικροβίων που μεταφέρονται από το πιτσίλισμα του νερού. Επομένως, το σκούπισμα των χεριών μετά το ξέπλυμα, είναι το επόμενο απαραίτητο βήμα.
Πηγή: SanSimera.gr, iatropedia.gr