Ενα παρασκηνιακό παιχνίδι με ύπουλα χτυπήματα εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο τους ενεργειακούς ανταγωνισμούς. Η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο στην κατανομή της πίτας, όχι μόνον αμφισβητώντας εμπράκτως τον κεντρικό ρόλο που έχει αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στα ενεργειακά, αλλά και μέσω εκβιασμών προς τη Δύση και τη Ρωσία.
Η Αγκυρα κλιμακώνει τις παράνομες ενεργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά πλέον επιχειρεί να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και τη Μόσχα, μέσω των δεσμών που χτίζει με όχημα τους S-400 και όχι μόνο. Ο στόχος της είναι να προκαλέσει κι ένα βαθύ ρήγμα στη σχέση της Μόσχας με τη Λευκωσία. Η Ρωσία ωστόσο διατηρεί το ισχυρό ενδιαφέρον της απέναντι στη Λευκωσία, που επί σειρά ετών υπήρξε προορισμός ρωσικών κεφαλαίων, αλλά και ένας σημαντικός σύμμαχος στην περιοχή για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Ενδεικτικοί των σχέσεων Λευκωσίας – Μόσχας, άλλωστε, είναι και οι όροι που έθεσαν οι ΗΠΑ, με στόχο τη Ρωσία, στον νόμο για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, απαιτώντας επί της ουσίας τη διακοπή αυτών των δεσμών και το τέλος των όποιων διευκολύνσεων.
Το πρώτο δημοσίευμα
Υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο πεδίο της ενέργειας αλλά και των ανταγωνισμών για το ποιος θα επικρατήσει στην Ανατολική Μεσόγειο και θα μπορέσει να ελέγξει την περιοχή, με νέες συμμαχίες να είναι προς διαμόρφωση, η προσπάθεια της Τουρκίας να βάλει «φωτιά» και στις σχέσεις Λευκωσίας – Μόσχας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αδικαιολόγητη. Μία προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη από τις 20 Ιανουαρίου. Τότε εμφανίστηκε το πρώτο δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Σοζτζού» που υποστήριζε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αναγνωρίσει το κατοχικό καθεστώς του ψευδοκράτους με αντάλλαγμα τη συνεργασία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις δηλώσεις να αποδίδονται στον πρώην διευθυντή Εσωτερικής Ασφάλειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Ουνάλ Αταμπάι. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η Αγκυρα θα μπορούσε ακόμα και να παραχωρήσει στη Ρωσία και στρατιωτική βάση στα Κατεχόμενα, με στόχο η Μόσχα να την αξιοποιήσει για τα συμφέροντά της στην ανοικοδόμηση της Συρίας.
Στο ίδιο πνεύμα ακολούθησαν και οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από το Νταβός, στις οποίες υποστήριξε ότι η Αγκυρα ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με τη Ρωσία στον τομέα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα παράλια της Κύπρου, αναφερόμενος και σε συζητήσεις μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν, ισχυριζόμενος ότι στο συγκεκριμένο θέμα «υπάρχει θέση και για συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας».
Η ρωσική διάψευση
Οι δηλώσεις αναπαράχθηκαν προκαλώντας την αντίδραση και του ρωσικού ΥΠΕΞ, που σε ανακοίνωσή του ξεκαθάριζε ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε αντίθεση με τις φήμες που διαδίδονται, δεν προτίθεται να προβεί σε συμφωνία που να σχετίζεται με την αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενώ σε επόμενη ανακοίνωση τόνιζε και την ανησυχία για τη συσσώρευση συγκρουσιακού δυναμικού στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας πολιτική βούληση για αποκλιμάκωση και δείχνοντας ουσιαστικά ως υπεύθυνη την Τουρκία.
Εστω και αν μετά τις διαψεύσεις από την πλευρά της Μόσχας, η επιχείρηση των τουρκικών «fake news» έδειξε να υποχωρεί, ρωσικές διπλωματικές πηγές βλέπουν μια προσπάθεια της Αγκυρας να αξιοποιήσει τη Ρωσία στις μεθοδεύσεις της όσον αφορά το Κυπριακό και να δημιουργήσει κρίση στις ρωσοκυπριακές σχέσεις. Διπλωματικοί κύκλοι στη Μόσχα «διαβάζουν» τις κινήσεις της Αγκυρας ως προσπάθεια να υπονομεύσουν τις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, την οποία εντάσσουν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τον σχεδιασμό αυτό προφανώς δεν εξαιρείται η τουρικική παρέμβαση στη Λιβύη. Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν δε ότι η όποια προσπάθεια να δυναμιτίσει η Τουρκία τους δεσμούς Μόσχας – Λευκωσίας θα είναι χωρίς αποτέλεσμα, με τις τουρκικές μεθοδεύσεις να λειτουργούν αντίστροφα προκαλώντας δηλώσεις υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι τεταμένες σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας άλλωστε έγιναν ακόμη πιο ορατές μετά τις μεταχρονολογημένες βολές που εξαπέλυσε χθες ο Ερντογάν για την ρωσική επέμβαση στην Κριμαία (το σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 43).