Δυναμική καταγράφεται η πορεία της γρίπης στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες, απέχουμε χρονικά δύο εβδομάδες έως την κορύφωση του εποχικού κύματος, με ότι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων στο επόμενο διάστημα.
Την ώρα που ο κορωνοϊός σαρώνει την Κίνα η γρίπη σέρνεται ανενόχλητη ανάμεσα στον ελληνικό πληθυσμό και σπέρνει νεκρούς και θύματα.
Την τελευταία εβδομάδα προστέθηκαν στη φετινή λίστα με τα θύματα της νόσου δεκαεφτά ασθενείς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων λόγω επιπλοκών της γρίπης σε 38.
Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε η επιδημιολογική επιτήρηση για την εποχική γρίπη, έως και την περασμένη Κυριακή καταγράφηκαν 151 σοβαρά κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων τα 136 εισήχθησαν για νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Από το σύνολο των ασθενών αυτών οι 55 (36,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.
Εξηγήσεις για τον υψηλό ρυθμό αύξησης των νεκρών και των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης φέτος στην Ελλάδα έδωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου.
«Φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό. Δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν» παρατήρησε αρχικά και στη συνέχεια εξήγησε: «αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης γιατί δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει».
«Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα» συμπλήρωσε η κυρία Μαλτέζου.
Σύμφωνα με την ίδια «θα έχουμε άλλον 1,5 μήνα με τη γρίπη ίσως και παραπάνω μέχρι τέλη Μαρτίου».
Η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ εξήγησε, ακόμα, ότι «τα παιδιά είναι αυτά που συνήθως φέρνουν την γρίπη και μετά κολλάει η υπόλοιπη οικογένεια».
Παρόλα αυτά η κυρία Μαλτέζου σημείωσε ότι «το αντιγριπικό εμβόλιο παρόλο που είμαστε στην κορύφωση της γρίπης ακόμα και τώρα όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου αξίζει να το κάνουν γιατί προφυλάσσει από τους μισούς θανάτους».
Εν τω μεταξύ, με αφορμή την έντονη συζήτηση που υπάρχει αυτή την περίοδο, λόγω και της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού σχετικά με την εφαρμογή της χειρουργικής μάσκας ως μέτρο προστασίας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε ανάρτησή του, διευκρινίζει ότι η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού και πρέπει να εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που το άτομο εμφανίσει λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, κατά τη φροντίδα ασθενούς με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας, ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης.