Χαμηλή παραμένει η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς πολλά διαμερίσματα παραμένουν μόνιμα με τα καλοριφέρ κλειστά και στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις όπως είναι τα θερμαντικά σώματα και τα τζάκια.
Οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης παραμένουν λιγοστές και οι πρατηριούχοι βλέπουν κάμψη στη ζήτηση.
Τα νοικοκυριά εφοδιάζονται πετρέλαιο θέρμανσης με το… μπιτόνι συνέπειας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.
Στο πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), η ζήτηση την περίοδο της ύφεσης – δηλαδή τη δεκαετία από το 2009 έως το 2019 – έπεσε κατά 70%. Καθοριστικός παράγοντας η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο οποίος από 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο το 2011 έφθασε σήμερα τα 280 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Όσο για το φθηνότερο φυσικό αέριο, η χρήση του δεν αποτελεί λύση για όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς το δίκτυο είναι ακόμη περιορισμένο.
Παράλληλα, οι πολίτες έκλεισαν κλιματιστικά και θερμοσυσσωρευτές καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Τα στοιχεία της ΔΕΗ είναι αποκαλυπτικά. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη 2,3 εκατ. νοικοκυριών και επιχειρήσεων της χαμηλής τάσης φθάνουν τα 1,6 δισ. ευρώ. Και από το σύνολο των καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, οι περισσότεροι (1.104.065) χρωστούν ποσά έως και 500 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές στρέφονται και σε άλλες πηγές όπως είναι τα ξύλα.
Περίπου στις ίδιες τιμές με πέρυσι πωλούνται φέτος τα ξύλα για το τζάκι και τις σόμπες, μια επιλογή που μέσα στα χρόνια της κρίσης κάνουν αρκετοί καταναλωτές.
Ένα κυβικό δρυς και οξιά ξεκινάει από τα 90 ευρώ και μπορεί να φθάσει μέχρι 100 ευρώ το κυβικό και η ελιά μπορεί να φτάσει τα 110 ευρώ.