Μεγάλη ήταν η έκπληξη που προκάλεσε η επιλογή της Βιργινίας Σακελλαροπούλου, εισαγγελέως Εφετών και επιβλέπουσας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ζητήσει με σχετικό της έγγραφο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων με βάση τα άρθρα 184 και 189 του νέου Ποινικού Κώδικα και το άρθρο 41ΣΤ του αθλητικού νόμου 2725/99, σε βάρος του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη και πέντε μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που ψήφισαν για την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και της ΠΑΕ Ξάνθη (Τζουλάκης, Φαραντούρης, Αρκούδης, Μαρούπα και Δερδεμέζης).
Το πρωτοφανές σε αυτή την παραγγελία είναι ότι ο υπουργός και τα μέλη της ΕΕΑ κατηγορούνται ότι ανακοινώνοντας το σχετικό πόρισμα, ως είχαν υποχρέωση εκ του νόμου, προσπάθησαν να υποκινήσουν επεισόδια και βία.
Η εισαγγελική λειτουργός, που επικαλείται και τη δήλωση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γκαγκάτση ότι η επιλογή του χρόνου ανακοίνωσης έγινε «για να χυθεί αίμα στην Τούμπα», κινήθηκε πέραν των συνήθων αρμοδιοτήτων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και αντί να ενημερώσει τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ιωαννίδη απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ η παραγγελία προαναγγέλθηκε ουσιαστικά από την εκπομπή «Η Δίκη στο Open» του Κυριάκου Θωμαΐδη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η εισαγγελέας Σακελλαροπούλου έχει προχωρήσει σε σχετικές παραγγελίες ύστερα από «ανώνυμες καταγγελίες» και με «προαναγγελία» της σχετικής εισαγγελικής παρέμβασης σε εκπομπή του κ. Θωμαΐδη.
Τις τελευταίες ήμερες δικαστικές πηγές σχολίασαν τις παρεμβάσεις της κ. Σακελλαροπούλου και την παραγγελία προκαταρκτικών εξετάσεων μετά από εκπομπές. Οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν την ενόχλησή τους που οι παραγγελίες διαβιβάζονται απευθείας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ παρακάμπτεται ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, και υπογραμμίζουν ότι εκ των πραγμάτων οι ανώνυμες καταγγελίες στις οποίες στηρίζονται οι επίμαχες παραγγελίες έχουν μειωμένη αξιοπιστία.
Σημειώνουμε ότι τέτοιες παραγγελίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών τις αναθέτει, όπως έχει υποχρέωση, σε εισαγγελέα, αλλά της εσωτερικής ποινικής δίωξης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι φάκελοι μπαίνουν στον «σωρό» των χιλιάδων δικογραφιών που εκκρεμούν στα εισαγγελικά γραφεία. Κάποιες άλλες δικαστικές πηγές τη χαρακτηρίζουν ακόμη και «γραφική», ενώ έχει ενοχλήσει και το γεγονός ότι επιχειρείται μέσω αυτής της διαδικασίας να εργαλειοποιηθεί η Δικαιοσύνη.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να ασχοληθούν με το πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο της η συγκεκριμένη εισαγγελική λειτουργός ο προϊστάμενός της στην Εισαγγελία Εφετών κ. Ιωαννίδης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Πλειώτας, ο πρόεδρος της Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου και αντιπρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου κ. Γ. Λέκκας, αλλά και ο ίδιος ο πολιτικός προϊστάμενός υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρας.