Μέσα σε μια μόλις εβδομάδα η κατάσταση στο Προσφυγικό κατέληξε να μοιάζει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έρχεται πια αντιμέτωπη με τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, πέραν των ρητορικών εξαγγελιών που, κακά τα ψέματα, είναι πάντοτε πιο εύκολες.

Εξάλλου, το ίδιο το γεγονός ότι μέσα σε λίγους μήνες είχαμε αλλαγές στις υπουργικές δομές για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού και Προσφυγικού, με σημαντικότερη την ανασυγκρότηση του καταργηθέντος υπουργείου Μετανάστευσης, και αναθεώρηση σχετικών αποφάσεων και αρμοδιοτήτων, αποτελεί ομολογία αποτυχίας των πρώτων εκτιμήσεων και σχεδιασμών.

Η κατάσταση στα νησιά πλέον είναι επείγουσα, με την κατασκευή των κλειστών ΚΥΤ να μην έχει προχωρήσει στον βαθμό και τον χρόνο που είχε εξαγγελθεί, τους «φιλοξενούμενους» (για να μην κακοποιήσουμε και την έννοια της φιλοξενίας) να διαμένουν υπό τραγικές συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μια ομάδα εξ αυτών να διαμαρτύρεται πλέον ενεργά, με στήριξη ή υποκίνηση (ανάλογα με την πλευρά που το βλέπει κανείς) αλληλέγγυων εθελοντών, ενώ μια άλλη, πολυπληθής, ομάδα κατοίκων έχει ξεσηκωθεί απαιτώντας άμεση αποσυμφόρηση. Η κυβέρνηση εν όψει αυτής της πραγματικότητας κινήθηκε αυτή την εβδομάδα σε ένα τριπλό μοτίβο: φύλαξη των συνόρων με σκοπό την αποτροπή, διαβεβαιώσεις για τα κλειστά κέντρα, διαχείριση της εσωτερικής έντασης με αναβίωση του ζητήματος των ΜΚΟ.

Τα πλωτά φράγματα

Στο πρώτο κομμάτι, ήρθε η ιδέα των πλωτών φραγμάτων, ένα σχέδιο που όλοι, συμπεριλαμβανομένων του Λιμενικού, της Κομισιόν και της Frontex, το έμαθαν από τα ΜΜΕ, εμώ η πατρότητα της έμπνευσής τους δεν αναλήφθηκε επισήμως από κανέναν – το οποίο, από μόνο του, κάτι λέει… Την προμήθεια του πρώτου φράγματος, μήκους 2.700 μέτρων, έχει αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με διαγωνισμό με συνολικό προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, την υπεράσπισή τους ως μετρό αποτροπής που θα καταδείξει «ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι» ανέλαβε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, ενώ για την εκτέλεση του σχεδιασμού οι κυβερνητικές απαντήσεις περί αρμοδιοτήτων και λεπτομερειών διίστανται μέσα στην αοριστία τους. Ηδη, όμως, η υποδοχή που είχε από θεσμικούς παράγοντες και ειδικούς κι οι επιφυλάξεις για τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά τους, έχουν ξεφουσκώσει την ιδέα των «φουσκωτών συνόρων» πριν καν μπει σε εφαρμογή επί του πεδίου.

Στο δεύτερο μέρος του διαχειριστικού σχεδιασμού της εβδομάδας, τα κλειστά κέντρα, η κυβέρνηση απειλείται από το πόσο ψηλά έβαλε η ίδια τον πήχη και από το πόσο υποτίμησε, μάλλον, την ισχύ των αντιδράσεων τοπικών στελεχών και ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, που έδωσαν πίστωση χρόνου και τώρα πιέζουν για αποτελέσματα. Οι επιχειρήσεις κατευνασμού των τοπικών κοινωνιών από τον Νότη Μηταράκη απέτυχαν υπό το βάρος των διαμαρτυριών και των επεισοδίων στη Μόρια. Το αποτέλεσμα ήταν να παρακολουθούμε αλήστου μνήμης σκηνικά, όπως η τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού με τον δήμαρχο Μυτιλήνης σε ανοιχτή ακρόαση, υπό τις ιαχές εξαγριωμένων κατοίκων που απαιτούσαν να τους δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Θυμήθηκαν τις ΜΚΟ

Ως απάντηση στα επεισόδια αυτά, ήρθε η αναβίωση του ζητήματος του ελέγχου των ΜΚΟ. Ο λόγος για «αναβίωση» γιατί ο ρόλος ΜΚΟ και εθελοντών είχε αναδειχθεί ξανά και από την προηγούμενη κυβέρνηση, σε περιόδους συμφόρησης και εντάσεων. Στην τρίτη αυτή πτυχή της κυβερνητικής γραμμής που παρακολουθήσαμε αυτή την εβδομάδα, ο Νότης Μηταράκης έγινε μπροστάρης της γραμμής ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες αντιδρούν, όχι τόσο εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης αλλά επειδή υποκινούνται από ΜΚΟ κι εθελοντές υπόπτων προθέσεων. Εξού και επισπεύσθηκε στην πρώτη γραμμή η δημιουργία ενός νέου, δεύτερου κατά σειρά, μητρώου των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Προσφυγικό και Μεταναστευτικό, με την τοπική κοινότητα, ωστόσο, της Μόριας, που αντιδρά, να εμφανίζεται επιφυλακτική κι ανικανοποίητη, ζητώντας και επιπλέον αστυνομικά μέτρα.

Τις ώρες πάντως που γράφονται αυτές οι γραμμές, η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για τις εξελίξεις στα νησιά το Σαββατοκύριακο, το οποίο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στα νησιά θα το περάσουν στα παραπήγματα των ΚΥΤ, με θερμοκρασίες που αναμένεται να αγγίξουν τον -1 βαθμό Κελσίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ