Την πύλη του Γ.Ν Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών πέρασαν στις 6:48 μ.μ. ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του που επέστρεψαν σήμερα στην Ελλάδα από την πόλη Ουχάν της Κίνας όπου είχαν τεθεί σε καραντίνα εξαιτίας του κοροναϊού.
Οι δύο Έλληνες μπήκαν σε εθελούσια και προληπτική καραντίνα στο νοσοκομείο «Σωτηρία»για 14 μέρες και μάλιστα μεταφέρθηκαν εκεί από ειδικά εκπαιδευμένος προσωπικό του εθνικού κέντρου Άμεσης Βοήθειας.
Βίντεο από την άφιξη τους στο «Σωτηρία»
Το ταξίδι των δύο Ελλήνων μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα
Οι δύο Έλληνες πήραν άδεια προκειμένου να επαναπατριστούν αφού το τεστ που έκαναν για τον κοροναϊό στην πόλη Ουχάν βγήκε αρνητικό.
Έτσι οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν μαζί με Βρετανούς και άλλους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο, από την πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι.
Αρχικά έφτασαν στο Λονδίνο και στη συνέχεια οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικό αεροπλάνο, με προορισμό τη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη.
Εικόνες από την στιγμή που οι Έλληνες φτάνουν στην Ρώμη
Εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο.
Οι δυο τους επιβιβάστηκαν σε ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταβεί στη Ρώμη για αυτό το σκοπό και προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
#Coronavirus | Sull’aereo dell’Aeronautica Militare, insieme agli 8 connazionali, sono arrivati anche tre cittadini svedesi, sette danesi e due greci, accolti dai loro rappresentanti in Italia. Ottimo esempio di collaborazione europea e internazionale pic.twitter.com/qpeQKm2tOu
— Farnesina ?? (@ItalyMFA) February 9, 2020
Μάλιστα ο εθνικός οργανισμός Δημόσιας Υγείας δημοσίευσε φωτογραφίες στο Twitter από τη στιγμή που τρεις Σουηδοί πολίτες, επτά Δανοί και δύο Έλληνες, φτάνουν στην Ιταλία με στρατιωτικό αεροπλάνο.
«Εξαιρετικό παράδειγμα ευρωπαϊκής και διεθνούς συνεργασίας» σχολίασε στο Twitter ο ΕΟΔΥ.
Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τις φωτογραφίες, τα μέτρα προστασίας όσων έρθουν σε επαφή με όσους έφτασαν από την Ουχάν ήταν πολύ αυξημένα, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό από τους επιστήμονες το χρονικό διάστημα που μπορεί να μεταδοθεί ο φονικός ιός από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Έτσι τα μέτρα προστασίας ήταν τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα άκρως αυξημένα.
#CoronaVirus: continua il contributo dell’#AeronauticaMilitare al servizio del Paese. https://t.co/qyv5c1iGPb
— Aeronautica Militare (@ItalianAirForce) February 9, 2020
Συντονισμένες οι ενέργειες Ελλάδας-Κίνας
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «μετά από συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης, επαναπατρίστηκαν σήμερα δύο Έλληνες πολίτες, που βρίσκονταν στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
Παρότι οι δύο Έλληνες πολίτες δεν παρουσιάζουν καμία συμπτωματολογία, μεταφέρθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», που αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία διακομιδής, και θα τεθούν σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες.
Un ringraziamento all’Italia per una cooperazione efficace per l’evacuazione dei danesi da #Wuhan, #Cina. Adesso tutti i 7 stanno arrivando verso la #Danimarca. @luigidimaio @JeppeKofod @ItalyMFA @DanishMFA #Italia #dkpol pic.twitter.com/dx2GIIrSZ4
— Erik V. Lorenzen (@DKAmbRom) February 9, 2020
Το Υπουργείο Υγείας ευχαριστεί όλο το προσωπικό που συμμετείχε και βοήθησε στον επαναπατρισμό των δύο συμπατριωτών μας.»
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός δύο Ελλήνων από την Κίνα», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών με σχετική ανάρτησή του στο twitter. «Ευχαριστούμε τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία για την υποστήριξή τους για την ασφαλή επιστροφή τους».
Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν σε στενό συντονισμό με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, καθώς και με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τον επαναπατρισμό των δύο αυτών Ελλήνων, οι οποίοι βρίσκονταν σε περιοχές της Κίνας που τελούν υπό καραντίνα λόγω των κοροναϊού.
Κόκκινος συναγερμός σε Βρετανία- Ισπανία
Τι κι αν ήταν όμως επιτυχής ο επαναπατρισμός των δύο Ελλήνων στην Ελλάδα, η Ευρώπη και κυρίως η Βρετανία βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό, καθώς ο κοροναϊός έχει περάσει «στα εδάφη της».
Ειδικότερα οι ασθενείς από τον κοροναϊό στην Βρετανία φτάνουν στους τέσσερις, καθώς σήμερα ένα τέταρτο άτομο εντοπίστηκε θετικό στον κοροναϊό, αφού προσβλήθηκε από έναν άλλο Βρετανό ασθενή στην Γαλλία που είχε διαγνωστεί προηγούμενα να νοσεί από τον ιό.
“Ο ασθενής έχει μεταφερθεί σε ειδικό κέντρο στο νοσοκομείο (The Royal Free Hospital), ενώ τώρα εφαρμόζουμε ισχυρά μέτρα ελέγχου των μολύνσεων, για να προλάβουμε κάθε πιθανή εξάπλωση του ιού,” δήλωσε ο επιδημιολόγος Κρις Ουίτι υπεύθυνος για τις ιατρικές υπηρεσίες στην Βρετανία.
Δύο κρούσματα στην Ισπανία
Το Εθνικό Κέντρο Μικροβιολογίας της Ισπανίας επιβεβαίωσε σήμερα το δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, μετά τις εξετάσεις που έγιναν σε ένα από τα τέσσερα άτομα, για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι προσβλήθηκαν από τον ιό στη Μαγιόρκα, που βγήκαν θετικές στον ιό. Τα άλλα τρία άτομα βγήκαν αρνητικά στον ιό.
Ο ασθενής είναι ένας από τους τέσσερις ανθρώπους που τέθηκαν υπό (ιατρική) παρακολούθηση στη Μαγιόρκα την Παρασκευή αφότου ήρθαν σε επαφή με κάποιον στη Γαλλία, ο οποίος στη συνέχεια διαγνώστηκε με τον ιό.
Στους 811 οι νεκροί
Την ίδια ώρα ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός ανέρχεται σε 811 ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς ακόμη 89 ασθενείς υπέκυψαν το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική επιτροπή υγείας.
Στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, καταγράφησαν επιπλέον 81 θάνατοι.
Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, καταγράφησαν χθες 2.656 νέα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, αυξάνοντας σε 37.198 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.
Στην Κίνα οι ερευνητές του ΠΟΥ
Αυξάνονται τα κρούσματαΛόγω της σοβαρότητας της κατάστασης η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που ερευνά την επιδημία του νέου κοροναϊού θα αναχωρήσει για την Κίνα την Δευτέρα ή την Τρίτη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη.
Ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Χουμπέι, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, είπε ότι ο ανεφοδιασμός σε ιατρικό εξοπλισμό έχει βελτιωθεί, ωστόσο ενδέχεται να παρουσιαστούν και πάλι προβλήματα αν επιδεινωθεί η επιδημία.