Τους πρώτους μήνες της Άνοιξης η Ελλάδα θα είναι πλήρως θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό -προσφυγικό ζήτημα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος επέμεινε για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο, θέμα που έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι είναι θέμα εβδομάδων οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα κλειστά κέντρα στα νησιά και πρόσθεσε ότι έχουν εντοπιστεί οι τοποθεσίες που θα γίνουν.
Εξήγησε ότι θα υπάρχει κλειστός χώρος για όσους δεν έχουν προσφυγικό προφίλ και έχουν προβατική συμπεριφορά.
Ανέφερε παράλληλα ότι η χώρα πρέπει να έχει σαφή εικόνα για το ποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις παράγουν έργο και ποιες όχι.
Συμπλήρωσε ότι η τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων εξετάζεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης ασφάλειας των συνόρων.
Πρόσθεσε ότι έργο θα δοκιμαστεί, θα είναι πιλοτικό και όχι οριστικό.
Έρχονται αλλαγές στην κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ
Την ώρα πάντως που η Ελλάδα συνεχίζει να σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος με το Προσφυγικό, η Γερμανία προωθεί αλλαγές στον τρόπο κατανομής των προσφύγων αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που είδες το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, το σχέδιο βασίζεται στην αρχή της «δίκαιης κατανομής» και θα λαμβάνει υπόψη τον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ των μεμονωμένων χωρών.
Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέληξε σε ένα σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, που προτίθεται να προτείνει η γερμανική Προεδρία της ΕΕ.
Το έγγραφο επί του οποίου υπήρξε συμφωνία μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού (Χριστιανοδημοκρατών /CDU, Χριστιανοκοινωνιστών / CSU, Σοσιαλδημοκρατών /SPD) και περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «προκαταρκτική εξέταση» των αιτήσεων ασύλου στις χώρες εισόδου.
Με αυτόν τον τρόπο θα διευκρινίζεται γρήγορα εάν ένας πρόσφυγας/μετανάστης έχει ρεαλιστικές προοπτικές να αναγνωριστεί ως πολιτικά διωκόμενος ή πρόσφυγας και σε περίπτωση θετικής προκαταρκτικής εξέτασης, οι εξετασθέντες θα πρέπει να κατανέμονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια κατά το δυνατόν δίκαιη διαδικασία.
Αυτή η -αποκαλούμενη- αρχή της «δίκαιης κατανομής» θα βασίζεται στον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ των μεμονωμένων χωρών.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το μέχρι τώρα ισχύον σύστημα του Δουβλίνου, ο αιτών άσυλο πρέπει να υποβάλει την αίτησή του στην πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία καταγράφηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, επιβαρύνονται ιδιαίτερα.