Σε πυρετώδεις ρυθμούς περνούν από κόσκινο οι υπουργοί και γεμίζει το “σημειωματάριο” του πρωθυπουργού με σχόλια, παρατηρήσεις και λίστες με νέα καθήκοντα. Όλα αυτά στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου με το ηλεκτρονικό «μάτι» να παρακολουθεί την πορεία του κυβερνητικού έργου, αφού δημιουργήθηκε, πριν μήνες το πληροφοριακό σύστημα «ΜΑΖΙ» για τη διευκόλυνση του ελέγχου, την ευθύνη του οποίου έχουν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.
Ο σχεδιασμός δείχνει πως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται με ορίζοντα την άνοιξη, όποτε και θα γίνει ο πρώτος ουσιαστικός απολογισμός του κυβερνητικού έργου. ‘Ηδη, τα πρώτα συμπεράσματα έχουν βγει, τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο στις πολιτικές που ακολουθούνται. Μέχρι αρχές καλοκαιριού αναμένεται να φανεί σε ποιους θα δοθεί η δεύτερη ευκαιρία, αλλά και ποιοι δεν πέρασαν τα τεστ για να καθίσουν στον πάγκο.
Εντός της διαδικασίας “εξετάσεων” βρίσκονται πάντως και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να διαπιστωθεί , μεταξύ άλλων, αν υπάρχει δεξαμενή ικανών στελεχών για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Πάντως, η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι με τον ανασχηματισμό να εντάξει στο δυναμικό περισσότερες γυναίκες και λιγότερους υφυπουργούς. Μέχρι και τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει την αξιολόγηση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και φαίνεται πως το Πάσχα θα υπάρχει μία εικόνα για τις όποιες αλλαγές σε επίπεδο προσώπων.
Την ίδια ώρα, από το Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζουν ταχύτητες ώστε να δοθεί το βάρος του κυβερνητικού σχεδιασμού στην “καθημερινότητα”, με βασικούς στόχους την ασφάλεια, τη δημόσια υγεία, τη γραφειοκρατία και το προσφυγικό.
Εξάλλου από την αρχή, ο πρωθυπουργός είχε βάλει ψηλά στην ατζέντα τα θέματα ασφάλεια. Χθες, συνεχάρη την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με την οποία συναντήθηκε και απευθυνόμενος στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τόνισε ότι «συνολικά εμπεδώνεται ένα αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία, κάτι που είχαμε δεσμευθεί και ο σχεδιασμός μας υλοποιείται με σταθερά και αποφασιστικά βήματα». Τόνισε ότι ο νόμος για την πολιτική προστασία είναι σημαντική τομή, καθώς ξεπερνιούνται παθογένειες πολλών ετών και ευχήθηκε στη νέα ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος κάθε επιτυχία και να βαδίσει στα πετυχημένα βήματα του 2019, καθώς δεν θρηνήσαμε ζωές από πυρκαγιές.
Ποδαρικό στο υπουργείο Τουρισμό
Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου είχε ξεκινήσει από το υπουργείου Τουρισμού, όπου ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για την καλή δουλειά που έγινε στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ συζητήθηκε προγραμματισμός δράσεων για το 2020. Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης είχε τονίσει ότι έγινε σημαντική δουλειά στο υπουργείο του και όπως είπε το επιτελικό κράτος θα δώσει επωφελή αποτελέσματα, αφού πρόκειται για την πρώτη μεγάλη παρέμβαση η οποία βοηθά τα υπουργεία που στηρίζονται στον συντονισμό.
Για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019 οι αεροπορικές αφίξεις είναι ενισχυμένες κατά 3,8% και οι οδικές μειωμένες κατά 0,9%, διαμορφώνοντας τη συνολική αύξηση χωρίς την κρουαζιέρα στο 2%. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις συγκρίνοντας το 10μηνο 2019 με το αντίστοιχο 10μηνο 2018 παρουσίασαν αύξηση κατά 13,1%. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 9,3%, καθώς και στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 3,7%. Για το 2020 η εικόνα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη. Θετική είναι εικόνα από Ρωσία, Ισραήλ, Γαλλία, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ.
Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερακάκη έγινε ανασκόπηση των κυριότερων δράσεων που έφερε σε πέρας το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης και παρουσίαση των σημαντικότερων πρωτοβουλιών που έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό για το 2020.
Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι το έργο του υπουργείου προχωράει και ότι όλες οι δράσεις του βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ δήλωσε χαρούμενος καθώς όπως είπε αυτό ειναι το έργο του συγκεκριμένου υπουργείου: Να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και να γίνουν οι δημόσιες υπηρεσίες πιο λειτουργικές και πιο φιλικές προς τον πολίτη.
Στην ανασκόπηση των δράσεων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έγινε μεταξύ άλλων αναφορά στην πλήρη λειτουργία του ευρωπαϊκού αριθμού 112 και στα βήματα που έγιναν για τη διασύνδεση μητρώων, για την απαλλαγή προσκόμισης ληξιαρχικών πράξεων, όπως γέννησης, γάμου, συμφώνου συμβίωσης, διαζυγίου και θανάτου, στην εφορία.
Εργασιακά
Το τρίτο υπουργείο ήταν το Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2019 δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, με πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης απασχόλησης και ταυτόχρονα την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους ωραρίου.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχει γίνει πολύ συστηματική δουλειά αυτό το εξάμηνο σε πολλά μέτωπα, τα οποία είναι απολύτως κρίσιμα για την καθημερινότητα των πολιτών. Νομίζω ότι είμαστε μπροστά και σε νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες, με σημαντικότερη την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός των επόμενων εβδομάδων.
Υπουργείο Παιδείας
Η αντιμετώπιση των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού που παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια στην έναρξη της σχολικής χρονιάς ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Συζητήθηκε το σχέδιο επέκτασης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και η ιδιαίτερη προσπάθεια που έγινε για να διευκολυνθεί η εφαρμογή της.
Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η προσπάθεια αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο τα πανεπιστήμια να γίνουν πιο εξωστρεφή, να αποκτήσουν μία νέα νοοτροπία και ταυτότητα, να γίνουν πιο αυτόνομα και να βελτιώσουν τη σύνδεση των προγραμμάτων τους με την αγορά εργασίας.
Αξιολόγηση της Υγείας
Σειρά σημαντικών θεμάτων από το χώρο της Υγείας τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του νευραλγικού υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου
Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν τα πεπραγμένα των προηγούμενων μηνών, όπως η μείωση των τιμών των φαρμάκων, η επιτάχυνση των προσλήψεων, η οργανωτική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, η δυναμική αντιμετώπιση της γρίπης, το επικείμενο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, η εφαρμογή της νέας αντικαπνιστικής νομοθεσίας, και η χορήγηση των νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους των ασφαλισμένων, απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές.
Επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αξιολόγησε θετικά τις επιδόσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και έθεσε ψηλά στην ατζέντα για το επόμενο διάστημα την εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό. Κατά τη σύσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, τονίστηκε πως στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές, ενώ τέθηκε ως στόχος η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας κάθε μεγέθους και η υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, εξωστρέφειας και καινοτομίας.
Μεταξύ των σημαντικών δράσεων που παρουσιάστηκαν, είναι η δημιουργία του Μητροπολιτικού πόλου του Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, η εφαρμογή και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων (μέσω και της Golden Visa), αλλά και του πλαισίου για τις ΣΔΙΤ.
Επίσης, με την παρουσίαση συγκεκριμένων έργων, αναπτύχθηκαν οι στόχοι για αύξηση των δραστηριοτήτων Έρευνας και Ανάπτυξης σε ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις, τη σύνδεση Έρευνας – Τεχνολογίας – Καινοτομίας με την αγορά και τη στήριξη καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων.Στη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε από τον Πρωθυπουργό η κατεύθυνση για ριζική απλοποίηση του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις και το εταιρικό Δίκαιο.
Παράλληλα, δόθηκαν τα στοιχεία για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και αναλύθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την επίτευξη βιώσιμου ρυθμού ανάπτυξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής μέσω υλοποίησης του ΠΔΕ-ΕΠΑ, για τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, για την προστασία του καταναλωτή και για ένα σύγχρονο Κράτος, λιτό και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη.