Σε εφαρμογή το σχέδιο της για τη διαχείριση του προσφυγικού θέτει η κυβέρνηση, εν μέσω αντιδράσεων και της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου.
Ανάμεσα στα σχέδια της, η δημιουργία «πλωτού τείχους» στο Αιγαίο, με σκοπό τη μείωση των προσφυγικών ροών, η δημιουργία κέντρων κλειστού τύπο και η επιστροφή όσων δε δικαιούνται άσυλο, με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς στις 87.000 έχουν φτάσει, πλέον, οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευση και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος μίλησε στο «Βήμα», συνολικά από τον Ιανουάριο έχουν πραγματοποιηθεί 84 επιστροφές σε επτά αποστολές – πέντε αναγκαστικές και δύο εθελοντικές. Όπως ανέφερε ο υπουργός « μέσα σε τρεις βδομάδες αντιμετωπίσαμε πολλά διαδικαστικά προβλήματα του τελευταίου σταδίου της επιστροφής».
Όσον αφορά τη δημιουργία των κλειστών κέντρων, ο υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει ήδη καταλήξει στους χώρους και είναι πολύ σύντομα στη θέση να ξεκινήσει έργα.
Συστήνεται Διεύθυνση Επιστροφών
«Στο οργανόγραμμα του υπουργείου που θα βγει μέσα στον Φεβρουάριο, θα συστήσουμε μια Διεύθυνση Επιστροφών», προανήγγειλε ο υπουργός, «η οποία θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι.
Όσον αφορά τη δημιουργία των κλειστών κέντρων ανέφερε πως «τα σημεία προανακοινώθηκαν από τον κ. Στεφανή, υπήρξαν διάφορα σχόλια τοπικών κοινωνιών και βάσει αυτών καταλήξαμε σε μια τελική επιλογή χώρων – χωρίς να υπονοώ ότι υπάρχει συμφωνία, γιατί δυστυχώς πολύ λίγοι θέλουν να βγουν μπροστά και να υποδείξουν ένα χώρο».
Σχετικά με τα πλωτά φράγματα, ο υπουργός διευκρίνισε με τη σειρά του πως πρόκειται να εφαρμοστούν πιλοτικά ώστε να δει η κυβέρνηση αν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
«Αν δεν έχουν θετική επίπτωση στη μείωση των ροών θα είναι η προσπάθεια που δεν θα αποδώσει. Αλλά όταν έχεις μια κρίση, είναι λάθος να μην προσπαθείς» εξήγησε ο υπουργός.
Κουμουτσάκος: Μέχρι την Άνοιξη η χώρα θα είναι πλήρως θωρακισμένη
Τους πρώτους μήνες της Άνοιξης η Ελλάδα θα είναι πλήρως θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό -προσφυγικό ζήτημα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος επέμεινε για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο, θέμα που έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις.
Συμπλήρωσε δε ότι η τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων εξετάζεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης ασφάλειας των συνόρων.
Όσον αφορά την τροπολογία της κυβέρνησης για το μητρώο των ΜΚΟ ο κ. Κουμουτσάκος είπε «μακριά από εμάς το «κυνήγι μαγισσών»» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «όλα τα προηγούμενα χρόνια επειδή οι διαδικασίες ήταν μακρές είχαμε μια κατάσταση με λιμναζόντα υδάτα από τα οποία άρχισε να βγαίνει βιότοπος στον οποίοι οι περισσότεορι είχαν καλές προθέσεις αλλά υπήρχαν και βρύα και λειχήνες και παράσιτα».
«Η χώρα πρέπει να έχει σαφή εικόνα των ΜΚΟ» τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος καθώς, όπως είπε, «τώρα το νερό θα ρέει, όλα θα πηγαίνουν πιο γρήγορα στις διαδικασίες για το άσυλο».
Τι προβλέπει το γερμανικό σχέδιο
Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέληξε σε ένα σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, που προτίθεται να προτείνει η γερμανική Προεδρία της ΕΕ.
Το έγγραφο επί του οποίου υπήρξε συμφωνία μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού (Χριστιανοδημοκρατών /CDU, Χριστιανοκοινωνιστών / CSU, Σοσιαλδημοκρατών /SPD) και περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «προκαταρκτική εξέταση» των αιτήσεων ασύλου στις χώρες εισόδου.
Με αυτόν τον τρόπο θα διευκρινίζεται γρήγορα εάν ένας πρόσφυγας/μετανάστης έχει ρεαλιστικές προοπτικές να αναγνωριστεί ως πολιτικά διωκόμενος ή πρόσφυγας και σε περίπτωση θετικής προκαταρκτικής εξέτασης, οι εξετασθέντες θα πρέπει να κατανέμονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια κατά το δυνατόν δίκαιη διαδικασία.
Αυτή η -αποκαλούμενη- αρχή της «δίκαιης κατανομής» θα βασίζεται στον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ των μεμονωμένων χωρών.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το μέχρι τώρα ισχύον σύστημα του Δουβλίνου, ο αιτών άσυλο πρέπει να υποβάλει την αίτησή του στην πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία καταγράφηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, επιβαρύνονται ιδιαίτερα.