Αντίστροφα έχει ξεκινήσει να μετράει ο χρόνος για τις φορολογικές δηλώσεις δηλαδή για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προγραμματίζει να ανοίξει την πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από περίπου 9 εκατομμύρια φορολογούμενους προς τα τέλη Μαρτίου.
Στο «μάτι» της εφορίας πρόκειται να μπουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.
Οι φορολογικέ δηλώσεις
Στους «χαμένους» θα πρέπει να καταταγούν όσοι εισέπραξαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb μέσα στο 2019.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής από την συγκεκριμένη πηγή εισοδήματος, αποτελεί κεντρικό στόχο για την ΑΑΔΕ μέσα στη χρονιά οπότε θα επιδιωχθεί μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, να εντοπιστεί όσο το δυνατόν περισσότερη κρυμμένη φορολογητέα ύλη σε συνεργασία και με τις πλατφόρμες μέσω των οποίων γίνονται οι ενοικιάσεις.
Η αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων αλλά και η διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων αναμένεται να κυριαρχήσουν και κατά την φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Οι e-αποδείξεις
Οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος τους με e-αποδείξεις με ανώτατο πλαφόν τα 20.000 ευρώ.
Το όριο του 30% περιορίζεται σε 20% στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι διαθέτουν πάνω από το 60% του εισοδήματος τους για την πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ , την εξόφληση δανείων σε τράπεζες και την καταβολή ενοικίων.
Όσοι δεν θα καταφέρουν να πιάσουν τον στόχο που βάζει το υπουργείο Οικονομικών θα τιμωρηθούν με ποινή φόρου 22%, η οποία θα επιβληθεί στο ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν.
Ο φόρος
Οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια δεν θα δουν καμία φορολογική ελάφρυνση το 2020.
Τα ενοίκια που εισπράττουν θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που κυμαίνονται από 15% έως 45%.
Προβλέπεται αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας με κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές φόρου:
– 15% μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος 12.000 ευρώ.
– 35% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
– 45% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.