Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται τα κόκκινα δάνεια, εν όψει και της αλλαγής του πλαισίου και την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Στόχος του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η επιστροφή σε καθεστώς βιώσιμης ανάπτυξης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Μεταξύ των δράσεων είναι η αποστολή e-mails στους 42.107 χρήστες της πλατφόρμας που δεν οριστικοποίησαν την αίτηση ρύθμισης δανείου και προστασίας πρώτης κατοικίας.
Ο κ. Σταϊκούρας θα έχει σήμερα συνάντηση και ενημέρωση από την ένωση εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.
Οι πρωτοβουλίες για τα κόκκινα δάνεια
Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, έχοντας πρωταρχικό μέλημα την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων, με στόχο την επιστροφή σε καθεστώς βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς το σκοπό αυτό:
1ον. Απέστειλε επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, με την οποία ζητά τη χορήγηση στοιχείων αναφορικά με τις ρυθμίσεις των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία, στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και την κατάθεση προτάσεων εν όψει του γεγονότος ότι παρατηρείται απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται για την κατάθεση αίτησης και του μικρού αριθμού των οριστικά υποβληθεισών προτάσεων (Συνημμένη Επιστολή 1).
2ον. Πραγματοποίησε σύσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, κατά την οποία ζητήθηκε ενημέρωση αναφορικά με την πορεία αναδιάρθρωσης δανείων, τόσο στο πλαίσιο των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης, όσο και διμερών απευθείας ρυθμίσεων με δανειολήπτες, ενώ χορηγήθηκαν στοιχεία των ρυθμίσεων που ολοκληρώθηκαν, με αναφορά σε συνολικό αριθμό ρυθμίσεων και όγκο δανείων.
3ον. Προχωρά σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα (Συνημμένο Έγγραφο 2).
4ον. Απέστειλε επιστολή απευθυνόμενη στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, τον ειδικό εκκαθαριστή PQH καθώς και το σύνολο των αδειοδοτημένων εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, προκειμένου να χορηγούνται σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται με δανειολήπτες (Συνημμένη Επιστολή 3).
5ον. Θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, συνάντηση με την ένωση εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία ρύθμισης των δανείων που μεταβιβάστηκαν σε αυτές.
Νέο πτωχευτικό δίκαιο
Το πτωχευτικό δίκαιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου, είναι το βασικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Η πρώτη κατοικία θα αποτελέσει αναμφίβολα το καθοριστικό σημείο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και στο περιεχόμενο του νόμου.
Στο νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν προβλέπεται κανενός είδους προστασία για την πρώτη κατοικία όπως, αυτό λαμβάνεται ως έννοια έως σήμερα. Την όποια προστασία θα την παρέχει η πρόνοια ή το κράτος, αλλά ξεχωριστά και αφού αποδειχθεί ότι αυτός που θα χάσει το ακίνητό του τυγχάνει προστασίας.
Η νέα ρύθμιση θα πάρει κάτω από τη ομπρέλα της όλες τις διάσπαρτες ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα και θα καταργήσει την έννοια της παροχής προστασίας στην πρώτη κατοικία μέσω της διαδικασίας πτώχευσης. Ειδικότερα, η προστασία της πρώτης κατοικίας θα αποσυνδεθεί τελείως από τη σχέση οφειλέτη – πιστωτών και θα αποτελεί πλέον αντικείμενο της κοινωνικής πρόνοιας.