Ύστερα από εβδομάδες ανάλωσης σε εσωκομματικές έριδες, ειδικά για το θέμα της ονομασίας του κόμματος, το ζήτημα θεωρείται λήξαν, με συναινετικό τρόπο και υποχωρήσεις μεταξύ των τάσεων. Όλα δείχνουν λοιπόν πως δεν θα διεξαχθεί ένα σχετικό δημοψήφισμα, που θα μπορούσε να είναι μία τραυματική εμπειρία για το κόμμα.
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε πως η Κεντρική Επιτροπή που θα συγκληθεί στις 15-16 Φεβρουαρίου θα επιχειρήσει να συμφωνήσει κοινή συναινέσει για το δεύτερο συνθετικό που θα προστεθεί μετά το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση θα γίνει από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, με επικρατέστερα αυτή τη στιγμή τα συνθετικά «Πράσινη Συμμαχία» και «Προοδευτική Συμμαχία», χωρίς να μπορεί ωστόσο να αποκλειστεί κάποιος άλλος συνδυασμός.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στις 23 Φεβρουαρίου, όπου θα εγκριθούν και οι τελικές θέσεις για το 3ο συνέδριο, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και το κείμενο του κυβερνητικού απολογισμού.
Πέφτουν οι τόνοι
Οι τελευταίες μέρες έδειξαν πως ο Αλέξης Τσίπρας με ελιγμούς και ζυμώσεις κατάφερε, προς τον παρόν, να πέσουν οι τόνοι, καθώς υπήρξαν κοινές αποφάσεις. Αποφασίστηκε, για παράδειγμα, η συμμετοχή στο συνέδριο περίπου 250 αριστίνδην μελών, που θα είναι προσωπικότητες και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία.
Ακόμα αποφασίστηκε ότι η νέα Κ.Ε. θα αποτελείται από 251 μέλη, εκ των οποίων το 1/5 θα προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία. Σχετικά με τις προσυνεδριακές συνελεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου, ενώ η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από 2 έως 4 Μαΐου. Ο τελικός υπολογισμός προβλέπει πως στο συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι.
Στο τραπέζι των στελεχών είναι το ογδόντα σελίδων κείμενο για τον απολογισμό του κόμματος, κατά την κυβερνητική θητεία, όπου υπάρχει παραδοχή για την απουσία προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των κυβερνητικών καθηκόντων που ανέλαβε το 2015 και αφήνεται να εννοηθεί ότι είχαν παραγνωριστεί οι πραγματικές συνθήκες. Ανάμεσα σε αυτά θεωρήθηκε δεδομένη η στήριξη και άλλων χωρών που ήταν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κάτι που αναδείχθηκε αυταπάτη.
Λίγη αυτοκριτική
Σε γενικές γραμμές, ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ολίγον από αυτοκριτική. Ως προς την πρώτη περίοδο υπάρχει αναφορά τι ο «εκβιασμός» ελληνικής χρεοκοπίας δεν λειτουργούσε απέναντι στους Ευρωπαίους και επίσης πως οι μνημονιακές υποχρεώσεις οδήγησαν στην αποξένωση της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν κατόρθωσαν να αντιστρέψουν οι διορθωτικές κινήσεις των τελευταίων μηνών πριν από τις εκλογές. Το χρονικό σημείο των παροχών περιγράφεται ως λανθασμένο, καθώς δόθηκε η εντύπωση εξαγοράς της ψήφου λίγο πριν από τις εκλογές.
Από την άλλη, το τρίτο μνημόνιο περιγράφεται ως πολύ θετικότερο από το πακέτο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θετική χαρακτηρίζεται η λήψη των κοινωνικών μέτρων που επέτρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να παρουσιάζει επιτεύγματα πέρα από τα μνημονιακά μέτρα. Ιδιαίτερη θετική αναφορά και για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Περιγράφουν ως λανθασμένη την επιλογή διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών μαζί με τις ευρωπαϊκές εκλογές, ενώ λένε ότι οι αυτοδιοικητικές θα έπρεπε να διεξαχθούν μαζί με τις εθνικές εκλογές. Αναφορά και στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Εκτιμάται ότι η συνεργασία είχε έναν θετικό στόχο, ο οποίος ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης. Η συγκατοίκηση περιγράφεται ως «έντιμη συνεργασία» παρά τις επιμέρους διαφωνίες.