Σε μια φράση του επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, «κανείς δεν σας εμπόδισε να ασκήσετε κοινωνική πολιτική», την οποία είπε αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, βρίσκεται η λύση που υπέδειξε και εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις από την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τον Μάιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η λύση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να καταβάλλεται «επίδομα ενοικίου», σε όλους όσοι θα χάσουν το σπίτι τους.
Από 200 ευρώ τον μήνα
Το επίδομα θα ξεκινά από 200 ευρώ τον μήνα και θα αυξάνεται ανάλογα με τις οικογενειακές ανάγκες του «πτωχευμένου» δανειολήπτη, ο οποίος πλέον δεν θα έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομα του.
Είναι όμως αυτό λύση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία θα ζητά την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον έως το τέλος του έτους με παράλληλη ελαστικοποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη στην τρέχουσα ρύθμιση της επιδότησης της δόσης των κόκκινων στεγαστικών.
Εν όψει αυτών των εξελίξεων η κυβέρνηση εμφανίζεται να είναι διαιρεμένη.
Στέλνει μήνυμα
Οπως φαίνεται από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, η μία πλευρά της υιοθετεί σκληρή γλώσσα στέλνοντας το μήνυμα ότι σε όποιον δεν εντάσσεται στη ρύθμιση και δεν δέχεται άρση του απορρήτου των λογαριασμών θα βγαίνει το σπίτι του στο σφυρί.
Στην τελευταία σειράς δηλώσεων ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Οσοι κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα μέχρι τις 30 Απριλίου και είναι πραγματικά φτωχοί δεν πρόκειται να χάσουν το σπίτι τους. Αλλά από τις 65.000 περίπου που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στην πλατφόρμα, οι 25.000 δεν δέχθηκαν να δώσουν συναίνεση στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, που είναι αναγκαία». «Το ερώτημα είναι: Γιατί κάποιος που δεν έχει λεφτά δεν δέχεται να δώσει συναίνεση;
Η απάντηση είναι: «Δεν δέχεται να δώσει συναίνεση, επειδή έχει λεφτά. Μα, αν έχει λεφτά, γιατί να μην πληρώσει; Δηλαδή, αυτός που έχει λεφτά απαιτεί όλοι εμείς οι υπόλοιποι να του κάνουμε δώρο το σπίτι;».
Η «δεύτερη ευκαιρία»
Σε άλλο κλίμα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλάει για «δεύτερη ευκαιρία» και νέο πτωχευτικό δίκαιο για ιδιώτες που θα καλύψει το κενό προστασίας του νόμου Κατσέλη.
Σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι από τις περιπτώσεις εκείνων που έχουν προχωρήσει ζητώντας ένταξη στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, σχεδόν 2.000 υποθέσεις έχουν ήδη μεταβιβαστεί προς τις τράπεζες και αναμένεται η πρόταση προς τους δανειολήπτες για ρυθμίσεις, ενώ οι υπόλοιπες, μία στις τρεις, είτε παρουσίαζαν κάποια λάθη είτε δεν πληρούν τα κριτήρια. Στο 35% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν είχαν δηλωθεί άλλη πρώτη κατοικία στην τράπεζα και άλλη στην Εφορία, ενώ 32% δεν πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης, με δηλωθέν εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ.
Ποιοι απειλούνται
Οι εκτιμήσεις που κάνει το υπουργείο Οικονομικών συγκλίνουν στο ότι με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την έναρξη εκποιήσεων ακόμα και της πρώτης κατοικίας (κάτι που συστηματικά αποφεύγουν μέχρι σήμερα οι τράπεζες) σε πλειστηριασμό θα βγουν περί τις 20.000 σπίτια. Για αυτές τις περιπτώσεις και όλους όσοι πραγματικά δεν έχουν δυνατότητα μιας συμβολικής έστω συμμετοχής στη ρύθμιση με την επιδότηση δόσης που θα παραμείνει σε ισχύ, θα γίνεται ο πλειστηριασμός και θα δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να μπουν σε πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.
Για το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων συνολικά, σε χοντρές γραμμές η κυβέρνηση θεωρεί ότι:
– Ενα στα τρία εξοφλούνται ή ρυθμίζονται μόλις φτάσει η ώρα των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
-Ενα στα τρία στεγαστικά ρυθμίζονται μόλις φτάσει η ώρα του πλειστηριασμού, και
-Μόνο ένα στα τρία δάνεια μένει κόκκινο, καθώς οι δανειολήπτες βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία.
Με αυτά τα δεδομένα, οι πληροφορίες θέλουν ότι και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης τηρεί σκληρή στάση που οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, καθώς αυτό που προτάσσει είναι η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η λειτουργία των όρων της αγοράς όταν πρόκειται για χρέη ιδιωτών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ