Την επιβολή του εμπάργκο όπλων με ευρωπαϊκά μέσα αποφάσισε το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η νέα επιχείρηση της ΕΕ θα ονομάζεται πλέον Σοφία. Θα διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να ανακόψει τόσο από αέρος όσο και δια θαλάσσης τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη με πλοία και αεροπλάνα.
Ικανοποίηση
Στην απόφαση του Συμβουλίου ξεκαθαρίζεται ότι η νέα επιχείρηση δε θα σχετίζεται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Μάλιστα η επιχείρηση αυτή παραμένει ανοιχτό να διακοπεί αν καταστεί πόλος έλξης προσφυγικών ή μεταναστευτικών ροών.
Σύμφωνα με διπλωματικές, η παραπάνω εξέλιξη θεωρείται ικανοποιητική για την ελληνική κυβέρνηση ενώ τονίζεται ότι η τρεις χώρες που ως τώρα αντιδρούσαν, η Αυστρία η Ουγγαρία και η Ιταλία, κάμφθηκαν μετά από συνεννόηση που πραγματοποιήθηκε στο πρόγευμα των υπουργών Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο οποίο μετείχε ο Νίκος Δένδιας.
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες μαζί με τους ομολόγους μου της Ιταλίας @luigidimaio και της Κύπρου @Christodulides . #EU #FAC #Brussels pic.twitter.com/zwxFd6brI9
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 17, 2020
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές καθοριστική ήταν, η πρόβλεψη για διακοπή της επιχείρησης αν καταστεί πόλος έλξης μεταναστών. Η Αθήνα θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το ότι η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλλει πλέον η ίδια το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη δια θαλάσσης και από αέρος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα κράτη της περιοχής που το παραβιάζουν, χρησιμοποιώντας τη διαδρομή νοτίως της Κρήτης.
Καλημέρα από τις Βρυξέλλες και το προπαρασκευαστικό πρόγευμα εργασίας των ΥΠΕΞ του ΕΛΚ, πριν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ #Brussels #EU #EPP #FAC pic.twitter.com/7tFixzP5Mv
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 17, 2020
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξέφρασε την στήριξη της Κύπρου για την ανάπτυξη της νέας επιχείρησης επιβολής του εμπάργκο και ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμη να συνδράμει με παροχή διευκολύνσεων, όπως έχει πράξει και σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Δυτικά Βαλκάνια
Συζητήθηκε επίσης η προοπτική ένταξης στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων με την παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ο Νίκος Δένδιας κατά τη Διάσκεψη των Δωρητών για την Αλβανία εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στη γειτονική χώρα στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.
Από το πρόγευμα εργασίας μαζί με ομολόγους μου από την ΕΕ και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας @ediramaal. Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στο επίκεντρο της συζήτησης μας. #Brussels #WesternBalkans #EU #Albania pic.twitter.com/gfcQGsqNrG
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 17, 2020
Στη Διάσκεψη των Δωρητών για την Αλβανία. Βρισκόμαστε από την αρχή στο πλευρό της, στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. #Brussels #Albania #Greece #earthquake pic.twitter.com/Sl3CjYgp8q
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 17, 2020