Η Αεροπορία Στρατού ανεβαίνει συνεχώς επίπεδα, και τρανταχτή απόδειξη είναι η νέα συνεκπαίδευση της 1ης ΤΑΞΑΣ (Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού) με την 3rd CAB των ΗΠΑ (αντίστοιχη αμερικανική μονάδα αεροπορίας στρατού), που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Στεφανοβίκειο και το Λιτόχωρο.
Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου, η δύναμη πυρός αέρος που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, τα ελικόπτερα AH-64 Apache, τα CH47 Chinook, τα UH-1H Huey και βέβαια το προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού, θα παρουσιάσουν, σε συνεργασία με αμερικανικά ελικόπτερα (Apache και Black Hawk), ένα μόνο μέρος από τις αποτρεπτικές δυνατότητές τους.
Μάλιστα, στην ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών (DV – Day) της άσκησης συνεκπαίδευσης 1η ΤΑΞΑΣ – 3rd CAB αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών» και οι «ινδιάνοι των αιθέρων» τα ελικόπτερα OH-58DKiowa Warrior – τα οποία εντάχθηκαν τον περασμένο χρόνο στο ελληνικό οπλοστάσιο – με την εκτέλεση βολών.
Πηγή: ΓΕΣ
Όπως είναι πρόδηλο και με αυτή την άσκηση συνεκπαίδευσης οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκπέμπουν ηχηρό μήνυμα αποτροπής σε μια περίοδο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.
Υπενθυμίζεται ότι τα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης Kiowa έκαναν τις πρώτες βολές τους στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά πλέον μπαίνουν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες εκπαίδευσης της Αεροπορίας Στρατού, προκειμένου να ενσωματωθούν πλήρως.
Δεν πρέπει να λησμονείται άλλωστε ότι κάθε βήμα που κάνουν για να αναλάβουν οσονούπω επιχειρησιακές αποστολές προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Τουρκία, καθώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν διαθέτουν τέτοιο όπλο.
Σημειώνεται ότι τα αμερικανικά ελικόπτερα και το προσωπικό που συμμετέχουν στην συνεκπαίδευση είναι αυτά που σταθμεύουν πλέον σε μόνιμη βάση, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Στεφανοβίκειου Βόλου, έπειτα και από την επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ – Ελλάδας.
Ανώτατοι επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου», του ΓΕΣ και της Αεροπορίας Στρατού έχουν επισημάνει πως τα οφέλη που αποκομίζει ο Ελληνικός Στρατός από αυτές τις συνεκπαιδεύσεις με τους Αμερικανούς και τη σταθερή παρουσία τους στο Στεφανοβίκειο είναι πολλαπλά.
Όπως λένε, οι έλληνες χειριστές αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες και ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες με τους Αμερικανούς σε θέματα επιχειρησιακής τακτικής, νέων τεχνολογιών.
Ανάμεσα στις αποστολές επίδειξης που θα υλοποιήσουν την Τετάρτη στην DV-Day οι ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις είναι αποβίβαση πεζοναυτών από μεταγωγικά ελικόπτερα με σχοινιά, πτήσεις τακτικής, σενάρια διάσωσης, αλλά και βολές από τα Kiowa Warrior.
Πηγή: ΓΕΣ
Σύγχρονες απαιτήσεις μάχης
Τα βήματα προόδου της Αεροπορίας Στρατού πραγματοποιούνται με τέτοιες συνεκπαιδεύσεις αλλά και με την πλήρη αναδιοργάνωση της Σχολής Αεροπορίας Στρατού, η οποία επετεύχθη μετά από συστηματική προετοιμασία τριών ετών.
Πλέον η Σχολή προχώρησε σε αλλαγή φιλοσοφίας ρίχνοντας βάρος στην τακτική, ενώ ταυτόχρονα έβαλε στην εκπαίδευση και τα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior.
Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να θωρακίσουν την άμυνα και να προσφέρουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στην Τουρκία.
Πηγή: ΓΕΣ
Βασικός στόχος ήταν οι χειριστές ελικοπτέρων να ενσωματώσουν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις μάχης.
Πλέον οι χειριστές θα εκπαιδεύονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ελικοπτέρων και μάλιστα στην τακτική «ελικόπτερο εναντίον ελικοπτέρου».
Ακόμη, με την ένταξη των Kiowa στο οπλοστάσιο της Αεροπορίας Στρατού αλλά και στην εκπαίδευση «για πρώτη φορά οι εκπαιδευόμενοι χειριστές ελικοπτέρων θα εκπαιδεύονται αμέσως σε ελικόπτερα στρατιωτικών επιχειρήσεων, μάχης δηλαδή. Και όχι πρώτα στα μεταφορικά».