Τι κι αν ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως θέλει να ελέγξει τους «κρίσιμους αρμούς της εξουσίας», προς το παρόν, η συνεδρίαση – θρίλερ της Κεντρικής Επιτροπής ανέδειξε τις αντιθέσεις που απειλούν τον απόλυτο έλεγχο των… αρμών του κόμματος. Η εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του Συνεδρίου, εξελίσσεται σε μία κόντρα κρας τεστ για τις ισορροπίες, με τον Αλέξη Τσίπρα να περνά οριακά τις αλλαγές στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόμματος και της ανασυγκρότησης της παράταξης.
Στο ζήτημα της αλλαγής ονόματος ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα, δηλαδή με ελιγμό έριξε μπάλα στο Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης χωρίς να βάζει επισήμως το θέμα το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα έχει κλειδώσει σε ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ενώ τα περί “πράσινης” κλπ φαίνεται πως μπαίνουν στο συρτάρι. Παρά τις όποιες αντιρρήσεις, στόχος της ηγεσίας και των προεδρικών ήταν να δείξουν πως το όνομα θα αποφασιστεί μαζί με τους συμμάχους.
Μετά, λοιπόν, από μία διήμερη συνεδρίαση – θρίλερ της κεντρικής επιτροπής φανερώθηκαν οι ενδεχόμενες προθέσεις για ξαφνικό ξέσπασμα εμφυλίου, ενώ αναδείχθηκαν οι αντιθέσεις μεταξύ των στελεχών. Μετά από φαγωμάρα μηνών επιβεβαιώθηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει το πάνω χέρι δείχνοντας την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει, παρά τις ενστάσεις και τις διαφωνίες, στο σχεδιασμό του για τη μετεξέλιξη, μετασχηματικό και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.
Την όλη κατάσταση επιβεβαίωσε, κυρίως, το γεγονός ότι η πρόταση του προέδρου για το ρόλο των νέων μελών πέρασε οριακά (πέντε ψήφοι διαφορά), με τον Αλέξη Τσίπρα να σηκώνει το γάντι και να βάζει τέλος στις ενστάσεις, υπερασπιζόμενος την απόφαση της πλειοψηφίας, ακόμα και αν ήταν οριακή. Για τα νέα μέλη (συνολικά 22.000 ) που γράφτηκαν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας isyriza, ο κ. Τσίπρας εισηγήθηκε ότι αρκεί απλώς να προσέλθουν κατευθείαν να ψηφίσουν για τους συνέδρους τον Απρίλιο. Άλλα στελέχη πρότειναν να έχει κάθε νέο μέλος την υποχρέωση να περάσει έστω και μία φορά από συνεδρίαση της τοπικής του οργάνωσης, ώστε να αποκτήσει δικαίωμα να ψηφίσει. Τελικά πέρασε η πρόταση του κ. Τσίπρα με το οριακή 55 έναντι 50 και πέντε λευκών.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το απόγευμα στις 19.00, ο κ. Τσίπρας, απαντά στα 20 δημοφιλέστερα ερωτήματα των μελών του iSYRIZA, τα οποία ψηφίστηκαν από χιλιάδες μέλη της πλατφόρμας μέσω μιας πρωτοφανούς συμμετοχικής διαδικασίας.
Δημιουργική ασάφεια από Αλέξη Τσίπρα για το όνομα
Άλλο ένα ζήτημα ήταν η αναμέτρηση για την προσθήκη στο νέο όνομα, όπου τελικά δεν ετέθη σε τέτοια διαδικασία. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε η ακριβής πρόταση να εγκριθεί όταν θα συνεδριάσει το όργανο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπου συμμετέχουν 700 μέλη.
Επίδειξης ισχύος; Ή ένας τρόπος παράκαμψης του οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ; Αρχικά ο κ. Τσίπρας αναμενόταν να έλεγε την πρότασή του, κατά την εισηγητική του ομιλία, πράγμα που, τελικά, δεν έγινε. Κλείνοντας τις εργασίες το βράδυ της Κυριακής τάχθηκε υπέρ της προσθήκης στο όνομα, προκειμένου να εκφράζονται όσοι προσήλθαν στον ΣΥΡΙΖΑ από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Απέφυγε να πει κάποιο συγκεκριμένο όνομα, ενώ το σώμα δεν κλήθηκε να ψηφίσει επί του θέματος. Με την τεχνική λοιπόν …. θολώματος και δημιουργικής ασάφειας ο κ. Τσίπρας θέλει να το αποφασίσει η κεντρική επιτροπή ανασυγκρότησης, με τη συμμετοχή των πασοκογενών. Φυσικά, οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι αυτή η αλλαγή πρέπει να αποφασιστεί στο συνέδριο, ενώ κάποιοι εισηγούνται να συνεδριάσει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε, πάντως, τα μηνύματά του προς τους «κομματικούς», ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης είχε πετάξει τα καρφιά του πως η ομάδα πέριξ του προέδρου απέφυγε το διάλογο και καλλιέργησε την εικόνα περί εσωτερικών εχθρών.
Παρά ταύτα, ο απολογισμός της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα, με τον Σταύρο Κοντονή να ζητάει να συμπληρωθεί το κείμενο, με αξιολόγηση όλων των στελεχών που είχαν κυβερνητική θέση. Υποστήριξε τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τόνισε ότι γίνεται με λάθος τρόπο και πρότεινε ε να γίνει το συνέδριο το φθινόπωρο και όχι τον Μάιο.
Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς επιτέθηκε στην εσωκομματική αντιπολίτευση
με οξύ τρόπο και τάχθηκε εκ νέου υπέρ των ανοιγμάτων και επέκρινε όσους έχουν «φόβο μην μολυνθούν». Θεωρήθηκε αιχμή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους «53», που ενίστανται στην πασοκοποίηση καθώς κάνουν λόγο για απώλεια της αριστεροσύνης.
Βγήκαν τα «μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ – Βούτσης κατά Πολάκη
Η σφοδρή αντιπαράθεση του Νίκου Βούτση με τον Παύλο Πολάκη σημάδεψε τη συνεδρίαση της πρώτης ημέρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής Χανίων άσκησε κριτική σε κείμενο απολογισμού που βγήκε προ ημερών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο κ. Πολάκης επιτέθηκε στον κ. Βούτση επειδή δεν άλλαξε τον κανονισμό της Βουλής για το ΕΣΡ, με αποτέλεσμα να χάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη των καναλιών. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη επιλογή ήταν πολιτική.
Τα πυρά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας δεν έμειναν αναπάντητα από τον κ. Βούτση. «Είναι ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα μεταξύ μας» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθυνόμενος στον Παύλο Πολάκη. Ακολούθως, υποστήριξε πως δεν ήταν δυνατόν να κινηθεί η κυβέρνηση αντιθεσμικά, ενώ εξήγησε πως ουδέποτε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε ζητήσει κάτι ανάλογο.