Πάλι υπομονή πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι ή οι άνεργοι για να δουν άσπρη μέρα. Παρά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και οι προθέσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα φαίνεται πως θέλει πολύ χρόνο ακόμα για να φανεί στις τσέπες μας και στην αγορά εργασίας.

Η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης πάντως παραμένει η οικονομία και οι επενδύσεις, με το αρμόδιο επιτελείο να ετοιμάζει σχέδιο α λα Δανία.  Στο πλαίσιο αυτό το Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το σχέδιο της αναπτυξιακής πολιτικής που ετοιμάζει η Επιτροπή Σοφών και αφορά τους στρατηγικούς άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί μεσομακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να γίνει συγκρίσιμη με τις πιο πετυχημένες μικρές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Δανία. Πηγές τονίζουν πως στον τομέα των επενδύσεων υπάρχει ήδη μεγάλη κινητικότητα καθώς έχουν υπογραφεί ή αναμένεται να υπογραφούν το προσεχές διάστημα συμφωνίες συνολικής αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρά τις προθέσεις για  έμφαση στην τόνωση της ανάπτυξης μελέτες να δείχνουν  πως η περιορισμένη επενδυτική δραστηριότητα δεν δημιουργεί ισχυρές προσδοκίες για αύξηση των απολαβών ή της απασχόλησης από τις επιχειρήσεις. Αυτό αναφέρει στην ετήσια έκθεση που πραγματοποιεί από το 2013 η Grant Thornton και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της απονομής των Βραβείων Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Growth Awards.

Έτσι, λοιπόν, ακόμα και αν μας χτυπούν την πόρτα οι επενδύσεις  η ετήσια έκθεση της Grant Thornton μάλλον μας προσγείωσε καθότι  Οι μισές μόνο επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση στους μισθούς, ενώ στην Ελλάδα της υψηλής ανεργίας, μόνο  6 στις 10 επιχειρήσεις βλέπουν αύξηση της απασχόλησης, ποσοστό που δεν δημιουργεί προσδοκίες για ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Χρηματοδότηση

Η έρευνα καταδεικνύει   αδυναμία πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την έρευνα, 6 στις 10 επιχειρήσεις θα μπορούσαν να απορροφήσουν πρόσθετα κεφάλαια 44 δισ. ευρώ για επενδύσεις, αλλά η περιορισμένη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης αποτελεί τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα. Επίσης, για  2 στις 10 επιχειρήσεις, που δεν αναπτύσσει επενδυτική δραστηριότητα το πρόβλημα εντοπίζεται στη δυσκολία εξυπηρέτησης υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων ύψους 29 δισ. ευρώ.

Άρωμα πετροδολαρίων

Μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3-5 Φεβρουαρίου) αναμένεται στην Αθήνα 26μελές κυβερνητικό κλιμάκιο από το Αμπου Ντάμπι με επικεφαλής τον Dr Sultan Al Jaber, υπουργό Επικρατείας, διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου και άλλων αναπτυξιακών εταιρειών των Εμιράτων. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει επενδύσεις σε τομείς όπως το εμπόριο, το real estate, η ενέργεια και ειδικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η άμυνα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, τα αγροδιατροφικά προϊόντα κ.ά.

Τον Σεπτέμβριο έτοιμο το σχέδιο αναπτυξιακής πολιτικής

Οι άξονες του σχεδίου παρουσιάστηκαν από το νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη, που έχει αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική, το γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή, Νίκο Βέττα και τον καθηγητή του London School of Economics, Δημήτρη Βαγιανό.

Το σχέδιο θα εστιάσει σε κρίσιμους τομείς, όπως:

– Ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός τομέας

– Η μεταποίηση, οι μεταφορές και τα logistics

– O ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και κράτους – η καινοτομία

– Η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

Στόχος της Επιτροπής είναι να καταθέσει συστάσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση για τους στρατηγικούς άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί μεσομακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να γίνει συγκρίσιμη με τις πιο πετυχημένες μικρές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Δανία.

Ο κ. Μητσοτάκης, στην έναρξη της συνεδρίασης, χαρακτήρισε το στρατηγικό σχέδιο της χώρας ως εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ευημερία όλων των πολιτών της.

«Αν και βγαίνουμε από την κρίση, νομίζω ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτήν. Συνεπώς ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την εθνική οικονομία, συμβατό με την απαραίτητη ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, μπορεί να θεραπεύσει παλιά διαρθρωτικά προβλήματα για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλές φορές και στο παρελθόν: Το υψηλό δημόσιο χρέος το οποίο εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την ελληνική οικονομία, θεσμική καχεξία, σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα, περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων -δημόσιων και ιδιωτικών- αρνητική αποταμίευση αλλά και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα είχαμε μία αναποτελεσματική κοινωνική στόχευση προς τους πραγματικά ευάλωτους»», είπε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης σημείωσε ότι το σχέδιο θα απαρτίζεται από δύο κατευθύνσεις. «Στο πρώτο μέρος μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που να εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία. Να τη φέρουμε ας πούμε στο επίπεδο των πιο σύγχρονων και αναπτυγμένων μικρών οικονομιών της Ευρώπης, χωρών, δηλαδή ας πούμε όπως Ολλανδία, Δανία, Ισραήλ. Και αφού φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που είναι η νέα τεχνολογία, η ψηφιακή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή», επεσήμανε ο κ. Πισσαρίδης.