Τέσσερις δήμοι-λιμάνια δημιουργούν ένα νέο φορέα που φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Οι δήμοι Ραφήνας-Πικερμίου, Καρύστου, Λαυρεωτικής και Μαραθώνα θα συγκροτήσουν έναν αναπτυξιακό βραχίωνα μια ανώνυμη εταιρεία, με διαχειριστική επάρκεια και με δυνατότητα εκτέλεσης μελετών, υπηρεσιών και έργων. Ως γνωστόν στην Ελλάδα η υλοποίηση ενός έργου φαντδυνος ενστάσεων, προσφυγών. αι άάζει ως Γολγοθάς.
Νόμοι, διατάγματα, εγκύκλιοι, υποστελεχωμένες υπηρεσίες και σε κάποιες περιπτώσεις ελλειπώς καταρτισμένες, εγκρίσεις, έλεγχοι, αδειοδοτήσεις καθιστούν από την σύνταξη μιας μελέτης ως και την δημοπράτηση ενός έργου μια άκρως χρονοβόρα διαδικασία. Φυσικά στη δημοπράτηση δεν ολοκληρώνεται τίποτα αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος ενστάσεων, προσφυγών, άρα κάθε χρονικός προγραμματισμός είναι άνευ ουσίας και έτσι παρατηρείται το φαινόμενο να έχουμε υποαπορρόφηση ευρωπαικών κονδυλίων. Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς μας αναπτύσσει όλο το σκεπτικό της δημιουργίας της αναπτυξιακής εταιρίας πμε την έγκριση του τίτλου και του καταστατικού της να αναμένεται τον Μάρτιο.
Ποιο κενό ή ευκαιρία ή και τα 2 διακρίνατε για να προβείτε στην δημιουργία αναπτυξιακής εταιρίας; Ποιος θα είναι ο τίτλος της;
Μια αναπτυξιακή εταιρεία αυτοδιοικητικών οργανισμών, ιδίως με τις δυνατότητες που προβλέπονται από το νέο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο για ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελεί μοχλό ανάπτυξης των τοπικών μας κοινωνιών, με τεράστιες δυνατότητες επιτάχυνσης διαδικασιών που μας κρατούν δέσμιους γραφειοκρατικών μηχανισμών.
Το κενό που έχουμε διαπιστώσει όλοι, όσοι ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση ή με τη δημόσια διοίκηση, αποτελεί το «κενό εγρήγορσης» μέσα από μια τεράστια γραφειοκρατική πυραμίδα που χτίσαμε χρόνια τώρα και μας ορθώνεται ως «ανάχωμα» για την υλοποίηση των έργων που απαιτεί η κοινωνία.
ΟΙ νέες διατάξεις παρακάμπτουν αυτό το γραφειοκρατικό ανάχωμα.
Ο τίτλος του αναπτυξιακού φορέα των 3 δήμων -λιμανιών, Ραφήνας-Πικερμίου, Καρύστου , Λαυρεωτικής, όπου με την ανακοίνωση «συμπόρευσης» του δήμου Μαραθώνα, γίνονται τέσσερις(4), θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη πραγματικής ανάπτυξης της περιοχής.
Ο τίτλος και η έγκριση του καταστατικού του αναπτυξιακού φορέα θα ανακοινωθεί μέσα στο Μάρτιο του 2020 από τα αρμόδια όργανα των δήμων και δεν θεωρώ θεσμικά ορθό πρωθύστερα να προκαταβάλουμε απόψεις.
Η έγκριση του όμως να θεωρείται βεβαία, στην κατεύθυνση της βούλησης των συνεργαζόμενων δημάρχων.
Θα επιδιώξετε να δημιουργήσετε πλαίσιο συνεργείων μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις τοπικές αγορές των 4 δήμων;
Αποτελεί αυτοσκοπό η συνέργεια δράσεων καθώς και η συνεργασία σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που εκτείνονται σε όλο το εύρος των διοικητικών μας ορίων, ακόμα και για περιβαλλοντικά θέματα που εκτείνονται τόσο το εδαφικό περιβάλλον όσο και στο θάλασσα, αφού η θάλασσα του Ευβοϊκού μας «αγκαλιάζει ‘ όλους.
Ο στόχος και η θέλησή μας είναι η πραγματική ανάπτυξη, όπως φανερώνει και η έννοια του φορέα.
Ποια θα είναι η νομική μορφή της προσπάθειας και πως θα χωριστούνε τα ποσοστά συμμετοχής;
Πρόκειται ουσιαστικά για Ανώνυμη εταιρεία, με διαχειριστική επάρκεια και με δυνατότητα εκτέλεσης μελετών, υπηρεσιών και έργων.
Τα ποσοστά συμμετοχής δεν αποτέλεσαν το σημείο συζήτησης που προβλημάτισε τους 4 δημάρχους γιατί προκρίναμε τη δημιουργία του ίδιου του αναπτυξιακού «εργαλείου».
Τα ποσοστά προφανώς θα «μοιραστούν ανάλογα με τα μεγέθη των λιμένων που έχουμε στα διοικητικά μας όρια, αφού αυτό είναι το χαρακτηριστικό που επιλέξαμε να μας «ενώσει».
Θα είστε ένα κλειστό κλαμπ 4 δήμων, ή θα είστε πιο ευέλικτο σχήμα για όποιον άλλο δήμο στο μέλλον επιθυμεί να ενταχθεί; Πείτε μας τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν όσοι άλλοι θέλουν να ενταχθούν εφόσον φυσικά υφίσταται αυτή η δυνατότητα.
Δεν δημιουργούμε κλειστά club, ούτε αυτό αποτέλεσε στοιχείο της σκέψης μας.
Δεν είναι προαπαιτούμενη η συμμετοχή ενός δήμου στη μετοχική σύνθεση του αναπτυξιακού φορέα εφόσον αυτός επιθυμεί προγραμματική σύμβαση μαζί της για την υλοποίηση ενός έργου.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο συμπεριλαμβάνει τη σχετική πρόβλεψη.
Θέλουμε όμως να είμαστε πρωτοπόροι στην προσδοκούμενη ανάπτυξη του τόπου μας.
Θα διεκδικήσετε ευρωπαϊκά προγράμματα και γενικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία;
Θα διεκδικήσουμε ένταξη σε όλα εκείνα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα φέρουν ανάπτυξη στις περιοχές μας και στη χώρα μας.
Η αναζήτηση τέτοιων χρηματοδοτικών εργαλείων προφανώς δεν περιορίζονται μόνο εντός των εθνικών μας συνόρων.
Κοιτάμε παντού και θα αναζητήσουμε πόρους για έργα με δείκτες βιωσιμότητας που οδηγήσουν σε αναπτυξιακή τροχιά.
Θα ενθαρρύνετε και ιδιωτικά επιχειρηματικά σχήματα να συνεργαστούν με την αναπτυξιακή σας;
Η διαδικασία υλοποίησης δράσεων και έργων προφανώς θα περιλαμβάνει συνέργειες μέσω ΣΔΙΤ, όπου όμως οι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα αναπτυξιακά έργα που επιθυμούν οι διοικήσεις των συνεργαζόμενων αυτοδιοικητικών οργανισμών.
Οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι και προγράμματα είναι φανερό ότι δεν μπορούν σήμερα να χρηματοδοτήσουν το σύνολο των έργων υποδομής που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Τα ιδιωτικά κεφάλαια είναι απαραίτητα στην πορεία αυτή.