Δεν βρισκόμαστε ακόμη κοντά σε συμφωνία για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες που απέβη άκαρπη.
Ενδεικτικό των μεγάλων διαφορών μεταξύ των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ ήταν ότι ο δεύτερος γύρος συνομιλιών κράτησε μόλις 20 λεπτά.
«Αν ήμασταν κοντά σε συμφωνία, φαντάζομαι ότι θα επιλέγαμε να ξενυχτίσουμε ακόμη ένα βράδυ για να συμφωνήσουμε. Άρα δεν είμαστε πολύ κοντά» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Κάποιοι επέμειναν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους»
Οι προσδοκίες να πετύχουμε μια συμφωνία στην πρώτη απόπειρα ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Η ίδια η ΕΕ και η Κομισιόν έθεσε ένα φιλόδοξο πλαίσιο στόχων, όπως η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Όλες αυτές οι πολιτικές θέλουν πόρους για να χρηματοδοτηθούν. Αλλά θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη στήριξη των δύο βασικών πυλώνων, όπως η ΚΑΠ και οι πολιτικές συνοχής, που πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός φωτογραφίζοντας τέσσερις «μεσαίες» χώρες της ΕΕ που ζητούσαν περικοπή του προϋπολογισμού, ώστε να φτάσει κάτω από το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Live | Συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. #EUCO https://www.youtube.com/watch?v=Td9bCXHpHbc …
Αδιαπραγμάτευτη η ΚΑΠ και η Πολιτική Συνοχής
«Θεωρούμε αδιαπραγμάτευση τη στήριξη των δύο παραδοσιακών πυλώνων της ΕΕ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου κορυφής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Σημείωσε περαιτέρω πως αυτές είναι πολιτικές οι οποίες αφορούν όλους τους πολίτες μας και πρέπει να εξακολουθούν να στηρίζονται και με ενισχυμένο τρόπο από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη, η οποία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις δυστυχώς δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.
Με άλλα λόγια, επισήμανε, «δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για το ύψος και την κατανομή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027».
«Μη δραματοποιούμε την κατάσταση»
Επισήμανε πως είναι χρήσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηση.
«Γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Επιπλέον η ιστορία μάς διδάσκει ότι τέτοιες σύνθετες συμφωνίες, που αφορούν την καρδιά των πολιτικών μας, τους πόρους δηλαδή που είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε ως Ευρώπη για την επόμενη εξαετία, δεν επιτυγχάνονται κατά κανόνα στην πρώτη προσπάθεια» προσέθεσε και σημείωσε πως η Ευρώπη καταλήγει σε λύσεις μετά από διαδικασίες, που μερικές φορές παίρνουν αρκετό χρόνο, πολύ κόπο και πολύ προσπάθεια.
Διερωτώμενος γιατί βρεθήκαμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο πρωθυπουργός είπε πως από τη μια μεριά η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στερεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μια σημαντική χώρα συνεισφοράς και συμπλήρωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ένα πλαίσιο εξαιρετικά φιλόδοξο, πολιτικών που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, όπως πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη μετάβαση σε μια οικονομία τελικά εκπομπών άνθρακα έως το 2050, πολιτικές που έχουν να κάνουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας, πολιτικές που έχουν να κάνουν με την προστασία των συνόρων μας. Και όλες αυτές οι πολιτικές χρειάζονται πρόσθετους πόρους για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν».
Σε αυτό το σύνθετο μήνυμα είπε πως προστέθηκε και η επιμονή τεσσάρων μεσαίων ευρωπαϊκών χωρών, συνεισφορέων, ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν έπρεπε με τίποτα να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ.
Με άλλα λόγια, επισήμανε πως κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους.
Αιχμές για τους «σφιχτοχέρηδες»
«Μιλάμε για τις χώρες που πληρώνουν και τις χώρες που παίρνουν πόρους. Αλλά σκέφτηκε κανένας τα κέρδη των χωρών που πληρώνουν από τις πολιτικές συνοχής; Έχουμε σκεφτεί ότι έχουμε χάσει δυναμικό – νέους επιστήμονες- που τους πληρώσαμε για να σπουδάσουν και έχουν πάει στις χώρες αυτές;», είπε ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας αιχμές για τον «κλαμπ» των «σφιχτοχέρηδων», των τεσσάρων χωρών της ΕΕ που δίνουν τα περισσότερα χρήματα.
Η θέση της Ελλάδας
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα προσήλθε με τις εξής θέσεις στη Σύνοδο: «Την ανάγκη να προστατέψουμε το εισόδημα των αγροτών, την ανάγκη να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για τις πολιτικές συνοχής, με απλά λόγια ένα νέο και μεγαλύτερο ΕΣΠΑ, εμπροσθοβαρές που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη, την ανάγκη να εξασφαλίσουμε πόρους για να κάνουμε πράξη την απολιγνιτοποίηση σε περιοχές της χώρας που είναι εξαρτημένες από την εξόρυξη λιγνίτη και την ανάγκη να έχουμε πολιτικές στήριξης στις χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πολιτικές που αφορούν τη μετανάστευση, τη φύλαξη των συνόρων και τη Frontex. (…) Δεν μπήκαμε σε συζήτηση για τις εθνικές πολιτικές, αλλά οι προτεραιότητες αυτές, είναι κόκκινες γραμμές μας».
Ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis: «Κανένα σχόλιο. Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της σε μια εξαιρετικά περίπλοκη διαπραγμάτευση, η Ελλάδα ήταν στο κέντρο των συζητήσεων, όχι μόνο για τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά γιατί η γνώμη μας στην ΕΕ μετράει. Η προκαταρκτική επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της».
Ερωτηθείς δε εάν η καθυστέρηση της Ευρώπης να καταλήξει σε μια συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό επηρεάσει και πολιτικές αποφάσεις στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα τα σχέδια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι: «Η πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό υλοποιείται σύμφωνα με τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που θέσαμε και δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση σε σχέση με τα μέτρα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».
Ωστόσο επανέλαβε ότι ζήτησε την αύξηση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.