Σε κρίσιμο και οριακό σημείο έχουν οδηγηθεί οι εξελίξεις στη Λιβύη. Ενώ οι μάχες σε στρατιωτικό επίπεδο μαίνονται, οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν τον πλοίαρχο φορτηγού πλοίου υπό σημαία Λιβάνου, το οποίο κατασχέθηκε στο λιμάνι της Γένοβας με την υποψία ότι μετέφερε όπλα, μεταξύ των οποίων και άρματα μάχης, στη Λιβύη.
Οποιαδήποτε παράδοση όπλων στη Λιβύη θα παραβίαζε το εμπάργκο που έχει κηρύξει ο ΟΗΕ, αν και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών παραδέχονται ότι το εμπάργκο αυτό καταπατάται συχνά.
Το πλοίο Bana κατασχέθηκε από την ιταλική αστυνομία στο λιμάνι της Γένοβας στις 3 Φεβρουαρίου. Οι αρχές το ερεύνησαν αφού ένας από τους αξιωματικούς του είπε ότι φόρτωσε όπλα στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας και τα μετέφερε στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης.
Στο φορτίο περιλαμβάνονταν άρματα μάχης, οβιδοβόλα, πολυβόλα και αντιαεροπορικά συστήματα, σύμφωνα με δικαστική πηγή.
Το δρομολόγιο
Το Bana ήταν προγραμματισμένο να κάνει το δρομολόγιο Τουρκία-Γένοβα. Όμως, σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη που ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία, τούρκοι στρατιωτικοί που συνόδευαν το φορτίο είπαν στο πλήρωμα να δηλώσει ότι έπρεπε να δέσουν στην Τρίπολη επειδή αντιμετώπιζαν μηχανικό πρόβλημα. Στη συνέχεια, το πλοίο συνέχισε κενό φορτίου για τη Γένοβα προκειμένου να φορτώσει αυτοκίνητα στο ιταλικό λιμάνι, εξήγησε ο εισαγγελέας Φράνκο Κόζι.
Ο πλοίαρχος του Bana, ο Λιβανέζος Γιούσεφ Ταρτιούσι, συνελήφθη την Τετάρτη με την υποψία της απόκρυψης αποδείξεων και του επηρεασμού μαρτύρων, ότι δηλαδή επιχείρησε να επηρεάσει τις καταθέσεις που έδωσε το πλήρωμα. Ο δικηγόρος του Ταρτιούσι απέφυγε να σχολιάσει το θέμα.
Η τουρκική κυβέρνηση στηρίζει τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ, τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο βρίσκεται αντιμέτωπος με την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ για να καταλάβει την πρωτεύουσα.
Οι ιταλικές αρχές αναλύουν τα συστήματα πλεύσης του Bana και τα κινητά τηλέφωνα του πληρώματος με σκοπό να επαληθεύσουν την πορεία που ακολούθησε το πλοίο, διότι οι αναμεταδότες θέσης του έκλεισαν αφού απέπλευσε από το τουρκικό λιμάνι, είπε ο Κόζι.
Σύμφωνα με τον ιταλό εισαγγελέα, μολονότι η φερόμενη παράνομη διακίνηση όπλων δεν έγινε σε ιταλικά χωρικά ύδατα, είναι αναγκαίο να διερευνηθεί η υπόθεση επειδή, εφόσον όντως συνέβη η παράδοση των όπλων, αυτό θα σήμαινε ότι παραβιάστηκε το εμπάργκο του ΟΗΕ.
ΟΗΕ: Στη σωστή κατεύθυνση οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός
Στο μεταξύ, οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εμπολέμων πλευρών στη Λιβύη είναι προς τη «σωστή κατεύθυνση» παρότι αντιμετωπίζουν εμπόδια σε σχέση με παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων και την εκεχειρία που κηρύχθηκε τον Ιανουάριο, δήλωσε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ, στο Reuters.
Στη συνέντευξη που έδωσε κατά την διάρκεια διαλείμματος των συνομιλιών σε στρατιωτικό επίπεδο στη Γενεύη, ο Σαλαμέ δήλωσε ότι αναμένει να διεξαχθούν οι συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο στην ελβετική πόλη στις 26 Φεβρουαρίου και ότι ήδη εργάζεται για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.
«Παράλληλα, προσπαθούμε να κάνουμε τις αεροπορικές μεταφορές λίγο περισσότερο ασφαλείς στην Λιβύη ειδικά από το διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης και από το αεροδρόμιο στη, Μισράτα. Προσπαθούμε, επίσης, να ανοίξουμε εκ νέου το λιμάνι και να είναι ένα ασφαλές λιμάνι. Και προσπαθούμε να βοηθήσουμε σε μια ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των πλευρών» πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ